Putinu nož v hrbet zaril tudi njegov “zaveznik”

Datum:

Vodja urada ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega Andrij Jermak je ta konec tedna prek Telegrama potrdil, da je Savdska Arabija Ukrajini namenila 400 milijonov dolarjev pomoči, od tega kar 300 milijonov v nafti in njenih derivatih. Jermak je ob tem poudaril na pomen podpore, ki jo je bil Kijev deležen ob obletnici krvavega spopada s strani enega najmočnejših gospodarstev na Bližnjem vzhodu.

Dokument z imenom Skupni program sodelovanja in humanitarne pomoči je bil podpisan v Kijevu v znak izpolnitve obljube, ki jo je prestolonaslednik Mohamed bin Salman dal ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu že oktobra 2022, v njegovem imenu pa ga je potrdil vodja savdske diplomacije Faisal bin Farhan Al-Saud.

Od paketa v skupni vrednosti 400 milijonov dolarjev bo 100 milijonov v Kijev prispelo v obliki humanitarne pomoči, kar 300 milijonov pa se bo nanašalo na nafto in njene derivate. Gre za sporazum, ki sta ga v imenu prestolonaslednika sopodpisala njegov svetovalec Abdullah Al-Rabeeah in podpredsednik ukrajinske vlade Oleksander Kubrakov.

Foto: Zelenski FB, posnetek zaslona

Savdski zunanji minister se se je srečal tudi z ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebo in vodjo urada ukrajinskega predsednika Andrijem Jermakom in razpravljal o možnostih za izboljšanje dvostranskega sodelovanja na številnih področjih. Tiskovna agencija Savdske Arabije je slovesnost podpisa memoranduma označila za “simbol podpore Riada Kijevu v tem oboroženem spopadu”. Sam prestolonaslednik Salman je v petek v telefonskem klicu predsedniku Zelenskemu izrazil pripravljenost za posredovanje pri iskanju miroljubne rešitve, poroča Jutranji list.

Savdska Arabija je konec lanskega leta glasovala za resolucijo ZN, ki je obsodila ruske poteze za priključitev ukrajinskega ozemlja. Omenjeno odločitev je Kijev pohvalil in jo interpretiral kot podporo Riada ozemeljski celovitosti Ukrajine. Poleg tega je imel savdski prestolonaslednik ključno vlogo pri posredovanju pri izpustitvi 10 vojnih ujetnikov različnih narodnosti v okviru izmenjave vojnih ujetnikov med Rusijo in Ukrajino. Medtem pa je prestolonaslednik ostal v rednih stikih z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, da bi razpravljal o sodelovanju v okviru OPEC+ (Organizacije držav izvoznic nafte in zaveznic, ki jih vodi Rusija). Voditelja sta se osredotočila na ohranjanje stabilnosti naftnega trga v luči rusko-ukrajinske vojne, kot so zahodne sankcije na moskovsko naftno industrijo in uvedba cenovnih omejitev za ruske izdelke. Poraja se vprašanje, ali bo Putin izkazano pomoč Savdske Arabije videl kot izdajo.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Evroposlanci: Vnovična izvolitev von der Leynove je zamujena zgodovinska priložnost!

Evroposlance iz vrst SDS smo povprašali, kaj menijo o...

Slovenske železnice po številu zaposlenih prekašajo celo ameriški Amtrak

Gospodarnost in učinkovitost investicij Slovenskih železnic je pod drobnogledom,...

Ameriški intelektualec: “Podporo Trumpu generira strah pred komunizmom”

Ameriški matematik, investitor in javni intelektualec dr. Eric Weinstein...