Se ljudem tako vrača dostojanstvo? Nekateri izdelki v Italiji tudi trikrat cenejši

Datum:

V uredništvo Nova24TV smo prejeli primerjavo cen različnih produktov, ki jih državljani potrebujemo vsakodnevno. Izračun pa je pokazal, da Italijani kupujejo še enkrat ceneje. Golobove besede, da so zamejili inflacijo, so se v praksi še enkrat izkazale za lažne, Slovenci – predvsem upokojenci – pa postajajo vse revnejši.

                   

Sobotni kongres Gibanja Svoboda je poleg združitve s propadlimi strankami in politiki postregel z bizarnimi izjavami predsednika Roberta Goloba. Ta je med drugim dejal, da so ljudem vrnili dostojanstvo. Med dosežki te vlade redno poudarja, da so ustavili rast cen, ki je po njegovih besedah nižja kot drugje v Evropi.

Eno so besede, ki prenesejo vse, drugo pa je realnost. Dejstvo je, da so položnice višje kot v času prejšnje vlade, cene električne energije med najdražjimi v Evropi, čeprav imamo za predsednika vlade baje največjega strokovnjaka s področja energetike. Tudi pomoč podjetjem in državljanom je skromna in ne dosega rasti inflacije. 4,5 odstotno usklajevanje pokojnin ob 10-odstotni inflaciji je metanje peska v oči upokojencem. Prav tako je draginjski dodatek za upokojence skregan z načeli pravičnosti, saj revnejšim namenja manj, premožnejšim pa več. Prejšnja Janševa vlada je največ namenila ravno najbolj ogroženim.

Nekateri izdelki v Italiji tudi do trikrat cenejši
Tudi vsakdanji nakupi v trgovinah z osnovnimi potrebščinami dajo misliti šele, ko odpremo denarnico in primerjamo cene izdelkov drugje. V Italiji je denimo prašek za pranje tudi do trikrat cenejši od enakega izdelka v slovenski trgovini. Prav tako kava. Ob tem, da imajo Italijani višje pokojnine od slovenskih. Ne seznamu nakupljenih izdelkov tako nismo našli niti enega cenejšega produkta od italijanskega, večina pa je kar precej dražjih. Že res, da je Slovenija manjši trg in je zaradi tega kakšna stvar posledično dražja, toda tako velike razlike v cenah so zelo povedne. Košarica enakih izdelkov je v Italiji znesla 192,5 evra, v Sloveniji pa 405 evre.

Naslednjič, ko boste v trgovini plačevali in se križali ob visokih računih, se spomnite besed Roberta Goloba, kako nam je vrnil dostojanstvo in nas rešil pred inflacijo. Lahko pa se že danes udeležite volitev in mu pokažete, da si zaslužite boljšo in strpnejšo politiko.

Andrej Žitnik

 

Sorodno

Zadnji prispevki