Se je Tanja Fajon opravičila Novi24TV s figo v žepu ali pa stranke ne vodi ona?!

Datum:

Sprašujemo se, kako si gre razložiti včerajšnje sprenevedanje in opravičevanje prvakinje Socialnih demokratov Tanje Fajon, ko je njena stranka, ki ji poveljuje, fizično zavrnila snemalca naše televizije na svoji novinarski konferenci, zatem pa so v SD preko Twitter profila “#SamoDejstva” celo opravičevali svojo podlo potezo rekoč, da “žal z načrtnim generiranjem laži in sovraštva nadaljujemo še naprej in dokler bo tako, na njihovih dogodkih nismo dobrodošli”. Kasneje se je Fajonova opravičila in dodala, da navodil za izključevanje ni naročila ona. Če ne ona, predsednica, kdo torej vodi stranko Socialnih demokratov?

                   

Odgovorni urednik naše televizijske hiše Aleksander Rant, se je včeraj ostro odzval na ravnanje Socialnih demokratov, ki so najprej na svoji novinarski konferenci, na kateri je predsednica stranke Tanja Fajon predstavila vizijo SD za izhod iz krize in za okrevanje, najprej s pomočjo varnostnika fizično preprečili dostop snemalcu naše televizijske hiše na dogodek, zatem pa na Twitterju svojo podlo potezo še brezsramno opravičevali, rekoč, da “žal z načrtnim generiranjem laži in sovraštva nadaljujemo še naprej, in da dokler bo tako, na njihovih dogodkih nismo dobrodošli”. 

Ob tem pa ni šokantno zgolj dejstvo, da gre za stranko, ki se v zadnjem času na veliko oglaša, zaradi, po njihovem prepričanju obstoječega poseganja v novinarsko svobodo s strani prvaka koalicije Janeza Janše, ampak tudi zato, ker je leva opozicijska stranka trdila eno, njena prvakinja Fajonova pa je vse skupaj zanikala, rekoč, da ni vedela za potezo svojih strankarskih kolegov, in da se iskreno opravičuje, sploh pa da navodilo za prepoved dostopa snemalcu ni prišlo z njene strani, in da nanj ni imela časa in priložnosti vplivati.

V stranki SD so fizično preprečili sodelovanje snemalcu Nove24TV in svoje dejanje še opravičevali. (Foto: Twitter)

“Stranka Stranka SD ravnokar fizično – z varnostnikom – preprečila dostop snemalcu Nova24TV na tiskovno konferenco Tanje Fajon. Toliko o svobodi medijev za katero se zavzemajo v SD. Izključevanje in represija drugače mislečih. #EUsramota”” je ob šokantnem dogodku zapisal Rant ter se pozneje odzval na strankino opravičevanje svojega spornega početja z vprašanji, in sicer zakaj so snemalcu naše televizijske hiše fizično preprečili dostop na dogodek, ki ga je organizirala njihova stranka. Spomnil je tudi na dejstvo, da so prav Socialni demokrati “pobudniki obsodbe Slovenije zaradi kršenja novinarske svobode – in kako ob tem komentirajo fizično preprečitev snemanja v svojih prostorih, ki je bila javno objavljena na STA in ni bila omejena zgolj na medije z vabilom oziroma ni pisalo, da je dogodek ekskluzivne narave”.

Prvakinja stranke SD Tanja Fajon, se je sprenevedala, da bi vedela za namero preprečitve dostopa snemalcu Nove24TV na novinarsko konferenco stranke. (Foto: Twitter)

Ranta je še zanimalo, ali si “svobodo medijev predstavljajo na ta način, da določene medije diskriminirajo in jim preprečujejo dostop do informacij, ki so pomembne za vse državljane” ter “kako bi reagirali, če bi nasprotna politična stran prepovedala sodelovanje kateregakoli medija na denimo tiskovni konferenci vlade”. Za konec pa je še zapisal, da “ker gre za resno kršitev svobode medijskega poročanja, njihove odgovore pričakujemo danes do zaključka redakcije”.

Odgovorni urednik Aleksander Rant je Socialne demokrate povprašal, kako pojasnjujejo fizično preprečitev dostopa snemalcu Nove24TV, na svoji novinarski konferenci. (Foto: Twitter)

Spomnimo se dejstva, da so predstavniki Socialnih demokratov pred volitvami neomejeno hodili na soočenja, organizirana na naši televizijski hiši. V studiu Nove24TV so bili tako Fajonova kot tudi ostali člani stranke SD. Na enem izmed soočenj pred Evropskimi volitvami, je na primer Fajonova soočila svoja stališča v prisotnosti evroposlanca Milana Zvera in prvaka SNS Zmaga Jelinčiča Plemenitega. Na škandalozni dogodek pa so se odzvali tudi v obeh novinarskih združenjih, v DNS in ZNP. Po poročanju STA so v obeh društvih sporno dejanje obsodili.

V Združenju novinarjev in publicistov so ob tem zapisali, da takšno omejevanje grobo posega v svobodo dela medijev. Obenem so opozorili, da je to še posebej nerazumljivo za neko stranko, ki vsakodnevno izpostavlja na domnevne pritiske, ki naj bi jih bili pri svojem delu deležni slovenski mediji, o tem pa nameravajo obvestiti tudi Evropski parlament. V Društvu novinarjev Slovenije pa “kakršnokoli omejevanje dostopa do javnih izjav in novinarskih konferenc, sklicanih za medije, ocenjujejo za nesprejemljivo”. Pričakujejo še, da že omenjena stranka spremljanje izjav omogoči vsem predstavnikom javnosti.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Slovenska nogometna reprezentanca prvič v zgodovini v osmino finala velikih prvenstev

Slovenska nogometna reprezentanca se je prvič v zgodovini uvrstila...

[Video] Množična udeležba na tradicionalnem praznovanju dneva državnosti na Polževem

Občina Ivančna Gorica je skupaj s soorganizatorji ob dnevu...

Moskva blokirala dostop do Nova24TV in Demokracije

Rusija je blokirala dostop do 81 medijev držav članic...