RTV je kot nekdo, ki ga je pred 20 leti zadela možganska kap

Datum:

“Naša stavka je unikatna, takšne stavke do sedaj še ni bilo. Stavkamo proti vodstvu RTV in ne proti vladi, kot je bilo to v preteklosti,” je dejala predsednica stavkovnega odbora novinarskih sindikatov RTVS in Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS Helena Milinković, ki je dodala, da gre za solidarnostno stavko z uredništvom informativnega programa TVS in uredništvom MMC. “Pred volitvami so televizijo prevzeli ljudje, ki so jo prelevili v propagandni predvolilni stroj. Že to je dovolj, da bi moralo vodstvo oditi,” pa je povedal Marcel Štefančič, ki mu niso podaljšali pogodbe za vodenje oddaje Studio City – “neodvisni” mediji sicer ves čas poudarjajo, da je bil odstavljen, objektivno podajanje resnice pač ni njihov modus operandi. 

                   

“Kakšna zmota, mislil sem, da na nacionalki danes stavkajo. A namesto stavke izvajajo posilstvo medija, ki naj bi bil javen, torej od vseh. Namesto stavke prek vseh kanalov širijo svojo odvratno propagando s ciljem popolne podreditve javnega medija. Tam očitno niso v večini presstituti in presstitutke, kar smo mislili doslej, ampak medijski posiljevalci,” je zapisal uporabnik Facebooka. Novinarji in drugi člani uredništva MMC-ja so v ponedeljek namreč opozorilno stavkali: “Stavkamo, ker so razmere nevzdržne, ugled našega medija pa zaradi škodljivih potez vodstva pada. Ne stavkamo proti javnosti ne proti vladi. Stavkamo proti vodstvu RTV-ja,” so sporočili in obvestili, da bodo vsebine, objavljene na portalu, v precejšnji meri posvečene stavkovnemu dogajanju in pomenu javnih RTV-servisov.

Ob stavki v program televizije, radia in tudi na MMC vračajo ukinjene oddaje, novinarje, ki jim javnost po besedah Helene Milinković zaupa. “Danes tudi odpiramo razpravo o tem, kakšna, naj bo javna radiotelevizija, začenjamo javno razpravo o nujnih spremembah zakona o javni radioteleviziji,” je po poročanju Dnevnika še povedala predsednica stavkovnega odbora novinarskih sindikatov RTVS in Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS, ki je še opozorila, da so novinarji tarče sovražnega govora in diskreditacij. S to trditvijo verjetno ni ciljala na “tistih par” novinarjev RTVS, ki so diskreditacij in groženj resnično deležni – in to celo s strani nekaterih novinarskih kolegov. Milinkovičeva je tudi ponovno poudarila, da je njihova glavna zahteva “depolitizacija” javne RTV; “Če se na RTV krši svoboda govora, potem te svobode ni nikjer v državi,” je dodala in s svojimi besedami še dodatno potrdila, da stavkajoči živijo v neki drugi realnosti.

Foto: STA

RTV je kot nekdo, ki ga je pred 20 leti zadela možganska kap
“V resnici je ideja štrajka zelo preprosta. Na vsak način želijo preprečiti uravnoteženje nacionalke in jo ohraniti kot čisto levičarsko svobodnjaško trobilo globoke države,” je uporabnik Twitterja preprosto opisal resničen namen stavke. Še en “tviteraš” pa je ponovil besede upokojenega kamermana z RTV, ki mu je pred dnevi dejal: “RTV je kot moški, ki ga je pred 20 leti zadela možganska kap. Od tedaj hodi naokoli skrivljen v levo. A tega je že tako dolgo, da se je on (in vsi okoli njega) že navadil in se mu to zdi normalno.” Videti je, da tehnični kader RTV ni tako ideološko zaslepljen kot ostali tamkaj zaposleni, kar je potrdila tudi Milinkovićeva v intervjuju za Večer z besedami, da predvsem pri tehničnem kadru nimajo podpore. Nad tem bi se morali vsekakor zamisliti, seveda če bi premogli vsaj malo objektivnega uvida.

Politika je v času prve Janševe vlade “prevzela” tudi javni radio
Kako resnične so besede upokojenega snemalca, dokazuje tudi naslednji sestavek Milinkovićeve: “Bojim se, da se nekateri še vedno premalo zavedajo, kaj se nam dogaja. Ne gre na primer pozabiti, da je politika v času prve Janševe vlade prevzela tudi javni radio. In to se lahko zgodi tudi zdaj.” Leta 2006 je direktor radia namreč postal novinar Vinko Vasle, v prid njegovega imenovanja je glasovalo 17 svetnikov, štirje pa so bili proti. Njegova izbira je šla seveda tudi takrat močno v nos levi garnituri, neizbrani kandidat za generalnega direktorja Igor Kadunc je tako vložil tožbo na sodišče in zahteval odpravo imenovanja Antona Guzeja za generalnega direktorja. Če bi mu sodišče ugodilo, bi postalo Guzejevo imenovanje Jožeta Možine in Vasleta nično – kar pa se ni zgodilo. Trn v peti je bil tudi Uroš Urbanija, ki je po besedah Milinkovićeve RTV “nekoč že moral zapustiti zaradi svojih neprofesionalnih potez, zaradi česar so se mu uprli tudi v uredništvih.” Podobno kot pri Vasletu so tudi tokrat zaradi imenovanja odgovorne urednice informativnega programa Jadranke Rebernik vložili tožbo na sodišče. Vzorec je jasen, vseh drugače mislečih se je treba znebiti ali pa jih vsaj utišati. Toliko o pluralnosti in neodvisnosti javnega servisa.

