Umrl zgodovinar, ki je izenačil nacizem in komunizem – nacisti so bili učenci komunistov

Datum:

V 94. letu je umrl nemški zgodovinar Ernst Nolte. Ta je v 80. letih prejšnjega stoletja sprožil hude polemike, ko je dejal, da sodijo nemška koncentracijska taborišča med drugo svetovno vojno in stalinistična taborišča v Sovjetski zvezi v isto kategorijo.

Nolte je po krajši bolezni umrl v bolnišnici v Berlinu. Že v 60. letih je trdil, da je bil fašizem le metapolitični upor proti modernosti in način, kako se je prestrašeni srednji sloj odzval na grožnjo komunizma.

Auschwitz je bil le kopija sovjetskih gulagov
V 70. in 80. letih pa je še stopnjeval svoje teze in relativiziral nemško krivdo, češ, da je vsaka država imela svojo hitlerjansko dobo, poroča STA. Po njegovem mnenju so Američani v Vietnamu prakticirali še krutejšo različico Auschwitza, za tega pa je dejal, da ni bil nič originalnega, ampak le kopija sovjetskih gulagov. Trdil je, da je bil nacistični teror le zrcalna slika komunističnega terorja.

Zrcalna slika komunizma ali njegova senca?
Kljub krutostim obeh režimov na koncu ostaja dejstvo, da so se Nemci naučili graditi taborišča pri Sovjetih (Rusih). Kakorkoli torej obračamo in potvarjamo zgodovino v naši ljubi Sloveniji ne moremo mimo tega, da je nacizem, resda bolj efektivno (v grozljivem smislu), zgolj kopiral sovjetski sistem. Na koncu ne smemo niti pozabiti, da je Hitler marsikatero idejo dobil ob prebiranju Marxa in svojo stranko poimenoval Nacional-socialistična delavska stranka. Če bi odstranili tisti »nacional« na začetku, nam ne ostane kaj dosti kot socializem in delavski razred.

Zgodovina pozabe
Kot pa je danes v navadi, se učimo in poslušamo zgodovino pozabe. Ker smo Slovenci živeli v socialistični diktaturi se je folklora seveda prevesila proti nemškim zavojevalcem in okupatorjem. A Nemci so okupirali Kraljevino Jugoslavijo, za njimi pa je zrasla socialistično-komunistična Jugoslavija. Lahko bi rekli, da so Nemci res bili okupatorji, a revolucionarji so potemtakem ozurpatorji, saj so, na nek način, vrgli prejšnjo oblast.

Pozabljamo tudi, da je, kljub vsemu zlu, ki so ga izvajali nacisti, daleč največ pobitih za seboj pustil komunizem. Danes nekateri podatki kažejo, da je nacistični stroj pred in med drugo svetovno vojno pobil okoli 6 milijonov judov. Danes se njihove smrti obeležuje tako kot je potrebno in se jih šteje med najbolj številčno iztrebljena ljudstva.

Kot po navadi pa pozabljamo Ukrajince
Komunističnemu terorju pa, številka v holokavstu pobitih judov, ne seže niti do kolen. Spomnimo se na umetno povzročeno lakoto v Ukrajini pred drugo svetovno vojno, ko so komunisti pobrali ukrajincem vse zaloge hrane, zaprli meje in polne vagone žita pošiljali v Nemčijo. V eni sami zimi je od lakote umrlo 11 milijonov Ukrajincev. Da ne govorimo o pobojih Gruzincev in drugih etničnih manjšin v Sovjetski zvezi. Do režimov kot so bili zloglasni Rdeči Kmeri v Kambodži, ki so v 4 letih pobili 2 milijona lastnega prebivalstva.

Sevda pa ne pozabimo na dobro staro in opevano Jugoslavijo. Tudi tukaj se številka povojno izvensodno pobitih giblje med pol milijona in milijonom. In nauk vse te zgodbe o preminulem zgodovinarju je, da sta komunizem in nacizem enaka, z manjšimi ideološkimi razlikami (nacija ali razred). Zato, ko se naši vrli, po letu 1950 rojeni, borci na ves glas derejo in napadajo nacistične okupatorje, v bistvu napadajo svoje učence. Učence, ki so se genocida učili pri komunistih.

Zakaj je Nolte pomemben
Nolte je bil eden prvih kontroverznih zgodovinarjev, ki si je upal problematizirati povojno zgodovinsko resnico zmagovitih sil. Spoznal je, da sta si v bistvu nacizem in komunizem brata, morda pol brata. S tem je odprl vrata za obsodbo vseh totalitarnih režimov, ne glede na to, na kateri strani so bili v drugi svetovni vojni.

Nolte se je rodil leta 1923 v mestu Witten v nemški zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija. Doktoriral je na univerzi v Freiburgu. Od leta 1973 do leta 1991 je predaval na Svobodni univerzi v Berlinu.

A. R.

Sorodno

Zadnji prispevki

V berlinskih bazenih bo zaradi migrantov potrebna posebna aplikacija

Na zunanjih nemških bazenih bodo primorani prihajajočo poletno sezono...

Trije ustavni sodniki: Večina Ustavnega sodišča je prekoračila zakonska pooblastila!

Trije ustavni sodniki so se ogradili od današnje izjave...

Janša: Nika Kovač vodi Soroševo kampanjo za razkroj Evrope

"Soroševa kampanja Inštituta 8. marec za razkroj Evrope. Formula...

[Video] Čadež: Moje imenovanje na vrh “leve utrdbe” je bilo kot biku pokazati rdečo zastavo!

"Meni uradno očitajo stvari, za katere nimajo nobenih dokazov,...