V Krškem vse več vandalizma na pohodniških poteh

Datum:

V Mestni občini Krško so pozvali k odgovornemu obnašanju in primerni uporabi pohodniških in rekreacijskih površin. Ker so jih v zadnjih mesecih večkrat seznanili s ponavljajočimi se težavami in z neodgovornimi obnašanjem na teh površinah, se je občina s policijo dogovorila o okrepitvi prisotnosti policistov, ki bodo, če bo treba, ustrezno ukrepali.

Gre predvsem za težave, ki se pojavljajo zaradi povzročanja škode na zasebni in javni lastnini, vandalizma, neprimernega obnašanja posameznikov in posledičnih varnostnih problemov na priljubljenih izletniških točkah.

Ker prihaja pomlad in z njo okrepitev obiska na pohodniških in planinskih poteh ter drugih rekreacijskih površinah, pa so v sporočilu hkrati seznanili z določenimi omejitvami v naravnem okolju. Navedli so, da je na omenjenih površinah oz. v naravnem okolju, razen izjem, prepovedana vožnja z motornimi vozili štirikolesniki, s cross motocikli in pozimi tudi z motornimi sanmi.

Kolesarji lahko v naravnem okolju po neutrjenih poteh vozijo le, če temu ne nasprotuje lastnik ali upravljavec poti. Prost prehod kmetijskih in gozdnih zemljišč pa je v Sloveniji dovoljen le na neobdelanih kmetijskih zemljiščih, pri čemer je odškodninsko odgovoren uporabnik, in ne lastnik.

Navedeno pomeni, da je dovoljeno prosto gibanje ob pogoju, da se na takšnih zemljiščih ne povzroča škoda, da tam ne prihaja do vandalizma in podobno, so opozorili.

Dejstvo je, da si na omenjenih površinah marsikdo privošči več, kakor je dovoljeno in družbeno sprejemljivo. Neodgovorni pa s tem škodo in slabo voljo povzročajo ne le pri lastnikih zemljišč, temveč rekreativno dejavnost otežujejo tudi preostalim oz. odgovornim uporabnikom teh površin, so pojasnili.

Občane zato prosijo, da so razumevajoči in spoštljivi do tuje lastnine, narave ter soljudi in živali. Posebej so izpostavili problematiko, ki se pojavlja na poteh na Grmado nad Krškim in na Planini nad Podbočjem, so še zapisali s krške občine.

Moje Posavje

Sorodno

Zadnji prispevki

Kaj učijo Janezka?

Sprva sem nameraval te opazke poslati v obliki odprtega...

Dnevi obletnic zlorabe plemenitih čustev so minili

Mnogi nam zavidajo obdobje praznikov od 27. aprila do...

Janša za European Conservative: Golobovo katastrofo smo pričakovali in jo tudi napovedali

"To katastrofo smo pričakovali in jo jasno napovedali. Velika...

Na prireditvi Vinska vigred peterica s pestmi nad kandidata SLS za evropskega poslanca

Sinoči je v Metliki na prireditvi Vinska vigred pet...