Ruski častni konzul in oligarh Andrej Zubicki, ki je razpredel lovke po slovenskem gospodarstvu, z uporabo diplomatskih tablic hudo krši tudi diplomatski protokol in pravila

Datum:

Andrej Zubicki uporablja diplomatske registrske tablice (CD), kar je huda kršitev diplomatskega protokola in pravil. Ministrstvo za zunanje zadeve že dalj časa ve, da se izraba instituta častnega konzula Zubickega dogaja, vendar glede tega ničesar ne ukrene. Ob tem se pojavlja vprašanje zakaj so nekdanji slovenski zunanji ministri to dopustili. Sicer je znano, da je Zubickem uspel močan prodor, še zlasti v slovenske gospodarske vode. 
Častni konzul Ruske federacije v Sloveniji Andrej Zubicki je eden od petih konzulov v Sloveniji. Njegov sedež je na Jesenicah. Obstaja namreč poseben dogovor med Zubickim in ruskim veleposlaništvom, za katerega Ministrstvo za zunanje zadeve prav gotovo ve. Ob tem je potrebno omeniti še dejstvo, da noben drug častni konzul nima diplomatskih registrskih tablic, kar je huda kršitev mednarodnih pravil. Vendar pa se tu zgodba ne končna. Nedavno smo že poročali, da je Zubitski zelo zaščiten, medtem ko grobo posega v slovenske državne interese, saj mu nihče ne more priti do živega. Po neuradnih, a zanesljivih informacijah, ki smo jih prejeli v uredništvo, naj bi se družba SIJ nahajala v večjih likvidnostnih težavah, ki bi lahko ogrozile 3500 delovnih mest, kolikor naj bi jih skupina trenutno zaposlovala.
Čeprav je Republika Slovenija pomemben solastnik družbe, večjega vpliva na delovanje družbe nima. To velja pripisati odličnim odnosom, ki naj bi jih ruski oligarh Zubicki v preteklih letih svojega delovanja v Sloveniji, stkal z pomembnimi odločevalci tako v politiki kot v gospodarstvu. Skupina SIJ (Slovenska industrija jekla d.d.) je največji slovenski proizvajalec jekla in naj bi bil v samem vrhu proizvajalcev nerjavečih in specialnih jekel v Evropi. Metalurška dejavnost skupine združuje 26 družb, od tega jih ima 22 sedež v EU. Družba je bila v preteklosti tudi lastnik Perutnine Ptuj, ki jo je konec leta 2018 prodala družbi Myronivskyi Khliboprodukt (MHP) v lasti ukrajinskega milijarderja Jurija Kosiuka. Ruski oligarh Andrej Zubicki je od leta 2007 večinski lastnik družbe SIJ. Preko družbe DILON d.o.o. namreč lastniško obvladuje 72,22 odstotkov lastništva SIJ, preostalih 25 odstotkov delnic pa obvladuje Republika Slovenija, katere lastniške pravice v družbi uveljavlja SDH, ki ga vodi Igor Kržan. 
Diplomatska registrska tablica. Slika je simbolična. (Foto: wikimedia commons)
Njegov vpliv v slovenskem gospodarstvu se kaže predvsem skozi zapisnike skupščin delničarjev SIJ iz katerih je razvidno, da je državni SDH v preteklih letih praviloma slepo podpiral in sledil predlogom uprave in ruskega lastnika. Absurdno je tudi dejstvo, da je ruski lastnik Zubitski za predsednika uprave družbe leta 2017 imenoval kar samega sebe, mandat si je podelil do leta 2023. Družina Zubicki, pokojni oče Boris je bil poslanec ruskega parlamenta – dume, ter predvsem sinova Evgenij in Andrej sodijo med najbogatejše ruske (tajkunske) družine. Obogateli so z rudniki in metalurgijo, brata Andrej in Evgenij pa sta verjetno najbogatejša tujca, ki delujeta v Sloveniji. Podrobnejša analiza vzroka popolne pasivnosti SDH pri upravljanju tako pomembne naložbe bi najbrž omogočila tudi identificiranje njihovih ključnih slovenskih pomagačev, med katere naj bi kot najvplivnejši člen sodila predvsem Nada Drobne Popovič, trenutno predsednica uprave Petrola, najpomembnejše slovenske energetske družbe.
Marjan Šarec in Dmitrij Medvedjev. (Foto: Russia Beyond)
Levica se sicer rada pritožuje, da se Slovenija v zadnjem času približuje Višegrajski skupini držav, s čimer naj bi se po njenem prepričanju oddaljevala od zahodnega bloka, ob tem pa še kako rada pozablja, da je slovenska zunanja politika v času levih vlad močno silila na Balkan in proti stepam srednje Azije, kar očitno ni sporno, čeprav bi moralo biti, saj niti Srbija niti Rusija nista članici EU. Marjan Šarec se je na primer kar dvakrat v manj kot letu dni sestal z ruskim premierjem Dmitrijem Medvedjevom. Šarec pa se je rad mudil tudi v Srbiji. Da gre za mednarodne stike, ki za državo nimajo posebnih koristi, razen za podjetja iz kroga Foruma 21, ni treba posebej poudarjati. Takšne Povzročajo povezave povzročajo veliko škodo; zanemarjanje nekdanjih zahodnih zaveznic ter zanemarjanje pripadnosti zvezi Nato, Slovenijo postavlja v neugoden mednarodni položaj. Zunanja politika naše države, se je z vlado Boruta Pahorja začela pomikati proti Vzhodu, z vladama Alenke Bratušek in Mira Cerarja pa se je zunanjepolitični kompas dokončno preusmeril na Vzhod – tja, kjer vladajo despoti in oligarhi. Njihovi vojaki so celo paradirali sredi Ljubljane, kar je škandal, ki ga mednarodna skupnost ne bo kar tako pozabila.
Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Čelno trčila motorist in kolesar, ki se bori za življenje

V okolici Ljubljane čelno trčila motorist in kolesar, ki...

[Video] Kamala Harris – kraljica najbolj butastih izjav

Po tem, ko je Joe Biden odstopil od predsedniških...