[Video] V Gruziji izbruhnili hudi protesti proti uvajanju “ruske zakonodaje”

Datum:

V Gruzijski prestolnici Tbilisi so v torek izbruhnili protesti, potem ko je gruzijski parlament sprejel prvo obravnavo kontroverznega osnutka zakona, po katerem se morajo nevladne organizacije, ki prejemajo več kot 20 odstotkov tujih sredstev, registrirati kot “tuji agenti”. Kritiki zakona pravijo, da bi sprejet zakon v primeru sprejetja pomenil hudo omejitev svobode tiska in zatiranje civilne družbe. Zanj je glasovalo 76 poslancev in 13 proti, poročajo tuji mediji.

Protestniki v majhni nekdanji sovjetski državi Gruziji so v torek zvečer metali bencinske bombe in kamenje na policijo, potem ko je parlament prvotno podprl osnutek zakona o “tujih agentih”, za katerega kritiki pravijo, da predstavlja avtoritarni premik. Predlog zakona mora sicer prestati nadaljnja branja v parlamentu, vendar se zaenkrat zdi, da ima kljub kritikam doma in v tujini široko podporo med gruzijskimi zakonodajalci.

Pred stavbo parlamenta je bilo v torek zvečer mogoče videti na tisoče protestnikov, ki niso držali le gruzijske zastave, temveč tudi zastave Evropske unije. Policija je v središču prestolnice Tbilisi uporabila vodne topove in solzivec, da bi razgnala več tisoč demonstrantov, ki se bojijo, da bi osnutek zakona lahko škodil upanjem južnokavkaške države o članstvu v Evropski uniji. Zakon, ki ga podpira vladajoča stranka Gruzijske sanje, bi od vseh organizacij, ki prejmejo več kot 20 odstotkov svojega financiranja iz tujine, zahteval, da se registrirajo kot “tuji agenti”, ali pa bodo oglobljeni. Kritiki pravijo, da spominja na zakon iz leta 2012 v Rusiji, ki se od takrat uporablja za zatiranje nestrinjanja. Videoposnetki iz protestov so zaokrožili na Twitterju, med drugim so “protestniki predrli barikade in poskušali vdreti v zgradbo gruzijskega parlamenta“, je objavil profil Nexta.

Gruzijska predsednica Salome Zourabichvili je na strani protestnikov, na predlog pa namerava vložiti veto, če predlog pride na njeno mizo. “Predstavljate si svobodno Gruzijo, Gruzijo, ki svojo prihodnost vidi na Zahodu in nikomur ne bo dovolila, da ji to prihodnost vzame,” je dejala v nagovoru, posnetem v ZDA, kjer je na uradnem obisku, piše Reuters. Pred tem je zakon brez težav prestal prvo parlamentarno branje, so poročali gruzijski mediji. Nekateri protestniki, zbrani pred poslopjem parlamenta, so nosili gruzijske zastave, zastave Evropske unije in ZDA ter politikom v zakonodajnem telesu vzklikali: “Ne ruski zakonodaji” in “Vi ste Rusi”.

Številni Gruzijci na Rusijo gledajo kot na sovražnika, potem ko je Moskva v 90. letih prejšnjega stoletja podprla separatiste v odcepljenih gruzijskih regijah Abhaziji in Južni Osetiji. Na stotine tisoč Gruzijcev je po več krvavih etničnih spopadih še vedno notranje razseljenih v državi.

Gruzijski premier Giorgi Garibashvili je v govoru v Berlinu v torek znova potrdil svojo podporo zakonu in dejal, da predlagane določbe o tujih agentih ustrezajo “evropskim in svetovnim standardom”, čeprav se visoki predstavnik EU za zunanjo politiko Josep Borrell s tem ne strinja. Bruselj trenutno obravnava prošnjo Gruzije za status kandidatke za članstvo v EU.  Več kot 60 organizacij civilne družbe in medijev je izjavilo, da zakona ne bodo upoštevali, če bo podpisan. Gruzijska vlada se je v zadnjih letih soočala s kritikami opazovalcev, ki pravijo, da država drvi proti avtoritarizmu. Junija je EU zavrnila dodelitev statusa kandidatke Gruziji poleg Moldavije in Ukrajine, navajajoč zastoje političnih in pravosodnih reform.

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki

Jenull nevarno situacijo z migranti izkoristil za norčevanje iz mladih deklet

Čeprav je celo policija potrdila novico o tem, da...

Humanitarec, ki je kolesaril proti Janševi vladi, danes vidno razočaran …

Da je vedno več tistih, ki so razočarani nad...

Ko se zakulisna politična moč seli iz Murgel na ljubljanski Magistrat in …

Sobotni maratonski kongres Socialnih demokratov (beri nekdanjih komunistov) v...