Romana Tomc: Ne bom zatajila svoje države, družine in stranke, iz katere izhajam

Datum:

Na soočenju na Radiu Slovenija je devet kandidatov odgovarjalo na vprašanja glede sodelovanja različnih političnih strank, uveljavitve arbitražnega sporazuma, pomilostitve zapornikov, kupovanja lokalne hrane in čakanja na pregled pri zdravniku, pa tudi glede zahtev gasilcev, ki so ravno na dan soočenja protestirali v Ljubljani zaradi nesoglasij z vlado glede povišanja plač.

Zaradi celovitega prikaza stališč predsedniške kandidatke Romane Tomc v nadaljevanju objavljamo njene celotne odgovore na zastavljena vprašanja.

Cenjene kandidatke, cenjeni kandidati, vaše programe precej dobro poznamo, zato vas prosim, da bodite na začetku našega soočanja osebni. Potrudite se in nam v nekaj stavkih povejte, zakaj naj ljudje na glasovnici obkrožijo prav vaše ime.

Trenutno sem evropska poslanka in v politiki zadnjih osem let. Se pravi, nimam preveč izkušenj v politiki, tako kot morda nekateri ostali, ki so v politiki že celo življenje, ampak jih imam dovolj za to, da bom lahko zelo resno in odgovorno opravljala funkcijo predsednice države. Poleg tega imam tudi privzgojene prave vrednote, ki so mi jih dali moji starši. In seveda, v vsej tej življenjski dobi sem pridobila tudi ogromno znanja. Moje vodilo pri predsedovanju bo “spoštujmo se in sodelujmo”. Samo tako bo Slovenija postala tisto, kar mora postati.

Zagotovo mimo vas danes ni šel neopažen shod gasilcev. Ko jih potrebujemo, so v središču pozornosti, so sicer za vse naši junaki. Pa veste, koliko je izhodiščna bruto plača gasilca?

Seveda, največkrat jih obravnavamo in se pogovarjamo o gasilcih takrat, ko rešujejo življenja, rešujejo požare in takrat so naši heroji, dobivajo državna odlikovanja, takrat, ko iščejo svoje zahteve, pa nihče noče prisluhniti. Ob tem da, seveda, podpiram želje gasilcev po višjih plačah, ker mislim, da so prenizke, bi opozorila še na nekaj. Mislim, da je slovenski plačni sistem v javni upravi zgrešen. In bi ga bilo treba v celoti prenoviti.

Gospa Romana Tomc, aktualni predsednik države pravi, da je do sedaj pokazal, da lahko sodeluje z vsemi. Dostojanstvo politike in pa sodelovanje poudarjate tudi vi. Se vam ob tem ne zdi, da gre za nekoliko kontradiktorno sporočilo, saj med drugim vaša stranka SDS, zlasti zaradi svojega delovanja politike, v DZ trenutno sploh nima partnerja za sklepanje morebitnih koalicij. Če omenim samo to.

To seveda ne drži, ampak bom rekla takole. Nikoli ne bom zatajila, iz kje prihajam, nikoli ne bom zatajila svoje preteklosti, zato tudi ne tajim, da prihajam iz največje stranke, ki trenutno uživa tudi največjo javnomnenjsko podporo in je sposobna sklepati koalicije, kar je dokazala že v preteklosti. Ko je bila stranka SDS v vladi, je bilo to edino obdobje, ko smo sklepali partnerstvo za razvoj z drugimi strankami. Kot rečeno, nikoli ne bom zatajila ne svoje družine, ne svoje stranke niti svoje države.

(Foto: osebni arhiv Romane Tomc)

S katero stranko pa pričakujete, da bi SDS lahko glede na stališča strank, ki jih poznamo, sklenila koalicijo tukaj in sedaj?

S tisto, ki bo sposobna z našo stranko narediti nekaj dobrega v prihodnosti za Slovenijo in bo dobila dovolj veliko število glasov na volitvah, da bo lahko v koaliciji.

Vprašanje glede vloge ženske in dejstva, da je letos med devetimi kandidati za predsednika države kar pet žensk, in ker to kandidatke postavljate kot nekaj posebnega v ospredje, nas zanima, zakaj?

Jaz te moje ženskosti ne postavljam v ospredje, čeprav sem ponosna, da sem ženska. Ampak vedno sem bila proti temu, da imamo v politiki ali pa kjer koli drugje kvote. Jaz želim biti predsednica zato, ker se počutim sposobno, ker želim, da me ljudje kot takšno prepoznajo. Ne želim biti predsednica zato, ker sem ženska. In upam, da bomo enkrat prišli do tega, da bomo tudi ženske cenili zaradi njihovih dosežkov, pameti in jim ne bomo ponujali položaja zato, ker so pač ženske.

Gospa Tomc, medtem ko večina pri prepričevanju Hrvaške vidi glavno orožje v slovenski diplomaciji, vi menite, da bi morala narediti korak nazaj in počakati. Koliko časa pa je, če je časa za uveljavitev razsodbe čedalje manj, 29. december ni tako daleč, kot se zdi?

