Robert Redford, nekoč lomilec ženskih src, danes praznuje 80 let

Datum:

Vse najboljše Robert Redford. Znani ameriški filmski ustvarjalec, eden najbolj priljubljenih svoje generacije, praznuje 80. rojstni dan. Redford se je v zgodovino filmske industrije vpisal kot odličen igralec, pa tudi kot režiser. Za film Navadni ljudje je leta 1980 prejel oskarja.

Igralec s polnim imenom Charles Robert Redford mlajši se je rodil v Santa Monici v Kaliforniji staršem britanskega in irskega porekla. Mama je umrla, ko je končal srednjo šolo, z očetom pa ni bil nikoli v dobrih odnosih. Pozneje je študiral slikarstvo in umetnostno zgodovino v Firencah in Parizu, v New Yorku pa se je vpisal na Ameriško akademijo dramskih umetnosti. Leta 1959 je debitiral na Broadwayu, prvi večji filmski uspeh pa je doživel leta 1967 v komediji Bosonoga v parku.

Uspešen igralec in režiser
Pozneje se je proslavil z vlogo v avanturistični kriminalki Butch Cassidy in Sundance Kid s Paulom Newmanom, naslednji večji uspeh je doživel leta 1972 s komično dramo Kandidat. Za zelo uspešno leta velja 1973, ko je ob Barbri Streisand zaigral v romantični drami Dekle, ki sem jo ljubil in nato še v kriminalni komični drami Želo. Leta 1985 je z Meryl Streep zaigral v biografski romantični drami Moja Afrika.

Še danes je zelo priljubljen film Reka poje mi, v katerem je glavno vlogo prevzel Brad Pitt, režiral pa ga je prav Robert Redford.

https://www.youtube.com/watch?v=Yx6qz8qPtp0

Oskarja za življenjsko delo prejel leta 2002
Med drugim je dobil vlogo v romantični drami Veliki Gatsby, zaigral pa je tudi v uspešnicah Veliki Waldo Pepper in Trije kondorjevi dnevi. Z vlogo v filmu Vsi predsednikovi možje iz leta 1976 je potrdil status enega največjih hollywoodskih imen, čeprav oskarja za igranje v posameznem filmu ni nikoli prejel. Se pa lahko pohvali z oskarjem za življenjsko delo, ki ga je prejel leta 2002.

Med zadnjimi uspehi velja omeniti vlogo v drami Vse je izgubljeno, za katero je bil leta 2014 nominiran za oskarja, med zadnjimi filmi pa politično dramo Truth (2015), v kateri je zaigral s Cate Blanchett.

Okoljevarstvenik, mož in oče
Redford, znan tudi kot goreč okoljevarstvenik, je bil dvakrat poročen. Leta 1958 se je oženil z okoljevarstveno aktivistko Lolo Van Wagenen, s katero sta v 27 letih zakona imela širi otroke, od katerih je prvorojenec po dveh mesecih umrl. Po ločitvi je imel več razmerij, leta 2009 se je poročil s Sibylle Szaggars.

Robert Redford je med drugim ustanovil lastno producentsko podjetje in pomagal pri uveljavljanju mladih režiserjev. Konec 70. let je ustanovil danes že tradicionalni filmski festival Sundance, s katerim je želel ponuditi priložnost manj znanim filmarjem mimo velikih hollywoodskih studiev.

V. V., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Levičarski “skriti” aktivisti klonili pod težo Grimsovih argumentov o migracijah

Direktor PU Ljubljana je za medije dejal, da skupine...

Nika Kovač se je povezala z eno glavnih Putinovih operativk v EU parlamentu

Inštitut 8. marec se je v sklopu nadaljevanja aktivističnih...

Ne zamudite pogovornega omizja na temo “Štajerska si zasluži več!”

Danes ob 19.15 bo na 2. Programu NOVA24TV prenos...