Rusija kupila 66 ton zlata, Slovenija jih ima 3,2

Datum:

Putin nabira zaloge zlata. Le v juliju so zalogo te plemenite kovine povečali za kar 29 ton, poroča CNN. Poleg tega je ruska centralna banka maja v svojo zakladnico pospravila 20 ton zlata, v juniju pa dodatnih 17 ton. Tako so v treh mesecih povečali svoje “rezerve” za kar 66 ton, skupna vrednost pa je ocenjena na 76 milijard dolarjev.

Za nakup zlata so se odločili zaradi dramatičnega padca ameriških državnih obveznic oziroma ameriškega dolga v rezervah ruske centralne banke. Trenutno ameriške obveznice predstavljajo 17 odstotkov vseh rezerv ruske centralne banke, kar je precej manj kot na začetku leta.

Z nakupom zlata je želela Rusija zmanjšati svojo izpostavljenost in odvisnost od dolarja zaradi napetega odnosa med Moskvo in Washingtonom. Prav tako se pripravljajo na morebitne Trumpove nove sankcije, ki bi jim preprečile prodajo ameriških državnih obveznic, je dejal Eugene Chausovsky, analitik v geopolitični informacijski družbi Stratfor, poroča Novac.hr.

Slovenija ima 3,2 tone zlata
Po najnovejših podatkih je Rusija na svetovni lestvici držav z največjimi zalogami zlata na 6. mestu. Z novimi pridobitvami ima zdaj skupaj 1.944 ton zlata. S tem so prehiteli Kitajsko, ki ima 1.842 ton zlata, je pa še vedno daleč za ZDA, ki je na prvem mestu z več kot 8.000 tonami. Naše sosednje države imajo bistveno manjšo zalogo, Srbija ima 19,7 tone, Makedonija 6,9 tone, nato sledi Slovenija s 3,2 tone zlata, sosednja Hrvaška pa v svojih zalogah nima niti grama zlata.

A. B.

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Čadež: Moje imenovanje na vrh “leve utrdbe” je bilo kot biku pokazati rdečo zastavo!

"Meni uradno očitajo stvari, za katere nimajo nobenih dokazov,...

[Izjava dneva] Ustavni sodnik ima lahko d. o. o., NVO, ne sme pa imeti s. p.?

"Mislim, da bi bilo absurdno trditi, da ima lahko...

Trije ustavni sodniki: Večina Ustavnega sodišča je prekoračila zakonska pooblastila!

Trije ustavni sodniki so se ogradili od današnje izjave...

SDS zahteva obravnavo akta o ustanovitvi preiskovalne komisije na izredni seji DZ

Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke zahteva sklic izredne seje...