Pa vas vprašam nazaj, kaj se bo zgodilo, ko bo ta rok padel in razsodba ne bo uveljavljena? Kar po mojem prepričanju ne bo, kajti ne strinjam se z gospo Novak, da je možna enostranska uveljavitev te razsodbe, to je popolnoma nemogoče. Mi bomo morali nadaljevati dialog, to je dejstvo, in zagovarjam to, da je čas na naši strani. Ko se pogovarjam tudi s kolegi v Evropskem parlamentu, ne boste verjeli, oni so navdušeni nad to razsodbo, to se pravi, Hrvaška je zainteresirana. Hrvaška je zainteresirana, da uveljavi to, kar je arbitražni tribunal sprejel. Vendar ima seveda težave, ker je medtem izstopila iz tega procesa pogajanja, zato moramo biti tukaj precej previdni, pametni in igrati na ta čas in na našo sposobnost, da bomo v nadaljevanju v dialogu v bilateralnem dogovoru dosegli več, kot imamo sedaj. Gospod Pahor se sicer drži za glavo, vendar jaz lahko odgovorim na to. Rekli ste, da smo takrat, ko smo sklenili ta sporazum, dosegli vse, kar je mogoče. Jaz mislim, da je daleč od tega, da smo takrat dosegli vse, kar je mogoče. Hrvaška takrat še ni bila v EU in imeli smo kar nekaj pridržkov na vstopanje Hrvaške in teh pridržkov nismo izkoristili za to, da bi jih takrat razrešili v našo korist.

Ne gre za to, da ne priznavamo te arbitražne odločbe. Seveda jo priznavamo, vendar na koncu arbitražne odločbe, jaz sem jo seveda prebrala, piše tudi to, da se lahko državi dogovorita tudi drugače. Torej, če bomo mi pametni, se lahko dogovorimo tudi drugače. Vendar ne na način, kot se zdaj dogovarjamo. Je pa nekaj tukaj glavno vprašanje. Mi se ne moremo poenotiti niti o tem, ali smo dobili Slovenci teritorialni dostop do odrtega morja ali ne. In jaz trdim, da ga nismo dobili.

Borut Pahor odgovori: “Smo ga dobili.”

Dobro, tukaj smo vsak na svojem bregu, vendar jaz trdim, da smo Slovenci dobili prehod na odprto morje. Torej, iz naše parcele preko sosedove parcele stopamo na odprto morje.

Foto: STA

Za kratek predah vprašanje, ki zanimajo vaše volivke in volivce. Janez Drnovšek je pomilostil Danila Kovačiča, Borut Pahor je pomilostil Bahtijarja Bajrovića, vpletenega v eno od zadev Bačar–Šrot. Bi kot predsednik, predsednica pomilostili Igorja Bavčarja?

Ne. Bi pa, seveda, apelirala na to, da tisti, ki še hodijo po prostosti in so delali isto kot Igor Bavčar, pristanejo tam, kjer je on.

Zdaj pa vas bomo na hitro soočili še s tem, kar ste že obljubili in pa s tem, kaj je res mogoče narediti.  Gospa Tomc, kako naj predsednica republike državljanom vrne ugrabljeno državo?

Tako kot imam zapisano v svojem sloganu. S spoštovanjem in sodelovanjem. Trdno verjamem v to, da tako majhna Slovenija, kot je, ne more naprej brez sodelovanja. Da pa lahko skupaj sodelujemo. Ker politika je razklana, ljudje niso razklani, politika je razklana. In ustvarjamo neke umetne razlike. Mi moramo biti bolj povezovalni in seveda, predsednik oziroma predsednica ima pri tem zelo veliko vlogo. Jaz mislim, da nas ne sme biti strah prihodnosti. Mi imamo dovolj ponosa, dovolj samozavesti, da lahko gremo res ponosno naprej. Ampak potrebujemo sodelovanje. In če tega ne bo, ne bomo prišli daleč.

In še kratki vprašanji, ki zanima vaše volivke in volivce. Kje imate zdravnika? Čakate ali plačate?

Zdravnika ne morem imeti v Sloveniji, ker me Slovenija kot evropsko poslanko ne želi vključiti v svoj zavarovalni sistem. Niti, če bi plačevala dodatno prostovoljno zavarovanje. Tako da imam zdravnika v Belgiji in plačam vse.

Ko ste v trgovini, kupujete slovensko ali ceneje?

Ko sem v Sloveniji, izkoristim privilegij, da pravzaprav skušam vse kupovati na tržnici, na domačih tržnicah. Tudi, če so te majhne.

B. O.

Sorodno

Zadnji prispevki

Ste videli njihove naslove? V Levici skoraj sami buržuji

Stranka Levica se svojim volivcem predstavlja kot "ekosocialistična" stranka....

Pasti evtanazije: Ubil se bo lahko vsak, ne samo na smrt bolni!

Je izčrpanje možnosti zdravljenja pogoj za evtanazijo? Ne. Po...

Drsimo: Slovenijo v 20 letih prehitele številne nekoč zaostale države

Od desetih držav, ki so leta 2004 vstopile v...

Zaton naše civilizacije je tik pred vrati

Vsaka civilizacija v zgodovini je doživela svoj vzpon, svoje...