Foto: STA

Razborškova pozvala politiko, da sprejme zakon, ki jim bo omogočal (še večji?) vpliv na javni servis
“Nujna je sprememba zakona o RTV Slovenija, da se nikoli več ne bo zgodilo, kar se je zgodilo zdaj, in sicer, da lahko ena sama oseba, ne da bi se ozirala na mnenje odgovornega urednika, informativnega programa v našem primeru, program spremeni do neprepoznavnosti, da nikoli več ena sama oseba ne bo mogla dobesedno izbrisati gledanih oddaj,” je na današnji novinarski konferenci dejala predsednica aktiva novinarjev informativnega programa TV Slovenija Marta Razboršek – kot smo že pisali, bi s spremembo zakona najhitreje dosegli zamenjavo sestave programskega in nadzornega sveta RTV. “Vsi so nas imeli za zgled neodvisnega novinarstva, a tokrat smo prvič na lestvici novinarskih svobod padli pod Hrvaško, zato poziv politiki, skupaj z nami spišite in sprejmite takšen zakon, ki bo tudi vam onemogočal takšen vpliv na javni servis, kot so si ga nekateri privoščili zdaj,” je Razborškova pozvala novo koalicijo, da vrne absolutni vpliv nazaj v prave roke. “Pravica do avtonomije je za novinarje kot pravica do odmora na delovnem mestu,” je stavko pričakovano podprl tudi predsednik KSJS Branimir Štrukelj.

“Borba ni in ne bo lahka, marsikaj ji ne gre na roko, a je nujna in neizbežna”
“Ne moremo več mirno spremljati in gledati tega programa, programa, ki uničuje javno, ki podcenjuje javno, ki podcenjuje novinarje in novinarstvo ter vse ustvarjalce programskih vsebin. Tudi tiste, ki so si leta prizadevali, da je bila nacionalka ugledna, prepoznavna medijska hiša,” je  poudarila predsednica društva novinarjev Slovenije Petra Lesjak Tušek in po navedbah MMC-ja nadaljevala:  “Borba ni in ne bo lahka, marsikaj ji ne gre na roko, a je nujna in neizbežna. Gre za obrambo standardov, gre za biti ali ne biti, gre za imeti in obdržati obraz pred javnostjo ali pa poklekniti in prepustiti javni servis popolnemu uničenju. Izbire pravzaprav niti ni oziroma je jasna – gre za storiti, kaj je prav in nujno. In to, kar počnemo, je prav. Zlasti zdaj, ko velik del civilne sfere stoji z, za javno RTV, vlaga peticije, se zavzema za avtonomijo in neodvisnost ter prepoznava to borbo za pravo. Izpolnitve stavkovnih zahtev ali vsaj vzpostavitve dialoga najbrž ni pričakovati, tako tudi ne posledičnega odstopa vodilnih, čeprav smo v društvu že predlagali in pozvali, naj se vendarle umaknejo. Bržkone so vodilni v teh igrah zdaj le še opogumljeni ob podlih, a spretnih manevrih SDS-ja, ob vložitvi novele zakona o RTV in še referenduma, pa naj bo z vidika ukinjanja obveznega RTV-prispevka dopusten ali pač ne.

Povsem resnična je torej trditev, da zaposleni na RTVS ne stavkajo proti (prihajajoči) vladi – njihova stavka je namreč vselej usmerjena v vlado Janeza Janše, pa četudi je slednji v opoziciji. “Mi vsi smo RTV,” je bilo danes slišati iz vrst stavkajočih – ob tem pa pozabljajo, da smo RTV tudi mi vsi drugače misleči, ki prav tako plačujemo RTV-prispevek, svojih predstavnikov, ki v javni medijski hiši zagotovijo vsaj malo pluralnosti, pa nam očitno ni dovoljeno imeti. Že trideset let smo prisiljeni poslušati levo usmerjeno propagando tamkajšnjih družbeno-političnih delavcev, za nameček vsega pa za tak program še (prisilno) plačujemo. Nas bodo imeli za norca še nadaljnjih trideset let?

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Afganistanec na nemški nogometni zabavi zabadal ljudi

Včeraj so nemški nogometni navdušenci slavili. A slavje ni...

[Video] Golob živi otroške sanje: Rajši na tekmi v ZDA kot na mirovni konferenci v Švici

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je ob začetku mirovne konference...

Ukrajina in ZDA podpisali desetletni bilateralni varnostni sporazum

Včeraj sta ameriški predsednik Biden in ukrajinski predsednik Zelenski...

Zver: Arbitražno športno sodišče je zavarovalo ženski šport in ženske

Nekdanji minister za šolstvo in šport ter evropski poslanec...