Protiustaven pritisk Klakočar Zupančičeve neposredno na sodno vejo oblasti

Datum:

“Državni zbor sestavlja 90 poslancev. Na ustavno sodišče je pisala predsednica DZ brez vednosti poslancev. Vsaj v poslanski skupini SDS o tem nismo bili obveščeni do danes do objav v medijih. O izločitvi katerega koli sodnika, DZ ali njegovo matično telo ni nikoli odločalo,” se je na samovoljo Urške Klakočar Zupančič odzvala vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec. 

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec, se je odzvala na sporno ravnanje predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič, ki je na ustavno sodišče samovoljno podala predlog za izločitev ustavnega sodnika Klemna Jakliča v zvezi z odločanjem US o spornih členih novele zakona o RTVS. Sodišče zadevo obravnava na pobudo prvopodpisanega predsednika programskega sveta RTVS Petra Gregorčiča. Kot je zapisala v svojem pismu, dotično institucijo poziva, da se iz odločanja izloči Jakliča “zaradi okoliščin, ki vzbujajo dvom o njegovi nepristranskosti”. Pismo Klakočar Zupančičeve gre razumeti kot nervozo vladne strani zaradi debakla z zakonom o RTV, ki je vedno hujši.

Zadeva kaže na vzvišenost tranzicijske levice, ki si je javni servis RTV desetletja tako rekoč lastila (zlasti prek servilnih novinarjev in urednikov), proti koncu Janševe vlade pa se je to za nekaj časa spremenilo, saj je javni medij končno postal malo bolj pluralen. Vladajočim pa so še bolj popustili živci, ko je Gregorčič na US podal predlog za izločitev sporne sodnice Neže Kogovšek Šalamon iz ustavne presoje novele. Ustavna sodnica naj bi po poročanju TVS dodatno delala na Mirovnem inštitutu, ki je sodeloval v referendumski kampanji o noveli zakona.

Po drugi strani pa ni očitnega razloga za izločitev Jakliča. Tako si je predsednica DZ zakuhala dvojno blamažo, saj je hkrati poteptala voljo poslancev DZ. To nenazadnje kaže, kako visoko mnenje ima o sebi, kot tudi na nedemokratične težnje, značilne tako za premierja Roberta Goloba kot denimo šerifa Zorana Jankovića (v mestnem svetu). Gre za modus operandi, za oholo nastopaštvo ponosnih dedičev KPS. Odziv direktorja TV Uroša Urbanije: “Mogoče je predsednica DZ UKZ razmišljala, da US presoja ustavnost zakona iz leta 2005. Bizarno – po tej logiki bodo izločeni vsi, ki so kadarkoli gledali RTV Slovenija.”

Bi se moral izločiti tudi Accetto?
“Bognedaj, da so kdaj celo kaj komentirali!” Jaklič je namreč v referendumski kampanji leta 2005 zagovarjal zakonske rešitve, ki jih zakon, ki je predmet ustavnopravne presoje, spreminja, zato na levici dvom v njegovo nepristranskost. Vendar pa se pojavljajo tudi namigi za izločitev iz odločanja o noveli predsednika US Mateja Accetta zaradi stika z evropsko komisarko in podpredsednico evropske komisije Věro Jourovo. Jourova je v preteklosti povedala, da je novi ZRTVS korak k svobodi medijev v državi, torej se je jasno opredelila.

Vodja poslanske skupine SDS Godčeva: “Kot predstavnica Državnega zbora, predsednica piše na Ustavno Sodišče in predlaga izločitev Klemna Jakliča v zadevi Zakon RTV. Mediji so o tem poročali že pred eno uro, v sistem UDIS v DZ pa je bil dopis vnešen pred 5 min. Daleč smo prišli. Dejavnost ustavnega sodnika pred nastopom funkcije na US ni razlog za izločitev. Po Poslovniku DZ lahko PDZ na US poda le dodatna pojasnila ali podatke. PDZ naj menja svetovalce.”

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...

[Video] Meteorski vzpon zlagane Kamale Harris – od posteljnih aktivnosti do nameščenih afer

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v svoji domovini znana...

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....