Rojstvo Demosa ali 26 let slovenske pomladi

Datum:

Pred 26 leti je močno zadišalo po slovenski pomladi. Aretacija četverice je vodila v zavedanje, da gre za stvar. Začeli smo sanjati, verjeti in se boriti – za demokracijo, za lastno državo. Vzpostavljena je bila Demokratična opozicija Slovenije oziroma rodil se je Demos, ki je močno vplival na prelomne trenutke procesa demokratizacije in osamosvajanja Slovenije.

Pred 26 leti so se 27. novembra na domačiji takratnega predsednika Slovenske kmečke zveze Ivana Omana zbrali predstavniki Slovenske demokratična zveze, Socialdemokratske zveze Slovenije in Slovenskih krščanskih demokratov ter sklenili ustni dogovor o ustanovitvi Demosa. Podpis in formalnosti so izpeljali 4. decembra 1989, zato ta dan obeležujemo kot rojstvo Demosa. Koaliciji Demos so se leto pozneje pridružili še Slovenska kmečka zveza, Zeleni Slovenije, Slovenska obrtniška stranka in Sivi panterji.

Demos je zahteval samostojno državo
Nastajanje novih političnih strank je povzročilo padec enopartijskega sistema. Pomladne stranke so ustvarile Demos, ki se je pod vodstvom Jožeta Pučnika pripravljal na prve večstrankarske volitve. Temeljna točka volilnega programa je bila zahteva po samostojni državi in parlamentarni demokraciji.

Demos je leta 1990 zmagal na prvih večstrankarskih volitvah po 2. svetovni vojni. Izpeljal je plebiscit, kjer se je več kot 85 odstotkov Slovencev opredelilo, da želijo živeti v samostojni in neodvisni državi. 25. junija 1991 je z osamosvojitvijo Slovenije Demos plebiscitarno voljo ljudstva tudi uspešno uresničil.

Slovenija se je na krilih Demosa 25. junija 1991 uspela osamosvojiti in kljub nasprotovanju vplivnih predstavnikov preteklega režima ter osamosvojitveni vojni, ki je sledila, uspela obraniti svojo odločitev in doseči mednarodno priznanje in celo sprejem v Organizacijo združenih narodov.

J. F.

Sorodno

Zadnji prispevki

Huligan sredi Ljubljane napadel Ukrajinko!

Na spletnem forumu Reddit se je pojavil videoposnetek incidenta...

[Video] Prizori z ameriških univerz vse bolj spominjajo na nacistično Nemčijo

"Al Qassam nas naredi ponosne, zdaj ubij še enega...