Prvi poljski leopardi so že v Ukrajini, prihaja tudi pošiljka tankov PT-91

Datum:

V Ukrajino so prispeli prvi štirje poljski tanki Leopard, je sporočil Zelenski in dodal, da bodo okrepili obrambo. Novico je sporočil na skupnem srečanju s poljskim premierjem Morawieckim v Kijevu ob prvi obletnici začetka ruske agresije. Morawiecki pa je sporočil, da bo v kratkem še ena pošiljka leopardov. Poljska načrtuje tudi pošiljko PT-91, glavnih bojnih tankov poljske vojske. 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na srečanju s poljskim predsednikom vlade Mateuszom Morawieckim v Kijevu sporočil, da je Ukrajina prejela prvo poljsko pošiljko štirih tankov leopard. Ukrajinski predsednik je poudaril, da je obisk poljskega državnika “zelo močan simbol enotnosti Ukrajine in Poljske, njihove skupne nezlomljivosti in solidarnosti,” poroča Polska Agencja Prasowa.

Dodal je še, da je bila Poljska z njimi tako pred kot tudi po začetku velike invazije. Z Ukrajino bo držala tudi v prihodnje. Zelenski je prepričan v skupno zmago obeh držav. Prepričan je še, da je Poljska ena izmed najpomembnejših zaveznic Ukrajine. Za podporo se je zahvalil tako premierju kot tudi poljskemu narodu.

Poljski tank PT-91 (Foto: Wikipedia)

Poljska pa ne pomaga le z orožjem, marveč tudi gospodarsko, politično in humanitarno. Morawiecki je Zelenskemu ponudil tudi zdravljenje in rehabilitacijo za dva tisoč petsto ukrajinskih vojakov na Poljskem. Poljska v naslednjih dneh načrtuje tudi pošiljko tankov poljske izdelave PT-91. Gre za glavne bojne tanke poljske vojske. PT-91 je nastal iz sovjetskega tanka T-72. Ukrajinci si intenzivno prizadevajo tudi za dostavo bojnih letal iz Zahoda.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Odstopila vodja ameriške tajne službe

Vodja ameriške tajne službe Kimberly Cheatle je odstopila. Po...

Musk: “Moj sin je mrtev, ubil ga je virus prebujenstva”

Elon Musk je v nedavnem intervjuju delil osebno zgodbo...

Republikanski senator zahteva Bidnovo razrešitev

Republikanski senator Eric Schmitt je pozval vse člane Bidnovega...