Še ena “super uspešna” zgodba znotraj Gen-I: Italijanska podružnica, ki je ustvarila le 15 tisoč evrov dobička

Datum:

Lidija Glavina je po odhodu z mesta predsednice uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) dobila novo službo v podružnici Gen-I v Milanu. Mediji so sredi leta 2019 poročali, da naj bi bila tam pristojna za pospeševanje prodaje – a do danes je očitno napredovala do direktorice. To službo naj bi menda dobila kot nagrado, ker je poskrbela za vstop Gorenjske banke v lastniško strukturo Gen EL. Za dobiček te italijanske podružnice pa očitno ni poskrbela. Ta je leta 2016 pridelala 117 tisoč evrov čistega dobička, leta 2020 pa samo še 15 tisočakov. Zgodba spominja na Golobovo uspešnost, ko je pri več kot dveh milijardah prometa ustvaril zgolj 15 milijonov evrov dobička.

V družbi GEN-I so Telekom Slovenije obtožili nesprejemljive poslovne prakse – slednji so namreč svojim odjemalcem, ki jih je okoli 13 tisoč, v zadnjem trenutku sporočili, da jim bodo v januarju prenehali dobavljati elektriko. Iz Telekoma, ki ga vodi Cveto Sršen, pa so se na to odzvali z odgovorom, da že pred tem, ko so uporabnike 29. novembra obvestili o svoji odločitvi, v skrbi zanje iskali različne možnosti za optimalno rešitev. “Ena od možnosti je bila tudi prevzem odjemalcev elektrike Telekoma Slovenije s strani drugega ponudnika. To smo ponudili tudi družbi GEN-i, ki se zdaj v javnosti predstavlja kot rešiteljica, pogovori so potekali od avgusta dalje, vendar do dogovora ni prišlo,” so po poročanju Financ sporočili iz Telekoma.

Geni-i se je namreč v javnosti predstavil kot rešitelj – tistim odjemalcem, ki bodo prišli k njim do 8. decembra, obljublja cene, po katerih elektriko prodajajo tudi zdajšnjim strankam in to kljub temu, da dodatne elektrike nimajo zakupljene in so cene na borzah še dodatno narasle – so še dodatno izpostavili svojo dobrohotnost. Ob vsem tem direndaju se je treba zavedati še tega, da je Sršen hkrati tudi predsednik nadzornega sveta GEN, ki je polovični družbenik GEN-i. Družbenika se po poteku mandata Roberta Goloba nista mogla dogovoriti, kdo bo zasedel njegovo mesto predsednika uprave GEN-i, tako da družba trenutno čaka, da upravo imenuje sodišče. Medtem se je sicer še dodatno zapletlo, lahko se namreč zgodi – v primeru če se bo izkazalo da gre za kršitev Lahovnikovega zakona – da bo Golob moral vračati svojo previsoko izplačano plačo. Golob je sicer v letu epidemije vsak mesec pobasal 18 tisoč evrov neto.

Predsednik uprave Telekoma Slovenije Cvetko Sršen (Foto: STA)

O tem, da poslovanje družbe GEN-i ni tako zelo cvetoče, kot želi prikazati Golob, smo že pisali. Italijanska podružnica denimo je leta 2016 pridelala 117 tisoč evrov čistega dobička, leta 2020 pa samo še 15 tisočakov. Domnevno kot pospeševalko prodaje, so konec leta v milansko podružnico namestili nekdanjo prvo damo SDH Lidijo Glavina. A sedaj se je izkazalo, da ima ta hčerinska družba nastavljena kar dva direktorja – Glavini naziv pospeševalka prodaje očitno ni zadoščal. No, številke sicer kažejo na to, da bi jim pospeševalka prodaje prišla precej bolj prav, kot pa še ena direktorica družbe.

Lidija, ki uporablja tudi tujo različico imena Lidia Glavina je sicer že od prej navajena, da je bogato plačana, za praktično nič dela. Spomnimo, Glavina je tri leta nadzirala delovanje državnih podjetij, med njimi seveda tudi GEN-i. Ko je odstopila s čela SDH, je nedolgo za tem odstopila tudi iz nadzornega sveta pretežno državnega Telekoma Slovenije – tak je bil menda sklenjen dogovor ob odstopu s čela SDH, lastnik Telekoma je namreč SDH. A njen odhod z mesta šefinje krovnega upravljavca državnega premoženja SDH za Glavino ni bil tako bridek ali pa nedonosen, kot bi si kdo morda predstavljal. Po poročanju Portalplusa, naj bi si namreč priborila odpravnino v višini 132 evrov, to pa ni bilo vse, dobila naj bi tudi službeni avto in službeni telefon. Sporazum o prenehanju delovnega razmerja je sicer namesto izplačila odpravnine predvideval, da bo za isto plačilo kot na mestu predsednice uprave – skoraj 11 tisoč evrov bruto – še nekaj časa zaposlena, delovno razmerje ji je poteklo julija 2019.  Morda je mislila, da bo tako zlahka potekalo tudi delo v družbi GEN-i? Kaj tam v resnici počne, se sicer ne ve, o elektriki menda ne ve kaj prida.

Foto: STA

Portalplus je med drugim tudi zapisal, da je Glavina, ki je formalno upravljala z 12 milijardami državnega premoženja, ves čas delovala v skladu z navodili, ki jih je dobivala iz kabineta nekdanjega premierja Mira Cerarja, njen “mentor” pa je bil Aleksandar Kešeljević, ki je bil Cerarjev osebni svetovalec za ekonomsko politiko. Pred tem javnosti niti ni bila poznana, kar je izjemno tvegano, ko gre za upravljanje milijardnega državnega premoženja. Ko je Cerarja zamenjal Marjan Šarec, so Glavino pustili na položaju še do konca leta 2018. Menda zato, ker je morala opraviti še zelo pomemben posel, in sicer prodajo državne banke NLB. Z bankami je imela tudi sicer nekaj opravka, Požareport je tako pisal, da je – še kot predsednica uprave SDH – kot glavna protagonistka prevzema Gorenjske banke, po vsej verjetnosti tudi poskrbela za vstop Gorenjske banke v lastniško strukturo Gen EL. Po mnenju Požarja, je verjetno ravno zato dobila sedanjo službo v Milanu.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Putin in Hamas imata enak modus operandi glede načina vojskovanja

Franco Fiumara je doktor pravnih in političnih ved. Je...

[Video] Ne prav bistre Golobove objave

"Izgleda kot osnovnošolec, ki se nekej pifla na pamet....

[Video] “Vsi smo Uroš Jernejc!”

Ljubljanski župan Zoran Janković zastruplja vodo in uničuje vse,...

Klofuta Klakočar Zupančičeve

Za tovarne laži, ker smo pisali, da dodatno dela...