Macron pokojninsko reformo sprejel brez glasovanja v parlamentu

Datum:

Francoski predsednik Emmanuel Macron in vlada Elisabeth Borne sta že doslej uživala nizko podporo. S sprejetjem osovražene pokojninske reforme brez glasovanja v parlamentu, ki dviguje starostno mejo za upokojitev z 62 na 64 let, pa je priljubljenost obeh še padla. Ljudje svoje nezadovoljstvo izražajo na protestih.

                   

Pokojninska reforma je sicer ključna reforma, ki si jo je pred svojim drugim predsedniškim mandatom tekom volilne kampanje zadal francoski predsednik Emmanuel Macron. Bil je prepričan, da je mandat dobil zato, da bi reformo izpeljal. V četrtek je francoska vlada najavila, da bo uporabila 49.3 člen ustave, ki omogoča zaobiti glasovanje v parlamentu, poroča Polska Agencja Prasowa.

Tako je bila sprejeta kontroverzna reforma, ki starost za upokojitev dviguje iz 62 na 64 let. Najprej so predstavniki vlade zatrjevali, da je njihov namen sprejetje reforme po normalnem postopku, vendar pa nazadnje niso bili prepričani, da bodo prejeli zadostno število glasov za uveljavitev reforme. Vlada sicer ni prvič uporabila dotičnega člena.

Marine Le Pen (Foto: epa)

Izzval veliko nezadovoljstva
Vendar pa je tokrat drugače, saj med državljani vlada precejšnje nezadovoljstvo glede načrtovanega projekta. V zadnjem času se pojavljajo množični protesti, ki bodo koristili opoziciji, tudi skrajnim političnim strankam. Sindikati pa bodo poudarjali, da se vlada in predsednik zatekata k rešitvam, ki so z vidika parlamentarne demokracije sporne. Marine Le Pen je ob tem napovedala, da bo oddala vlogo za glasovanje o nezaupnici vladi.

Foto: epa

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Stara padala za Gazo? “Kdo je glasoval za te bedake?”

Vlada bo za Palestince porabila 2,5 milijona evrov. To...

Mahnič o nezakonitih ravnanjih Svobode, Lah ostal brez argumentov

"Če je lahko elektro tajkun, ki je trenutno v...

Slovenski gostinec prevzel upravljanje 4-zvezdičnega hotela in gradu v lasti svetovno znane družine

Družina Riedl, ustanoviteljica in lastnica svetovno znanega podjetja za...

Orban: Sodba Sodišča EU (ECJ) je resna kršitev prava EU

Poleg levo nagnjenega Evropskega parlamenta je Sodišče EU (ECJ)...