Resno svarilo Europola: Teroristi bodo napadli tam, kjer najbolj boli

Datum:

Nedavna opozorila evropskega policijskega urada (Europol) pred napadi samooklicane Islamske države se stopnjujejo. Sedaj, ko se bliža pustni čas, mora biti Evropa še posebej pozorna, saj IS svoje žrtve še naprej išče med civilnim prebivalstvom, opozarja nemški strokovnjak za terorizem Udo Steinbach. Po njegovem so še posebej ogroženi vrtci.

                   

Strokovnjak za terorizem Udo Steinbach predpostavlja, da so javne institucije za Islamsko državo še posebej zanimive. “Napadi v Franciji so pokazali, da so ogroženi prav mladi, zato menim, da bi lahko teroristi kmalu napadli vrtce in šole,” je zaskrbljen. “Glede na zadnje poročilo Europola lahko pričakujemo serijo velikih terorističnih napadov, še posebej v Franciji,” pojasnjuje Steinbach za avstrijski Kronen Zeitung.

Množična pustovanja bo težko nadzirati
Takšni dogodki, kot so pustni karnevali, so še posebej problematični, saj jih je varnostno težko kontrolirati. Ravno zato lahko Islamski državi ti dogodki predstavljajo novo “igrišče”, je prepričan Steinbach. V Kölnu so policisti že preiskovali moškega, ki je v trgovini s strojno opremo kupoval kemikalije za izdelavo bombe. Po mnenju policije bi lahko z ustreznim znanjem in surovinami ustvaril nevaren eksploziv. Kasneje se je situacija sicer izkazala za nedolžno, vseeno pa Steinbach opozarja, da je to dober primer, v kakšnem strahu trenutno živimo.

Steinbach: Islamsko državo lahko premagamo le vojaško
Udo Steinbach že desetletja spremlja dogodke na Bližnjem vzhodu. Že davno tega je opozarjal, da se državljanska vojna v Siriji ne bo rešila kar sama od sebe. “Upanje mednarodne skupnosti, da obstaja politična rešitev konflikta v Siriji, je oddaljen spomin,” je prepričan. Po njegovem mnenju je Islamsko državo mogoče premagati le z vojaško silo.

N. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Stoječe ovacije za Trumpa, znan je tudi njegov izbranec za podpredsednika ZDA

V Milwaukeeju, tj. v ameriški zvezni državi Wisconsin, so...

Vlada podražila goriva

Regulirana cena 95-oktanskega bencina na bencinskih servisih zunaj avtocestnega...

Celjski policisti oglobili objestnega voznika znamke Ferrari

Policisti s Postaje prometne policije Celje so med včerajšnjim...

Karavana “Odprte kuhne” bo obiskala Ptuj

Na Mestni trg v Ptuju bo 20. julija in...