Rupel: Neobsodba Rusije je skrajno škodljiva za našo zunanjo politiko in za ugled naše države!

Datum:

Koalicijske stranke so padle na popravnem izpitu, saj so enotno zavrnile obsodbo Rusije kot podpornice terorizma. S tem niso izrazile akta solidarnosti in zamudile priložnost, da bi se Slovenija umestila na pravo stran zgodovine, je prepričan Janez Janša, predsednik stranke, ki je sprejem resolucije predlagala. “Mislim, da je to skrajno škodljivo za našo zunanjo politiko in za ugled naše države,” je nesprejetje resolucije v državnem zboru ocenil večkratni zunanji minister in diplomat dr. Dimitrij Rupel. 

Želja predlagateljev resolucije je bila, da bi Slovenija podprla žrtev agresije ter izrazila obsodbo ruskih napadov na civilno prebivalstvo ter civilno in energetsko infrastrukturo. Gre namreč za jasen poskus doseganja političnih ciljev z ustrahovanjem civilistov in kaže na skladnost s teroristično metodologijo. S tem bi naša država ukrajinskemu narodu izkazala vso podporo, ko “brani svojo domovino in se obenem bori za univerzalne vrednote svobode in demokracije”. Vladajoča koalicija je bila proti, češ da naj ne bi bilo pravne podlage in da naj bi šlo za poskus dodatnega notranjepolitičnega razdora, pri tem pa se “čudežno” pozablja, da je Evropski parlament pred meseci sprejel tovrstno resolucijo.

Preberite tudi: Fajonova ujeta na laži

Na vprašanje, če bi bila takšna resolucija za slovensko diplomacijo pomembna, je dr. Dimitrij Rupel v oddaji Odmevi na RTV Slovenija odgovoril, da mora zunanja politika neke države govoriti z enim glasom. “Vsakršni “špetiri” te vrste, kot je bil četrtkov, ugledu naše zunanje politike ne koristijo. Mislim, da je šlo za nesporazum. V resnici mislim, da bi se morali koalicija in opozicija sporazumet o nekem tekstu,” je izpostavil in ob tem poudaril oceno, da je bil sicer predlagan tekst povsem sprejemljiv. “Pričakoval sem, da ga bo parlament sprejel z aklamacijo. To, da se je začelo zapletati s temi pravnimi argumenti, to se mi zdi smešno.”

Rupel je v nadaljevanju spomnil, da so novembra, ko je Evropski parlament sprejel to resolucijo, v medijih izšli naslovi “Evropski parlament je proglasil Rusijo za državo, ki podpira terorizem”. “Današnji naslovi, ki sem jih jaz v četrtek popoldan na internetu prebral, pa so: Slovenska vlada enotno zavrača resolucijo, ki govori o tem, da Rusija podpira terorizem. Skratka, dve sporočili, ki sta kot noč in dan. Mislim, da je to skrajno škodljivo za našo zunanjo politiko in za ugled naše države,” je ocenil.

Foto: posnetek zaslona RTVS

Članstvo v Varnostnem svetu ZN v tem trenutku bistveno manj važno od ene take resolucije
Zunanja ministrica Tanja Fajon je omenila kandidaturo Slovenije za nestalno članico ZN, kjer je tekmica Belorusija. Na vprašanje, če je ta zadržanost morda posledica tega, je Rupel odgovoril, da če je temu tako, gre že spet za napako in nesporazum. “Kaj pa bo Slovenija počela v Varnostnem svetu, če tam sedi Rusija, ki ima pravico veta na vse pomembne odločitve. Zavzemat se za članstvo v Varnostnem svetu ZN v tem trenutku je bistveno manj važno od ene take resolucije,” je prepričan Rupel.

Eden od argumentov vladne strani je bil, da za to ni pravne podlage. Za razliko od Evrope, ki nima uradnega seznama držav podpornic terorizma, govori samo o organizacijah, v ZDA le-ta obstaja. Ker je ameriški Senat predlagal State Departmentu, da Rusijo uvrstijo na ta seznam, predsednik Joe Biden pa je to zavrnil, češ da bi to imelo pravne in diplomatske posledice, smo Rupla prosili za komentar. Rupel je pojasnil, da se je potrebno zavedati, da predsednik Biden v Ukrajino pošilja zelo pomembne količine orožja. “Dokler to počne, mu ne zamerim, če je diplomatski pri takih zadevah.” “Ampak, prej je bilo govora o enotnosti. Evropa je popolnoma enotna, Evropski parlament je s 500 glasovi sprejel resolucijo, o kateri govorimo. “Kar se tiče šestih držav (opomba: države, ki so Rusijo označile kot podpornico terorizma), prvič so te države, ki so nam zelo podobne. Imajo svojo zgodovino, ki je naši zelo podobna. Oni najbolj poznajo Ruse. To našo govorjenje, da spadamo v jedrno Evropo, je lepo govorjenje, ampak mi spadamo v Srednjo Evropo in srednje-vzhodno Evropo. Spadamo med države, kot so Poljska, Češka. Kaj je narobe z Nizozemsko? Se bomo delali norca iz teh držav?” je zaključil Rupel.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Čelno trčila motorist in kolesar, ki se bori za življenje

V okolici Ljubljane čelno trčila motorist in kolesar, ki...

[Video] Kamala Harris – kraljica najbolj butastih izjav

Po tem, ko je Joe Biden odstopil od predsedniških...