Rupar: Poniževalno je, da mora upokojenec po 40 letih dela trkati na vrata sociale

Datum:

Vlada Roberta Goloba je upokojencem doslej namenila zgolj drobtinice. Veliko upokojencev je na robu preživetja, medtem ko jih je na cedilu pustila tako vlada kot tudi Zveza društev upokojencev Slovenije s Sušnikom na čelu in Srebrna nit, ki naj bi se zavzemala za starostnike. Nihče od njih se ni udeležil in podprl shoda, ko je ulice preplavilo 20 tisoč upokojencev, ki s takšnimi pokojninami ne morejo več preživeti. Najhuje pa je, da morajo po 40 let delovne dobe trkati na vrata socialne, pravi Pavle Rupar. 

Na 24ur zvečer sta gostovala predsednica Srebrne niti Biserka Marlot Meden in Pavle Rupar iz Glasu upokojencev, ki je organiziral sredin protest. Minister Luka Mesec je imel prenatrpan urnik, zato je gostovanje odklonil. Rupar vztraja v izjavi, da za njim ne stoji politika. “V protestu je bilo blizu 20 tisoč ljudi, to so bili volivci vseh strank. V tem trenutku ni nihče gledal, kdo kam spada, ampak kako živijo. To so ljudje, ki živijo v stiskah in so svoje težave izrazili tako, da so se udeležili tega protesta.” Medtem ko se predsedovanje Medenovi v Srebrni niti izteka in bo sedaj svetovalka pri predsednici države Nataši Pirc Musar, pravi, da na protest ni šla, kljub temu se strinja, da pokojnine, ki so sedaj, ne zagotavljajo dostojnega življenja. “Tudi mi od vlade zahtevamo, da nižanje pokojnin uredi s pokojninsko reformo” in predlaga, da naredijo novo ministrstvo za starejše. 

Slovenija se gre “Jedrne Evrope”, veste, kje smo s pokojninami?
Rupar pravi, da ima občutek, da se vlada dela norca z ljudi in da upokojence ponižujejo. “Ljudje imajo 450 evrov pokojnine, potem pa pot do socialnih transferjev – kar je tudi Sušnik rekel. To je sramota in poniževanje. Ljudje, ki so delali, nimajo za preživetje in so napoteni na socialno podporo. Slovenija se gre “Jedrne Evrope”, veste, kje smo s pokojninami? Še na Balkanu ne.”  Ob tem pa Medenova pravi, da Rupar socialnih transferjev ne sme razumeti kot vbogajme. “To je del sredstev, ki pripadajo ljudem, ki nimajo dovolj sredstev, da bi dostojno živeli. Tu bi morala država ponuditi roko, da bi bilo to avtomatsko in ne da greš prositi.”

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je sprejela predstavnika Združenja Srebrna nit in jima zagotovila podporo. Poleg Biserke Marolt Meden je bil še Andrej Pleterski, ki v Srebrni niti vodi delovno skupino za pripravo zakona. (Foto: Matija Sušnik, DZ)

Sramota je, da mora upokojenec po 40 letih dela trkati na vrata sociale
Na to je Rupar dejal, da je grozljiv občutek nekega upokojenca, ki mora po 40 letih dela trkati na vrata socialne. “Zato zahtevamo, naj se to doda k pokojninam, da bodo imeli 750 evrov in je sramota anulirana. Marsikdo si ne upa iti tja, ker ga je po tolikih letih sram. Mi bomo pri tem vztrajali,” je dejal Rupar, ki je napovedal še več shodov, če jim vlada ne prisluhne. Na naslednji shod je povabil tudi predsednico Srebrne Niti, ravno tako Luko Mesca, koalicijo in Roberta Goloba. “Naj se udeležijo in povedo konkretno, kaj bodo naredili za upokojence. Mi zahtevamo, da bo minimalno 750 evrov za vse – invalide, kmete, delavce.” Ta vlada je popolnoma izgubila kontakt s temi ljudmi, je dodal.

Pobudnik iniciative Glas upokojencev Slovenije Pavel Rupar (Foto: STA)

Takšen odnos si Golobova vlada lahko privošči, ker so upokojenci navajeni potrpeti
“Takšen mačehovski in podcenjujoč odnos si vladajoča koalicija lahko privošči, ker ve, da so slovenski upokojenci navajeni potrpeti. Še posebej tisti, ki so celo življenje trdo delali,”
pa je prepričana Romana Tomc. Organizacije, zveze upokojencev in razni nevladniki, ki naj bi se borili za starejše, so jih pustili na cedilu. Pravijo, da se trudijo, ampak je treba razumeti, da so pač taki časi in ne gre. Vdano podpirajo ekstremno levo ministrstvo. Še več, pred časom so jih ti, ki bi se morali zavzemati za upokojence, celo uspeli prepričali, naj na dolgotrajno oskrbo še malo počakajo. Kakšna škoda! Na drugi strani pa se po besedah Tomčeve bolj kot za višje pokojnine goreče zavzemajo za evtanazijo. “Več kot 620 tisoč prejemnikov pokojnin imamo v Sloveniji. Veliko jih v tem času, ko gredo cene hrane in energije v nebo, živi na robu revščine ali čez. Hkrati ti, ki vsak dan razmišljajo, kaj bodo dali na krožnik, nemo opazujejo, kako milijoni evrov državnega denarja odtekajo mimo njih. Večina pa tako ali tako ne ve, kaj se v ozadju dogaja, saj jim vladi naklonjeni mediji o tem ne povedo ničesar. Če upokojenci sami ne bodo povzdignili glasu zase, ga zanje ne bo nihče. Vse spoštovanje tistim, ki niso obupali in se borijo za dostojno življenje upokojencev ter zahtevajo, da vlada nanje ne pozabi.”

Razmišljajo o shodu pred RTVS in POP TV
Ker v nekaterih medijih niso bili slišani in opaženi, v drugih pa namerno zaničevani, je Rupar v imenu triindvajsettisočglave množice sporočil, da razmišljajo, da bo naslednji shod pripravljen pred RTV SLO in RADIEM ter pred stavbo POP TV. “Morda nas boste opazili in poslušali dejstva, zakaj obstajamo,” je zaključil.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Azijski vrh: Peking, Seul in Tokio so za jedrsko razorožitev Severne Koreje

Danes v južnokorejski prestolnici Seul poteka vrh voditeljev Južne...

Makarovič na zatožni klopi zaradi izbruha sovražnega govora in žalitve

“V Ljubljani se bo zaradi satirične pesmi Utrip laži...

Metlika: Obnovljen most do gradu Gradac

Grad Gradac, eden redkih kulturnih spomenikov državnega pomena v...