Putin mlade vojake mami z visokim plačilom

Datum:

Putinova vojna ne poteka po pričakovanjih – poročila o ogromnih izgubah vojakov in slabi motivaciji ruskih čet se kopičijo. Dejansko se Putinova ofenziva na vzhodu Ukrajine krepi, vendar z ogromnimi človeškimi in materialnimi stroški. Očitno pa je Putin našel novo obliko spodbude za mlade moške, da se pridružijo vojni in s tem na kocko postavijo svoje življenje. Ponuja jim namreč petkratnik povprečne ruske plače.

Letak, ki k udeležbi v vojni nagovarja morebitne prostovoljce v regiji Baškortostan, navaja, da bodo ti z odhodom v Ukrajino  prejeli 220 tisoč rubljev na mesec, plus enkratno plačilo v višini 250 tisoč rubljev in 8 tisoč rubljev za vsak dan akcije. To pomeni, da se jim obeta približno 3116 evrov na mesec, enkraten znesek v višini 3540 evrov plus okoli 113 evrov na dan.

V vsakem primeru gre v tem primeru za večkratnik tistega, kar so lahko prej prejeli navadni vojaki. Natančneje, gre za več kot petkratno povprečno plačo v Rusiji. Leta 2021 je ta znašala skoraj 600 evrov na mesec, čeprav je med Moskvo in provincami velika razlika, od koder sicer prihaja večina vojakov v Putinovi vojni v Ukrajini. Minimalna plača v Rusiji je leta 2021 znašala 160 evrov na mesec, poroča nemški Bild.

V primeru smrti vojaka sorodniki prejmejo enkratno plačilo v višini dvanajst milijonov rubljev (170 tisoč evrov), v primeru hujše poškodbe 3,3 milijona rubljev (približno 46 tisoč evrov) in v primeru lažje poškodbe 3,1 milijona rubljev (približno 43.550 evrov). Sprostili so tudi najvišjo starostno mejo s 40 na 50 let. Vse to z namenom, da lahko Putin angažira večje število vojakov za izvajanje agresije v Ukrajini.

Foto: Nexta/Telegram

Glede na raziskave ruske preiskovalne platforme Project so navadni vojaki do sedaj redko prejeli več kot 50 tisoč rubljev (okoli 730 evrov) na mesec. To pomeni, da se je rusko vodstvo v zelo težkih časih za rusko gospodarstvo odločilo, da za večkrat poveča plačo. Višina nove plače se bo s tem približala ravni plač ukrajinskih vojakov. Če pripadniki ukrajinske vojske sodelujejo v aktivnih bojnih operacijah proti ruskim vojakom, poleg vojaškega plačila od predsednika Volodimirja Zelenskega prejmejo še poseben bonus v višini 100 tisoč grivn na mesec, kar je približno 3150 evrov.

Zasačeni so bili med ropanjem
Ena stvar je jasna: Putinovi vojaki zelo pogosto prihajajo iz revnejših regij Rusije, kar deloma pojasnjuje ropanje, ki ga izvajajo v Ukrajini. V zadnjih nekaj tednih namreč krožijo slike ruskih vojakov, ko ti naokrog nosijo izropano blago, kot so čevlji, igrače ali straniščne deske  z namenom, da jih v paketih pošiljajo svojim družinam.

Ravno prejšnji teden je Vladimir Putin napovedal višje plačilo vojakom, ne da bi pri tem navedel številke. Zdaj pa je jasno, kako razkošno bo povišanje plače. Očitno je vse to mogoče na račun prihodkov, ki ga navkljub agresiji v Ukrajini prejemajo iz naslova izvoza nafte in plina. Po podatkih ukrajinskega obrambnega ministrstva je od začetka vojne umrlo skoraj 30 tisoč ruskih vojakov – tega podatka pa ni mogoče z gotovostjo preveriti. Skupna moč Putinovih vojakov je ocenjena na okoli 900 tisoč vojakov.

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki