[Video] 8. marec z nacističnimi metodami propagande nad Uroša Urbanijo – primerjali so ga s svinjo

Fotomontaža: Demokracija

Inštitut 8. marec je dosegel dno in se spustil na tako nizek nivo, nevreden “nevladne” organizacije. V agresivni kampanji za referendum o RTV so nastopili z žaljivkami, sovražnim govorom in predvsem z nacističnimi metodami propagande. Direktorja Televizije Slovenija Uroša Urbanijo so namreč primerjali s svinjo. Vse skupaj so zavili v “humor”, da bi opravičili svoje nizkotno dejanje. Kako bi mainstream mediji reagirali, če bi Urbanija Niko Kovač, predsednico Inštituta 8. marec, primerjal na primer s pujso Pepo? 

Satelit Levice (8. marec) se je tako ujel v svoje besede, s čimer so dokazali, da so le agitatorji, politični aktivisti levega ekstremizma in ne nevladna organizacija, kot se predstavljajo. Ves čas namreč skušajo v javnosti prikazati, da se borijo proti sovražnemu govoru, proti nestrpnosti in da so za spoštljiv in strpen dialog. A so z zadnjo objavo pokazali, da so vse prej kot to.

Kot že večkrat so v svoji kampanji o referendumu po vsej verjetnosti ukradli avtorsko delo brez pridobljenih avtorskih pravic, kar je že samo po sebi kaznivo. Uporabili so namreč znano nemško animirano serijo Pipi in Melkijad, kjer nastopata pujsa, v slovenski različici je sicer obema likoma glas posodil Jurij Souček – mimogrede podpornik Anžeta Logarja še v času kandidature za župana Ljubljane.

V zgodbi so želeli s podnapisi uprizoriti, da je eden izmed pujsov Uroš Urbanija, in stopili v bran Sašu Kranjcu, voditelju TV Dnevnika. Je to spoštljiv in strpen dialog, o katerem govori Nika Kovač? Se tako “bori” proti sovražnemu govoru? Skrajno zavržno je namreč, da je za nedavni napad obtožila Janševe tvite, našo medijsko hišo in spodbujanje sovraštva, hkrati pa sama ponižuje, se norčuje iz direktorja TV Slovenija in ščuva k nestrpnosti in sovraštvu – vse preoblečeno v šalo.

Na objavo se je odzval tudi Uroš Urbanija in dejal, ne ve, kam bomo prišli, če se bomo zmerjali s prašiči ali svinjami. In pripisal, da gre za sovražni govor. “8. Marec, ali zmorete dostojno komunikacijo? Zakaj spodbujate, da vse preraste v nasilje, ker eni pač za vas niso ljudje … Pa mimogrede, kraja avtorskih pravic je tudi kaznivo dejanje.”

Odzval se je tudi Žan Mahnič: “Če bi nekdo isto naredil za Niko Kovač, bi bil to sovražni govor, glavna tema v vseh medijih, vsako predsedniško soočenje pa bi se začelo z vprašanjem Anžeta Logarja, ali to obsoja in se od tega distancira.”

Takšnih prijemov so se posluževali nacisti
Spomnimo, da se je na isti način začela dehumanizacija Judov. 8. marec uporablja nacistični tip propagande. V tridesetih in štiridesetih letih 20. stoletja so nacistični propagandisti uporabljali iste stereotipe s smrtonosnimi posledicami. Na primer igrani filmi, obzorniki, igrače in igre so pomagali okrepiti negativne stereotipe o Judih. Že prikazani kot drugorazredni državljani so bili vedno bolj označeni kot “izrojenci, zločinci”. Nekatera ista prepričanja še danes prevladujejo v zahodnih državah.

 

Je kakšna razlika?

Referendum trikrat proti!
Še dokaz več, zakaj je treba na referendumu glasovati trikrat proti! Proti zakonu o RTV, saj Golobova vlada želi na hiter način obglaviti RTV, zamenjati vse po spisku, ukiniti nadzorni svet. Ali bomo dovolili, da si 100-odstotno podredijo javni servis?

Sara Kovač