[Video] Levičarske fantazme o “boljši družbi” lahko družbo le poslabšajo

Datum:

Jordan Peterson je znan psiholog in filozof, ki je pred dobrim letom obiskal tudi Slovenijo, predavanja pa se je udeležilo mnogo študentov. Eden izmed najbolj vplivnih intelektualcev kot mu pravijo, je tokrat dobro pojasnil razliko kakšne pristope imajo levičarji in kakšne desničarji po boljši družbi. V oddaji kjer so mladi postavljali vprašanja na katere so strokovnjaki odgovarjali, je Peterson požel le aplavze. Študentka, ki je očitno iz levega političnega polja, ga je vprašala, kaj svetuje mladim, kako pristopijo k reševanju družbenih problemov, glede na to, da sam trdi, da morajo biti individualno odgovorni. “Če je toliko stvari, izven naše kontrole, kot so podnebne katastrofe…”, a jo je že pri tem Peterson prekinil, in rekel, “niso toliko izven vaše kontrole kot vi mislite”.

Mladenka je želela povedati, da meni, da individualna odgovornost ne spremeni podnebja, da reši problema in da potrebuje globalno efektivno odgovornost. A jo je Jordan Peterson hitro postavil na realna tla, in dejal, da so ljudje sposobni narediti ogromno dobrega zase in za tiste, ki so okoli njih, če “gledajo na svoje pomanjkljivosti in šibkosti, jih rešujejo in tako rastejo kot močni posamezniki in so kasneje sposobni zavzeti svoje mesto v družbi kot efektivni voditelji. Takrat so se sposobni tudi modro odločati in to vpliva tudi na politiko.” Dejal je še, da se je mladim mnogim težje soočiti z osebnimi težavami in se jih izogibajo na takšen način, da se oklenejo nekih družbenih problemov. Preberite v nadaljevanju odličen primer, kako različno na “reševanje družbe” gledajo levičarji in kako desničarji.

Razlika med levico in desnico je v tem, kako gledajo na to, kako izboljšati družbo
Desnica vidi izboljšanje družbe, skoraj vedno skozi moralno izboljšanje posameznika. Kot zlobne družbe označujejo komuniste, tiranije, teroriste. Levičarji na drugi strani, vidijo priložnost za boljšo družbo v tem, da se borijo proti moralnemu padcu družbe. Zato se koncentrira v boju proti seksizmu, rasizmu, netoleranci, homofobiji, islamofobiji. Ena izmed posledic te razlike je, da so levičarji preokupirani s politiko. Medtem ko so levičarji osredotočeni na reševanje družbe in ne posameznika, hitro postane politika njihovo orodje za “izboljševanje družbe”. In ko se uporablja beseda “aktivist” se vedno predvideva, da gre za osebo iz levega političnega pola.

Levičarji se vedno zatečejo k revolucijam
Še ena izmed posledic razlike med levico in desnico je, da glede na to, da desničarji verjamejo, da družba spreminja enega posameznika po enega in da sprememba prihaja postopoma. Medtem pa so levičarji so vedno in povsod osredotočeni na družbene revolucije. Odličen primer tega je izjava Baraka Obame iz leta 2008, ko je dejal, “smo le pet dni stran od korenite spremembe Amerike”. Desničarji ne le, da nimajo interesa korenito spreminjati države, temveč verjamejo, da korenite spremembe katerekoli družbe, ki v osnovi ni slaba, lahko družbo le poslabša. Verjamejo, da je lahko država izboljšana, ne pa da jo želijo transformirati v nekaj drugega.

Levičarji imajo radi revolucije

Pomembna je moralna transformacija posameznika
Vsi veliki politiki so prišli do spoznanja, da transformacija, na kateri mora delati vsaka generacija, je moralna transformacija vsakega posameznika. Benjamin Franklin je dejal, “le krepostni ljudje, si zaslužijo biti svobodni”. Zakaj? Ker za svobodo je potrebno samoobvladanje. Bolj je družba svobodna, bolj potrebuje samoobvladanje. Če se večina ljudi ne zna obvladovati oziroma kontrolirati, jih bo morala obvladati (kontrolirati) država.

Pomen šole in družine izginja
Šola in družina sta bili v vzgoji in izobraževanju vedno osredotočeni na izoblikovanje osebnosti, vendar ta izginja iz izobraževalnih procesov. Zdaj so družbeni problemi tisti, ki so to nadomestili. Dober primer je nov ameriški kurikulum, po katerem bodo že otroke v vrtcu učil o globalnem segrevanju. In še preden bodo prišli ti otroci na fakulteto, se bodo že borili proti ekonomski neenakosti, privilegijih belcev in ostalih “družbenih problemih”, medtem pa ne bodo imeli izoblikovane morale. Svet je že zdaj polno takšnih ljudi, ki so goreči za to, da “popravijo družbo” medtem ko ne delajo ničesar, da “popravijo” svoj karakter. Jasno pa je, da moraš preden izboljšaš družbo, najprej izboljšati sebe.

Lana Božič

Sorodno

Zadnji prispevki

Trump ob koncu konvencije RNC napovedal deportacijo nezakonitih priseljencev in podpornikov Hamasa

Donald Trump je tudi uradno republikanski predsedniški kandidat. Nominacijo...

Ministrica se še naprej trudi razdeliti neuporabne Linux računalnike

Ministrica za digitalno preobrazbo  Emilija Stojmenova Duh bi morala...

Vlada želi davčno uničiti še eno priljubljeno obliko podjetništva

Vlada Roberta Goloba pripravlja nov predlog zakona o dohodku...

Ni služb: Švarc Pipanova, Škoficeva in Kaja Širok ostajajo na nadomestilih

Robert Golob je ta mesec prejel 6726 bruto ali...