Se bo Čeferin oglasil po incidentu s turškimi reprezentanti, ki zopet salutirajo invazivni Erdoganovi vojski?

Datum:

Nogometaši turške nogometne reprezentance so se zaradi salutiranja po zadetku za 1:0 proti Albaniji znašli v preiskavi Uefe, a jim to ni preprečilo, da ne bi s še enim salutiranjem na tekmi proti Franciji pozdravili turških vojakov, ki te dni napadajo Sirijo. Zastavlja se vprašanje, ali bo Uefa, ki jo vodi Aleksander Čeferin, tudi v temu primeru, ko gre za izrazito politično nabito sporočilo, kar je v nasprotju z Uefinimi pravili, ustrezno reagirala.

                   

Kljub jasni prepovedi Uefe, da je “raba gest, besed, predmetov in kakršnihkoli drugih načinov prenašanja provokativnih sporočil, ki niso primerna za športni dogodek, še posebej provokacije, ki so politične, ideološke, verske ali žaljive”, prepovedana, so turški nogometni reprezentanti v manj kot enem tednu to pravilo prekršili kar dvakrat.

Potem ko so turški reprezentanti na tekmi proti Albaniji v petek, 11. oktobra 2019, proslavljali gol Cenka Tosuna s salutiranjem v čast turškim vojakom, ki se te dni mudijo v Siriji, je Uefa sporočila, da bodo dejanja turških reprezentantov preučili.

Po Albaniji incident še v Franciji
Dejanje je po svetu zbudilo veliko zgražanja, saj je bilo jasno, da so turški nogometaši ugrabili dogodek, namenjen športu, za poveličevanje vojne.

To ni zmotilo Turkov, ki so enako gesto ponovili na ponedeljkovi tekmi v Parizu proti Franciji, ko je za izenačenje v 81. minuti zadel Kaan Ayhan.

Tokrat so turškim reprezentantom s salutiranjem odzdravili tudi turški navijači. Kapetanu Buraku Yilmazu se je po poročanju AP pridružili še vratar Mert Gunok s še nekaj igralci.

Čeferin zaenkrat molči
Prizor turških salutirajočih nogometašev je bil všeč tudi dvema nemškima reprezentantoma turških korenin, Ilkayu Gundoganu in Emreju Canu, ki pa sta pozneje dokaz svoje podpore Turkom na Instagramu izbrisala.

https://twitter.com/dimokratis_/status/1183624248314781696

Od predsednika Uefe Aleksandra Čeferina se pričakuje ustrezen odziv. Na spletu se je že pojavila peticija, ki so jo sprožili italijanski nogometni navijači, da finale Lige prvakov 2020 ne bi bil v Istanbulu, kot je trenutno načrtovano.

Medtem pa so se v nogometnem klubu Fortuna Düsseldorf, v katerem sta tako Ayhan kot Kenan Karaman, že ogradili od “politično motiviranih dejanj” svojih igralcev.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Evropska poslanka Romana Tomc postala podpredsednica največje politične skupine v Evropskem parlamentu

Evropska poslanka Romana Tomc iz vrst največje opozicijske stranke...

Nad omrežje Jankovićevega tesnega prijatelja ZDA uvedle sankcije

Tesnega prijatelja ljubljanskega župana Zorana Jankovića, predsednika Republike Srbske Milorada...

Argentina: mesečna inflacija je najnižja v dveh letih in pol

Mesečna inflacija je v Argentini padla na 4,2 odstotka....