Še en ruski poslovnež “samoumorjen”: Čez okno je poletel predsednik uprave Lukoila

Datum:

Umrl je še en ruski poslovnež. Tokrat je žalostna usoda doletela Ravila Maganova, predsednika upravnega odbora družbe Lukoil, ene največjih energetskih družb na svetu. Poslovnež je poletel skozi okno bolnišnice, v kateri se je zdravil zaradi srčnih težav. Maganov je bil velik kritik ruske agresije na Ukrajino. Mednarodni komentatorji špekulirajo, da je bil prav to razlog za njegovo “samoumoritev”. 

Eden izmed prvih, ki je vest sporočil zahodnemu občinstvu je vodja moskovskega biroja Financial Times Max Seddon. Ta je zapisal, da je marca “direktor upravnega odbora pozval k najhitrejši terminaciji oboroženega konflikta, izrazil iskreno sožalje vsem žrtvam in dejal, da družbo močno podpira trajno prekinitev ognja in rešitev problemov skozi resna pogajanja in diplomacijo.” 

Ruski mediji so zaenkrat glede smrti izredno skopi. Interfax ne poroča, kako je prišlo do smrti, le to, da je poslovnež pristal na tleh in da je policija že prisotna na kraju dogodka. Kremlju prijazna medijska hiša Mash pa je zapisala, da se je umrli v bolnišnici zdravil zaradi srčnih problemov, ter da naj bi trpel za depresijo. Smrt so potrdili tudi v Lukoilu, o vzroku za smrt pa niso zapisali ničesar.

Ravil Maganov s predsednikom Putinom. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Ravil Maganov je najmanj peti ruski top manager, ki ga je doletela nasilna smrt. Pred tem smo poročali o smrti Jurija Voronova, milijonarja, poslovno povezanega z energetskim gigantom Gazprom, pred tem pa še o Aleksandru Tulakovu, ki naj bi se obesil na svojem domu. Tri tedne pred tem so mrtvega našli Leonida Shulmana, vodja transporta v Gazprom Investu, podružnici energetskega velikana, zadolženi za investicije, Alexander Subotin, visoki uradnik Lukoila pa naj bi umrl zaradi kapi. Kap naj bi povzročil zvarek, ki mu ga je po prekrokani noči svetovala šamanka. Veliko verjetneje je bil načrtno zastrupljen.

Najbrutalnejši umor
Gotovo enega najbolj tragičnih koncev pa je dočakal Vladislav Avayev, Putinov zaveznik v bančnem sektorju. Tega so našli ustreljenega v njegovem moskovskem stanovanju skupaj s soprogo in 13-letno hčerko. Umrli so kmalu po začetku ruske agresije, po tem, ko so Rusijo zadele zahodne sankcije. Oblasti sicer trdijo, da je tragedijo zagrešil bankir sam. Najprej naj bi postrelil svojo družino, nato pa še samega sebe.

Umor kot orodje za dosego političnega cilja
Resničnih vzrokov za smrti poslovnežev ali drugih visokih uradnikov najbrž ne bomo nikoli izvedeli. Ruski represivni organi bodo vzrok za Maganovo smrt označili kot samomor, ali pa bodo za umor obtožili kakšnega tujega državljana. Ne glede na to, kar trdijo ruski organi je jasno, da gre najverjetneje za boje znotraj kremeljske elite oz. za konsolidacijo moči Putinovega kroga. Ob tem velja spomniti na misel, ki jo je nekoč pripomnil Winston Chruchill“Kremeljske politične intrige lahko primerjamo z dvobojem buldogov pod preprogo. Zunanji opazovalec sliši le rečanje in ko vidi, da so ven priletele kosti, je jasno, kdo je zmagal.”

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

So latvijski Muzej okupacije poškodovali ruski agenti?

"V noči na 28. februar je neznanec odvrgel molotovko...

Gre Svoboda po poti SD? Leto je končala z 868 tisočaki minusa in upadanjem članstva

Gibanje Svoboda v finančnem smislu postaja vse bolj podobno...

SDS: Vlada naj uskladi pokojnine, ker je upokojence spet prikrajšala

"Po skoraj dveh letih vladanja Gibanja Svoboda, Socialnih demokratov...