Putinovi vohuni strašijo v Davosu

Datum:

Ruski predsednik Vladimir Putin se tudi letos ne bo udeležil Svetovnega gospodarskega foruma v švicarskem Davosu, dogodek naj bi bil po pojasnilih iz Kremlja zanj nepomemben. A dejstva kažejo nasprotno, po prepričanju številnih strokovnjakov je tja poslal svoje vohune, ki imajo za tarče ne le politike in gospodarstvenike, temveč tudi kritike Kremlja. Že avgusta je švicarska policija zaradi suma vohunjenja prijela dva Rusa, ki sta se izdajala za inštalaterja, a sta posedovala diplomatske potne liste.

Ta teden v švicarskem Davosu poteka srečanje svetovnih voditeljev in poslovnežev na Svetovnem gospodarskem forumu (WEF), ki se je začel z nagovoroma ustanovitelja Klausa Schwaba in predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, dogodka pa se med drugim udeležujeta tudi ameriški predsednik Donald Trump in nemška kanclerka Angela Merkel.

Putina na WEF ne bo, a je tja po vsej verjetnosti poslal svoje ljudi
Ruski avtoritarec Vladimir Putin, ki se je WEF nazadnje udeležil pred 11 leti, je tudi letos svojo udeležbo odpovedal, kot je pojasnil tiskovni predstavnik, naj se mu dogodek ne bi zdel pomemben. A dejstva kažejo nasprotno, po vsej verjetnosti je Putin na dogodek poslal svoje ljudi. Pod krinko.

Ursula von der Leyen na Svetovnem gospodarskem forumu (Foto: epa)

Švicarska policija prijela dva domnevna vohuna z ruskimi diplomatskimi potnimi listi
Pred petimi meseci je namreč švicarska policija po poročanju Tages Anzeiger prijela dva domenvna ruska vohuna, ki sta posedovala diplomatske potne liste. Rusa sta se izdajala za inštalaterja, policisti pa so nanju postali pozorni tudi zato, ker sta dejala, da nameravata na lokaciji ostati kar tri tedne, od 8. do 28. avgusta. Kako naj bi si s plačami fizičnih delavcev to privoščila ni jasno, Stanislav Smirnov z ruskega veleposlaništva v Bernu pa je pojasnil, da imajo tudi ljudje, ki niso povezani z zunanjim ministrstvom diplomatske potne liste. Obrtnika naj bi bila tako zadolžena za pripravljalna dela v Ruski hiši v Davosu, kjer državna družba Roscongress organizira dogodke ob robu WEF.

Svetovni gospodarski forum (Foto: epa)

Tarče vohunjenja na WEF bi poleg politikov in poslovnežev lahko bili tudi kritiki Kremlja
Ker prijeta “obrtnika” v Švici nista bila akreditirana kot diplomata, se nista mogla sklicevati na diplomatsko imuniteto in tako so ju oblasti lahko pridržale zaradi suma storitve obveščevalnih kaznivih dejanj. Ruski uradniki so ob dogajanju zagrozili z diplomatskimi posledicami, lokalna policija pa se je obrnila tudi na švicarsko Zvezno obveščevalno službo. Na koncu so Rusa izpustili, kaznivih dejanj in vohunjenja pa jima niso mogli dokazati. Kot pojasnjujejo strokovnjaki, tarče vohunjenja na WEF pa niso le politiki in poslovneži, temveč tudi številni kritiki Kremlja.

Donald Trump na Svetovnem gospodarskem forumu (Foto: epa)

Putin vse bolj obupan, njegovi agenti v Evropi pa vse bolj agresivni in neprevidni
Avtoritarec Putin je v zadnjem času vse bolj obupan, kar se izkazuje tudi z vse večjo agresivnostjo in neprevidnostjo njegovih agentov v Evropi. Nemčija je decembra izgnala dva ruska diplomata zaradi domnevne ruske vpletenosti v umor 40-letnega gruzijskega državljana Zelimkhana Khangoshvilija, ki se je v drugi čečenski vojni boril proti Rusom, francoski mediji pa so v tem času poročali tudi, da so imeli ruski agenti vojaške obveščevalne službe GRU svojo bazo na območju francoskega departmaja Haute-Savoie. Preiskovalci so identificirali 15 agentov, ki so obiskali ta departma, med njimi tudi dva, za katera se domneva, da sta v ozadju zastrupitve Sergeja Skripala, ki se je zgodila v angleškem Salisburyju leta 2018. Vsi agenti so bili pripadniki elitne Enote 29155, ki je specializirana za izvajanje sabotaž in umorov.

Vladimir Putin (Foto: epa)

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

Evroposlanci: Vnovična izvolitev von der Leynove je zamujena zgodovinska priložnost!

Evroposlance iz vrst SDS smo povprašali, kaj menijo o...

Slovenske železnice po številu zaposlenih prekašajo celo ameriški Amtrak

Gospodarnost in učinkovitost investicij Slovenskih železnic je pod drobnogledom,...

Ameriški intelektualec: “Podporo Trumpu generira strah pred komunizmom”

Ameriški matematik, investitor in javni intelektualec dr. Eric Weinstein...