Saga Jankovićevih se nadaljuje: Jure Janković kljub dolgovom večkrat najemal drage jahte, kupoval avtomobile – pomoč pa je prihitela iz Hongkonga, od koder so reševali dolg!

Datum:

V včerajšnji oddaji Tarča so razkrili ime podjetja iz Hongkonga, ki je nakazalo denar podjetniku Marjanu Pišljarju, kateremu je bil Jure Janković dolžan dobra dva milijona evrov. Nova dejstva pa so razkrili v zgodbi Electe – kako je Zoran Janković svoje terjatve do Electe povečal z začetnih 500 evrov na 20 milijonov evrov!

Razkrita dejstva o družini Janković vedno znova presenetijo in šokirajo slovensko javnost. Podjetje Big Step Propetries Limited iz Hongkonga je namreč nakazalo milijon dvesto tisoč evrov za poplačilo dolga mlajšega Jankovića podjetniku Marjanu Pišljarju. Nova dejstva pa zopet šokirajo okrog krovnega podjetja Electa, v katerem so navidezno ustvarili kar 20 milijonov evrov terjatev do Zorana Jankovića, kot govorijo podatki iz zasebne revizije v letu 2009.

V zlatih časih razkazovanja svojega bogastva se je Jure Janković počutil nedotakljivega. Privoščil si je avtomobil za 140 tisoč evrov. Dve leti je najemal jahto v vrednosti 180 tisoč evrov. Vendar se vsaka navidezna pravljica enkrat konča. Težave, v katere se je zapletal, so bile vedno večje. Tako se je zapletel v dolg treh milijonov evrov do podjetnika Marjana Pišljarja. Ker ni mogel vrniti, so ga leta 2012 obiskali rubežniki, ki so odnesli vse, kar je bilo vredno. Odreči se je moral tudi 300 tisoč evrov vredni hiši. Vendar je še vedno manjkalo dobra dva milijona evra, ki ju je dolgoval Pišljarju. A težave je čudežno rešilo podjetje iz Hongkonga. Podjetje se imenuje Big Step Propetries Limited, nakazalo pa je kupnino v višini milijon dvesto tisoč evrov.

Vrednost transakcije Big Step Propetries Limited iz Hong Konga, ki je poplačalo dolg Jureta Jankoviča do podtjenika Marjana Tišlarja. (vir Tarčna RTV SLO)
Vrednost transakcije podjetja Big Step Propetries Limited iz Hongkonga, ki je poplačalo dolg Jureta Jankovića do podjetnika Marjana Pišljarja. (Vir: Tarča, RTV Slovenija)

Zoran Janković namerno ustvarjal terjatve do Electe
Druga zanimiva zgodba pa se je razkrila v primeru Electe in dolga do ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Preden je vstopil v politiko, je Zoran Janković prodal podjetje svojima sinovoma. Vrednost podjetja Electa je bila 557 tisoč evrov. Sam je prodal podjetje za 7,863.045 evrov, kar je skoraj osemkrat višja cena. Sinova nista imela tolikšne količine denarja in sta najela kredit v Factor banki v višini 4,172,926 evrov, sam Zoran Janković pa jima je dal še za tri milijone evrov posojila. Kupnino, ki jo je dobil, pa je vrnil na Electa holding. Tako je znašal dolg do Zorana Jankovića osem milijonov evrov.

Dolg Jureta Jankoviča do države Slovenije. (vir Tarča RTV SLO)
Dolg Jureta Jankovića do države Slovenije. (Vir: Tarča, RTV Slovenija)

Vendar Zoran Janković ob tem dolgu, ki sta ga imela sinova do svojega očeta, ni obračunal nobenih obresti, s tem pa tudi ni bilo vštetega davka. Tako je Finančna uprava Republike Slovenije največja poraženka v boju proti družini Janković, saj je zaradi postopkov država ostala brez desetih milijonov evrov dolga, ki so jih ustvarili Jankovićevi. “Gospod Janković je trdil, da z ekonomskega vidika pravzaprav ni bil obogaten, ker se je kvaliteta tega premoženja spremenila v terjatev, v poplačano terjatev. Danes vemo, da je podjetje v lasti sinov zoper najprej stečaj, potem v prisilno poravnavo znotraj stečaja. To, kar je danes znano, je, da bodo upniki poplačani 5 procentov. Nekoč je bil med upniki gospod Janković. Če bi bil še danes med upniki in imel samo terjatev do svojih sinov, bi bil poplačan s petimi procenti,” zaključuje predsednik KPK Boris Štefanec.

Naraščanje terjatev sinov Jureta in Damjana Jankoviča do svojega očeta Zorana Jankoviča. (vir Tarča RTV SLO)
Naraščanje terjatev sinov Jureta in Damijana Jankovića do svojega očeta Zorana Jankovića. (Vir: Tarča, RTV Slovenija)

Ne glede na to so v Tarči objavili dokument iz leta 2009, ko so se terjatve podjetja iz skupine do Zorana Jankovića povečale z osem milijonov evrov na dvajset milijonov evrov! Naključja niso nikoli bila naključna, če se spomnimo, kako so Jankovićevim najprej odpisali 19 milijonov evrov dolga, lahko to hitro povežemo s terjatvami izpred desetletja.

Tajni davčni dokument, ki razkriva mahinacije družine Jankovič.(vir Tarča RTV SLO)
Tajni davčni dokument, ki razkriva mahinacije družine Janković.(Vir: Tarča, RTV Slovenija)

Denar, ki so ga dolgovali, so razposlali v podjetja na Ciper in Malto, kar smo v preteklosti že poročali. Po najnovejšem razkritju pa so denar prenesli tudi v Hongkong. Svoje sledi Jankovićevi puščajo po celem svetu, čakamo samo še na razkritje v prihodnosti, da so denar za svoje posle dobivali tudi iz Afrike ali pa Avstralije. Saga glede Jankovićevih še zdaleč ni zaključena.

Samo Samec

Sorodno

Zadnji prispevki

SB Novo mesto: Zaradi izbruha covida obiski na nekaterih oddelkih niso dovoljeni

Vodstvo novomeške splošne bolnišnice je objavilo, da zaradi izbruha...

Ministrica Vrečko za vodenje NUK imenovala družinskega prijatelja, ki ne izpolnjuje pogojev

Vlada Roberta Goloba nadaljuje s političnim nastavljanjem kadrov na...