RTV ukinja za Levico ideološko motečo podjetniško oddajo; Kje so protestniki?

Datum:

Novo “depolitizirano” in “strokovno” vodstvo RTV Slovenija ni sposobno poskrbeti niti za tiste, ki so v času vlade Janeza Janše pridno protestirali in ki naj bi bili žrtve “represije” in “politizacije”. Toda kljub temu o kakšnih protestih in stavkah sedaj ni ne duha ne sluha. 

Uprava RTV Slovenija, ki jo vodi Zvezdan Martič, bo izpolnila svoje obljube in skrčila program javnega servisa. Med drugim bo ukinila oddajo Podjetno naprej in Panoramo. Slednjo samo zato, ker naj bi šlo za projekt bivšega vodstva. Novo vodstvo javnega servisa ne prizanaša niti doslej zvestim kadrom. Na nesprejemljivost njegovih posegov je opozorilo tudi uredništvo oddaj o kulturi na TV Slovenija: “Kot smo opozarjali že med stavko, smo največja kulturna institucija v državi in kot takšni smo gledalce dolžni izobraževati, ne zgolj pristajati na zniževanje standardov, ki jih narekuje trg,” poroča spletna Domovina.

Na sporne posege vodstva RTV Slovenija pa niso imuna niti mednarodna dopisništva. Uprava namerava z novim letom ukiniti dopisništvo v Aziji in številčno prepoloviti bruseljskega, kar je med delom zaposlenih povzročilo precejšnje negodovanje. Mnoge je razburila tudi vest, da se edina informativna oddaja Kultura z novim letom iz termina po Dnevniku in Športu (19.45) prestavlja na čas po Odmevih, in sicer na 23. uro, obenem pa bo dolga le še pet minut. Hkrati je predlagan nov format – sklop kratkih vesti brez voditelja. Poznejši termin pa seveda pomeni manj gledalcev. Ravnanje kaže na zaničljiv odnos do kulturnih vsebin. Pred posegi pa niso varna niti uredništva, ki so proti prejšnjemu vodstvu uslužno protestirala.

Predsednik Sveta RTV Goran Forbici in predsednik uprave Zvezdan Martič (Foto: DZ/Matija Sušnik)

Se pa z ukinjanjem programov dejansko ukinja le izdelke, kar neposredno ne prinaša prihranka, saj bi zaposleni, ki so poprej delali na ukinjenih oddajah, prejeli nove naloge. Prav tako se ves čas pojavlja vprašanje množičnega odpuščanja, saj je že leta znano, da je na RTV Slovenija zaposleno preveliko število oseb, javni zavod pa se mora v luči hudih finančnih težav obnašati podjetnejše. Pomembno je, da se z manj naredi več in ne obratno, kot se je počelo doslej. Načrtovane so tudi spremembe oddaje Osmi dan, ki je na sporedu že 35 let in je oddaja z najdaljšim stažem tega uredništva. Oddajo nameravajo skrajšati, obenem pa naj bi bila predvajana ob zgodnejši uri. Krajšanje tudi v tem primeru pomeni škodo, tako za RTVS, kot tudi za kulturo, ki izgublja svoj glas v najbolj gledanem terminu.

Neznana pa je tudi prihodnost dopisnikov v tujini, denimo Karmen Švegl (Bangkok), ki ji očitajo, da so stroški bivanja, odkar ima otroka, višji. Uprava si prav tako želi vrnitev Mojce Širok (Bruselj). Toda dopisniška komisija vztraja, da bi novinarki ostali na svojih pozicijah vsaj do prihodnjega poletja. Obe imata šoloobvezne otroke, ukinitev dopisniških mest sredi leta pa bi bila nepremišljena poteza. Tudi privarčevana sredstva bi bila zanemarljiva (stanovanje, šolnina itd.). Vrh tega se še ni zgodilo, da bi kakšnega dopisnika vračali sredi mandata. Švegl: “Vodstvo me želi kljub nasprotovanju dopisniške komisije odpoklicati z osemletnim otrokom, ki se je komaj navadil na tukajšnje življenje. Očitajo mi, da je dopisništvo dražje, ker imam otroka.”

“To pomeni, da sem šikanirana, ker sem mati. Že pred desetletjem sredi arabske pomladi so se me nekateri želeli znebiti. Na RTVS sem lahko ostala, ker sem privolila v zmanjšanje honorarja za polovico. Porabljala sem svoje prihranke in verjela, da bodo prišli boljši časi. Če bi imeli gledalci kaj besede, mi danes zagotovo ne bi bilo treba skrbeti za mojo usodo.” Med zaposlenimi na RTV Slovenija je sicer slišati številne pritožbe glede načina vodenja javne ustanove, zlasti glede Martiča, ki naj bi zanemarjal dialog z zaposlenimi. Zadnje čase pa so napeti zlasti odnosi med predsednikom sveta RTV Goranom Forbicijem in upravo. Slednja od sveta RTVS pričakuje navodila glede delovanja, kar pa ni v pristojnosti sveta RTVS. Vrh vsega kršitve novinarskih kodeksov postajajo resničnost ravno pod aktualnim vodstvom.

Bivši TV direktor Uroš Urbanija: “Točno tako: to, kar je nekaj aktivistov ves čas kričalo, da delamo mi, pa tega nikoli nismo delali niti nismo pomislili, da bi delali takšne neumnosti, to počne aktualna uprava RTV Slovenija v režiji stranke Levica.” 

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Jelinčič: Maljevac, strokovnjak za lizanje riti, pripravlja nov priročnik

"Govori se, da na levi strani političnega prostora gospod...

[Fotogalerija] Prešerno vzdušje na srečanju podpornikov SDS v Bovcu

S sobotnim tradicionalnim srečanjem odborov stranke SDS v Bovcu...