Ruska vojska z novo taktiko: Utrjevanje bojnih linij, mobilizirance pa v prve vrste!

Datum:

Ruska vojska spreminja taktiko delovanja. Po številnih porazih na fronti se je odločila utrditi obrambne linije s serijo utrdb, sistemov jarkov in protitankovskih pasti. Na novo mobilizirane in plačance pa pošiljajo v prve bojne linije, medtem ko izkušene puščajo v ozadju. A, pojavlja se dvom, da bi taktika obrodila želene sadove.  

                   

Ruska vojska se vkopava na obrambnih linijah, da bi se izognila nadaljnjim porazom na ukrajinski fronti. Ruske enote po cele dneve gradijo kompleksne utrdbe, kar je del priprav na nove ukrajinske protiofenzive. Po vrsti porazov na vzhodu in jugu države, je ruska vojska pričela ravnati bolj modro. Ruski vojaki so se lotili grajenja obrambnih linij, ki se v nekaterih primerih raztezajo na desetine kilometrov, preko skorajda celotnega bojišča. Najobsežnejši kompleksi se nahajajo na vzhodni fronti, v Luganški oblasti, in na jugu, na vzhodni obali Hersonske regije, poroča Slobodna Dalmacija.

Gre za sistem, ki bi zagotovo lahko do neke mere otežil in podražil ukrajinsko prodiranje … Ne pomeni pa zagotovila za zaustavitev protiofenzive. Začetne analize kažejo, da se večina utrdb nahaja ob prometnicah. Ukrajinske sile pa so že dokazale, da lahko uspešno delujejo zunaj teh območij in zaobidejo ruske obrambne linije, kar so že dokazale v septembrski protiofenzivi. Ukrajinske vrste oklepnikov so enostavno prezrle utrjena mesta pod rusko okupacijo. Posledično so okupatorja prisilile k umiku ali v tveganje, da bodo obkoljeni in uničeni.

Ukrajinski prostovoljci kopljejo obrambni jarek. (Foto: epa)

Večina ruskih utrdb vzhodno od Hersona je optimiziranih za obrambo pred napadi s ceste in bi utegnile biti zelo ranljive za obkolitev z drugih strani. Viri obveščevalnih služb tudi kažejo, da je ruska vojska umaknila bolj izkušene enote s frontnih linij ter jih nadomestila s plačanci in mobiliziranimi rezervisti. Moskva verjetno skuša vzpostaviti nekaj mobilnih enot z bolj izkušenimi enotami, kot so elitni padalci VDV. A ta poteza bi lahko imela ravno nasproten učinek, ker so sedaj na frontnih linijah neizkušene čete, ki so mnogo bolj ranljive za ukrajinske napade.

Bo nova ruska taktika še en Putinov fiasko?
Verjetno gre za mobilizirance, ki so jih poslali v prve bojne linije, bolj izkušene pa potegnili na sekundarne in terciarne obrambne linije. A to bi utegnilo ukrajinsko napredovanje le še pospešiti. Spremenjena taktika pa očitno kaže na to, da se je Moskva prilagodila vojnim okoliščinam. Ruski predsednik Vladimir Putin se končno zaveda resničnih zmogljivosti svoje vojske. Eden glavnih razlogov za ruski neuspeh na fronti je bilo slabo razumevanje stanja na terenu. Se pa zdi bolj malo verjetno, da bi Moskvi uspelo spremeniti tok vojne.

Ukrajinski tankisti (Foto: epa)

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Izraelsko sodišče je razsodilo, da se morajo tudi ultraortodoksni judje priključiti vojski

Izraelsko vrhovno sodišče je danes odločilo, da morajo obvezen...

Challe Salle povedal nekaj krepkih na račun Zlatka Čordića

Na slovenski hip hop sceni je resnično vroče. Raper...

Orban in Melonijeva se znotraj Evropskega parlamenta ne bosta povezala

Italijanska premierka Giorgia Meloni je na srečanju v ponedeljek...

[Foto] Koga vse je ujel fotografski objektiv na državni proslavi

Osrednje državne proslave na Kongresnem trgu v Ljubljani, s katero...