Ruski vojak zaprosil za azil v Španiji, o grozodejstvih v Buči je pripravljen pričati na sodišču

Datum:

Nikita Čibrin, 27-letni ruski vojak in pripadnik zloglasne 64. motorizirane brigade, ki je osumljena za poboje v Buči, je pristal v Madridu in zaprosil za politični azil. Ruski vojak je po poročanju Guardiana dejal, da je pripravljen o vojnih zločinih v Buči pričati na mednarodnem sodišču.

27-letni ruski vojak Nikita Čibrin je več kot štiri mesece preživel na bojišču v Ukrajini, zdaj pa se je v torek povsem nepričakovano pojavil na madridskem letališču Barajas, kjer je sam pristopil do mejne policije, se predstavil in zaprosil za politični azil. Takoj za tem so ga premestili v center za migrante. Ruski uradniki so večkrat zanikali, da so v invaziji na Ukrajino ciljali na civiliste, dokaze o grozodejstvih v mestih, kot je Buča, pa zavrnili kot “laž” in “provokacijo“.

“Nimam česa skrivati! Rusija je začela to vojno, to zločinsko vojno. Naredil bom vse, da se to čim prej konča, vse bom povedal,” je Čibrin dejal novinarju Guardiana, pri čemer je zanikal sodelovanje pri pobijanju civilistov in celo dodal, da v Ukrajini ni izstrelil niti enega naboja. Dodal pa je, da je vse, kar je doživel in videl v Ukrajini, pripravljen povedati na mednarodnih sodiščih. Sicer to ni preverjen podatek, vendar ruski vojak trdi, da je iz svoje brigade dezertiral že junija. Svojim poveljnikom naj bi že prvi dan invazije povedal, da ostro nasprotuje vojni. Njegove besede so naletele na neodobravanje poveljnikov, ki so ga premestili drugam. Po poročanju Guardiana so Čibrinu sprva grozili z zaporom, vendar so se odločili le, da ga prestavijo čim dlje od bojišča.

Nikita Čibrin (foto: Twitter)

Vladimir Osečkin, ki vodi skupino za pravice zapornikov Gulagu.net, je po poročanju Moscow Timesa potrdil, da je njegova mreža Čibrinu pomagala pri evakuaciji Rusije. Španske oblasti pa zadeve niso želele komentirati zaradi nevarnosti morebitnega preganjanja prosilcev za politični azil. Čibrin je vsaj  drugi znani ruski vojak, ki je pobegnil iz države po sodelovanju v invaziji na Ukrajino. Je tudi drugi pripadnik 64. brigade, ki je  javno razkril primere očitnih vojnih zločinov na obrobju Kijeva. Že aprila so Ukrajinci identificirali 64. motorizirano brigado kot glavne povzročitelje masakra v Buči. Pod vodstvom poveljnika podpolkovnika Azatbeka Omurbekova, ki je bil leta 2014 tudi dobitnik medalje za izredne usluge s strani obrambnega ministra Dmitrija Bulgakova.

Grozodejstva 64. brigade
Ko so ukrajinske sile konec marca vstopile v zapuščeno Bučo, so jih tam pričakali grozljivi prizori. Trupla pobitih civilistov so ostala na cesti, satelitski posnetki pa potrjujejo, da so tam ležala več dni. V kleti nedaleč od Buče so našli 18 usmrčenih civilistov z rokami, zvezanimi na hrbtu s plastičnimi vrvicami, v kleti pa so našli tudi mučilnico. Nekaterim truplom so odrezali ušesa ali izpulili zobe. Ob cesti so našli delno požgana gola trupla moškega in več žensk, ki so jih ruski vojaki na poti iz mesta poskušali zažgati.

Mrtev civilist v Buči. (Foto: epa)

Preživeli Bučani so medijem pripovedovali o strašnih izkušnjah med okupacijo. Po poročanju tujih medijev so priče takrat povedale, da so ruski vojaki ukrajinske otroke privezali na svoja vozila in jih uporabili kot žive ščite. Po besedah ​​preživelih so ruski vojaki ustrelili vsakogar, ki je prišel iz hiše, kar so mnogi storili v iskanju vode in hrane. Oklepna vozila so naključno streljala na hiše in zgradbe, medtem ko so zbirali civiliste in jim jemali dokumente in mobilne telefone. V zadnjem tednu zasede v Buči so čečenski specialci začeli streljati na vsakega civilista, ki so ga videli, ostrostrelci pa so ciljali na naključne ljudi na ulici ali v domovih in se nato hvalili svojim kolegom vojakom.

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki

Huligan sredi Ljubljane napadel Ukrajinko!

Na spletnem forumu Reddit se je pojavil videoposnetek incidenta...

[Video] Prizori z ameriških univerz vse bolj spominjajo na nacistično Nemčijo

"Al Qassam nas naredi ponosne, zdaj ubij še enega...