Severnokorejski predsednik na zahrbten način umoril svojega polbrata

Datum:

Južnokorejski mediji poročajo o atentatu severnokorejskih agentk na starejšega polbrata severnokorejskega predsednika Kim Jong Una, ki se je zgodil na letališču v Kuala Lumpurju.

Gre za najstarejšega sina Kim Jong Unovega očeta Kim Jong Ila, starega 45 let. Atentat se je zgodil na letališču v Kuala Lumpurju, napadli pa naj bi ga severnokorejski tajni agentki in vanj vbrizgali smrtonosen strup.

Kim Jong Nam (foto: Twitter)
Kim Jong Nam (foto: Twitter)

Njegova smrt bi uradno pomenila smrt človeka, ki je najbiližje severnokorejski vladarski družini, po uboju Jong Unovega strica Jang Sung Taeka leta 2013.

Bil je mišljen kot naslednik, a je razočaral očeta z obiskom Disneylanda
Kim Jong Nam je po sporu z očetom, takratnim predsednikom najbolj zaprte in nečloveške države na svetu, celo desetletje živel v izgnanstvu. Kot poročajo mediji pa je bil mišljen celo kot naslednik vladavine Kim, dokler ga niso leta 2001 aretirali v Tokiju brez potnega lista, ko je želel priti v Disneyland. Incident je očetu in državi povzročil tolikšno sramoto, da ga je oče izgnal na Kitajsko.

Nam je imel sloves velikega plejboja, ki je ogromno denarja zapravil za zabave, alkohol in dekleta. Glede na njegove izjave za tuje medije se je bal kritike očetovega režima in kasneje tudi režima svojega brata. V pogovoru z japonskim novinarjem leta 2012 je dejal, da se vladavina Kim Jong Una ne bo obdržala prav dolgo. To je verjetno tudi razlog, da je prišel na njegov seznam “za odstrel”.

M. P.

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Združeni narodi prepolovili število žrtev med otroci v Gazi

Urad Združenih narodov za usklajevanje humanitarnih zadev OCHA, ki...

Franc Jager je slovenski podjetnik leta

Na 9. kongresu podjetništva so v petek v Portorožu...

Levičarski skrajneži zasedli münchensko letališče

Člani nemške skupine podnebnih aktivistov Last Generation so davi...