Proti nemški vladi je protestiralo 300 tisoč kmečkih puntarjev

Datum:

Po vsej Nemčiji, se je v ponedeljek, na protivladnih protestih udeležilo skoraj 300 tisoč kmetov, obrtnikov in prevoznikov. 

Protesti 8. januarja 2023, so bili v osnovi izraz nestrinjanja z odpravljanjem subvencij za dizelsko gorivo v kmetijstvu, vendar pa so bile zastopane tudi druge teme. Kmetje sicer nameravajo nadaljevati z demonstracijami vse do 15. januarja. V petek po Nemčiji v zvezi s tem potekajo tudi različna srečanja, poroča NiUS.

Znano je tudi natančnejše število udeležencev protestov v 16 zveznih deželah, in sicer vsaj 278.480, ki so protestirali proti krčenju ugodnosti za nemške kmete. Je pa težava pri natančnem določanju števila, ker so posamezne zvezne države sporočile zgolj število vozil, ki so bila na dogodkih po državi prisotna.

Kmečki punt v Münchnu, 8. januarja, 2024. (Foto: epa)

Prav zato je verjetno dejansko število še višje. Vendar pa niso zanimive zgolj številke, ampak tudi dejstvo, da so bili protesti neobičajno mirni, kar je potrdila policija. Ni bilo omembe vrednih izgredov. Spomnimo: nemška oblast želi varčevati na kmetih v korist zelene agende, vendar pa so se tokrat kmetje vladnim nameram ostro zoperstavili.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Zala Klopčič: Ljudje, ki spreminjajo spol, ne bi smeli biti zaposleni v šolstvu

S spletno komentatorko Zalo Klopčič smo se pogovarjali o...

Matjaž Han je novi predsednik SD

Matjaž Han je novi predsednik Socialnih demokratov. V drugem...

Vili Kovačič želi odpraviti neustavnosti referendumskega zakona

Vili Kovačič je na Ustavno sodišče RS vložil pobudo...

Tretjina azilantov v Avstriji je povsem nepismenih

Kar dve tretjini migrantov, ki so jim lani v...