Rešen tudi “problem” palčk za hitre antigenske teste – ali kako so mediji iz dobrega posla za državo naredili celo štalo!

Datum:

“Mi smo pogodbene obveznosti do ministrstva za zdravje izpolnili, dostavili smo teste, ki so bili potrjeni in ustrezni. Tudi palčka v sami osnovi, ki je zraven v škatli je primerna in na njej piše “tako za nosni kot za ustni bris”. V času ko so se testiranja začela, je s strani mobilnih enot prišla želja, da bi bilo mogoče lažje, če bi bile palčke namenjene izključno za nosni bris. Potem smo na pobudo ministrstva in na lastne stroške šli še v nakup dodatnih palčk za nosni bris. Imamo na zalogi še tretjo obliko palčk, prav tako za nosno žrelo in od jutri naprej lahko testiranja nemoteno potekajo dalje,” je v včerajšnji oddaji Tarča povedal Klemen Nicoletti. Iz zdravstvenega dom Ljubljana so sporočili, da so ustrezne palčke danes že prejeli.

Eden od lastnikov podjetja Majbert Pharm, ki je državi dobavilo pol milijona hitrih antigenskih testov, Klemen Nicoletti je v včerajšnji oddaji Tarča na Televiziji Slovenija zatrdil, da bodo danes zjutraj na testirna mesta po državi dostavili dodatne palčke za jemanje brisov, tako da se bo množično testiranje na okužbo z novim koronavirusom lahko nadaljevalo. Iz Zdravstvenega doma Ljubljana so danes sporočili, da je JAZMP v četrtkovem inšpekcijskem nadzoru pri dobavitelju hitrih antigenskih testov ugotovila ustrezno označenost novih dodatnih paličic pri brisih – gre za paličice za nosno žrelni predel -, ki jih ima dobavitelj na zalogi. V zdravstvenem domu so tako zjutraj prejeli pošiljko novih ustreznih paličic, zato prebivalce Mestne občine Ljubljana obveščajo, da z današnjim dnem nadaljujejo množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi.

V medijih se je v zadnjih dneh pojavilo nekaj napačnih informacij, med drugim tudi ta, da naj bi ponekod množično testiranje s hitrimi testi ustavili zato, ker naj hitri testi ne bi bili ustrezni. Zdravstveni dom Ljubljana je namreč v četrtek na podlagi začasne odločbe Javne agencije za zdravila in medicinske (JAZMP) pripomočke začasno ustavil množično testiranja na novi koronavirus. Izkazalo se je, da so bile razlog paličice za odvzem brisa, za katere je inšpekcija oziroma Agencija ugotovila, da niso primerno označene oziroma da so paličice neznanega proizvajalca in brez predpisanih oznak. V zdravstvenem domu so sicer uporabljali prave paličice, vendar pa so z dobavo prejeli tudi omenjene. V Zdravstvenem domu Ljubljana bodo danes nadaljevali množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi. Sporočili so, da so zjutraj prejeli pošiljko novih ustreznih paličic za jemanje brisov. Po poročanju STA bo testiranje potekalo od 11. do 15. ure v Športni dvorani Kodeljevo.

V včerajšnji oddaji je Klemen Nicoletti tudi povedal, da je bila njihova nabavna cena 1,66€, kar nanese, če odštejemo od prodajne cene, 15 centov njihovega zaslužka na posamezni test. V pogodbi, ki so jo v Majbert Pharm podpisali z Jankom Jenkom, ki jim je posodil denar za teste, je zabeležena nagrada v višini 50 tisoč evrov, tako da podjetju Majbert Pharm od celotnega posla na koncu ostane 25 tisoč evrov. Gre torej za povsem korektno in transparentno poslovanje. “Jaz še vedno ocenjujem, da je bil to dober posel in me preseneča, da se zdaj enkrat v taki oddaji kot je vaša, zagovarjamo zaradi nizke cene in ne zaradi visokih cen in zaradi transparentnega postopka nabave,” se je začudil tudi nekdanji minister za zdravje Tomaž Gantar.

Foto: Zajetje zaslona

“Palčke ustrezajo tako za ustni bris kot za nosni, dodatno smo pripeljali palčke samo za nosni bris-za katere se je sedaj izkazalo, da manjka še ena številka. Na zlogi pa imamo še ene palčke in bodo jutri zjutraj dostavljene na testirna mesta. Prvi strošek je bil najem privatnega letala, to je 7 tisoč evrov, ki jih odštejemo od naših 25 tisoč evrov stran, strošek za vsako palčko je 14 centov. Ampak te palčke, ki so se izkazale za neustrezne bomo dobili nazaj in jih bomo prodali drugim naročnikom in s tem pokrili ta manjko. Drugače bi šli v globok minus,” je glede nabave dodatnih palčk še povedal Nicolleti.

Pri sami pomoči dobave hitrih testov nam Luka Lah ni pomagal na noben način, niti nobena politična povezava Janka Jenka, je odgovoril na vprašanje o morebitnih političnih vezah, Lah je bil namreč nekoč član pomladka SDS, Jenko pa generalni sekretar Državljanske liste. V posel so šli izključno zaradi ekonomskega vidika, saj so videli v trenutni zdravstveni situaciji dobro priložnost. Iz tega razloga so se tudi odločili za nakup podjetja, ki jim ga je skupaj z dolgovi prodal Marley Maček.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

V berlinskih bazenih bo zaradi migrantov potrebna posebna aplikacija

Na zunanjih nemških bazenih bodo primorani prihajajočo poletno sezono...

Trije ustavni sodniki: Večina Ustavnega sodišča je prekoračila zakonska pooblastila!

Trije ustavni sodniki so se ogradili od današnje izjave...

Janša: Nika Kovač vodi Soroševo kampanjo za razkroj Evrope

"Soroševa kampanja Inštituta 8. marec za razkroj Evrope. Formula...

[Video] Čadež: Moje imenovanje na vrh “leve utrdbe” je bilo kot biku pokazati rdečo zastavo!

"Meni uradno očitajo stvari, za katere nimajo nobenih dokazov,...