Si zdravniki, ki zanikajo nevarnost virusa covid-19, sploh zaslužijo zdravniško licenco? Predsednik vlade meni, da ne!

Datum:

Tudi Zdravniška zbornica bi morala resno razmisliti o odvzemu licence zdravnikom, ki zanikajo nevarnost covida-19, čeprav bolniki umirajo pred njihovimi očmi,” je na socialnem omrežju Twitter zapisal predsednik vlade Janez Janša in vprašal: “Si predstavljate častnike neke vojske sredi vroče vojne, ki zanikajo obstoj sovražnika?” 

V začetku tedna se je izpred Infekcijske klinike v Ljubljani oglasil vodja oddelka tamkajšnje intenzivne terapije, dr. Matjaž Jereb. Opozoril je, da zdravstveni delavci in zdravniki te bolezni ne podcenjujejo, se pa boji, da slovenska javnost še vedno ne verjame, da je to lahko nevarna bolezen in da je to lahko smrtna bolezen. Glede na neugodno epidemiološko situacijo v Sloveniji, se pričakuje, da bo število raslo tudi v prihodnje. Medtem, ko normalni zdravniki opozarjajo in pozivajo k resnemu jemanju situacije s covidom-19, pa se žal najdejo tudi taki, ki bi jih prej lahko šteli med anticovid influencerje oz. kavč strokovnjake kot pa med verodostojno stroko.

V četrtkovi Tarči je Erika Žnidaršič gostila nekaj zdravnikov in tudi v tej oddaji smo bili priča temu, da so nekateri strokovnjaki govorili bolj populistično kot pa strokovno. Tako je na primer travmatolog iz mariborskega UKC dr. Uroš Dobnikar sicer omenil, da se veliko stvari govori tudi po socialnih medijih in da je zato začutil, da je zdravniška stroka na nek način zatajila. Vendar pa je takoj za tem povedal, da je največji problem ne toliko virus sam, kot pa strah ljudi, za katerega je pač kriva stroka in mediji, ki ta strah širijo. Problematiko virusa je označil predvsem kot družbeno in etično. “Covid ovira naše psihosocialno stanje,” je povedal.  Njegovo ključno sporočilo pa je bilo: “Če si zdrav, res zdrav, psihofizično zdrav, če živiš v zdravem okolju, ješ zdravo hrano, imaš lepe odnose, boš težko zbolel zaradi tega virusa. Povedati je treba ljudem, da imajo to moč, da se pozdravijo, ta bolezen ni smrtnonosno nevarna.

Starostniki bi umrli tudi brez covida
Če je bil dr. Uroš Dobnikar slišati kot nek kavč strokovnjak, pa je šel Matjaž Figelj na en način še v večjo skrajnost. Ta je namreč menil, da ne bi smeli gledati le na to, kako se bo virus zajezil za vsako ceno, saj epidemija ni le virus ampak je družba kot celota. Poudaril je, da na dan zaradi covida-19 umre le 0.5 ljudi, medtem ko je pri nekaterih boleznih stopnja umrljivosti znatno višja. Najbolj pa je razburil z izjavo, da se je nesmiselno boriti za podaljševanje življenja starostnikov, “Saj ti starostniki bi tudi sicer zelo kmalu umrli in jaz sem prepričan, da na koncu leta ne bo velike razlike, ker bi ti tudi brez covida umrli,” je pojasnil Figelj. omenil je tudi, da za otroke virus sploh ni nevaren, zato so pri njih ukrepi še toliko bolj nesmiselni. Po njegovem mnenju epidemiološki ukrepi niti niso dobro podprti z dokazi.

Toti bi itak crknli, pa ne bi blo neke razlike
Na izjave Figlja se je med drugim odzval tudi kolumnist in filozof Aleš Ernecl, ki je izjavo strokovnjaka paliativne oskrbe, malo za šalo malo za res, prevedel v mariborščino. “Toti bi itak crknli, pa ne bi blo neke razlike,” je zapisal in moramo priznati, da Figljev stavek tako postane še veliko bolj morbiden, njegov pomen pa je pravzaprav enak kot v originalu. Politolog in profesor Miro Haček pa se je na Twitterju upravičeno spraševal, ali ni izjava dr. Figlja v nasprotju s Hipokratovo prisego in zdravniško etiko ter dodal, da res ne bi želel priti v roke takšnega zdravnika.

Upoštevanje ukrepov je edino smiselno ravnanje
Že tako je del laične javnosti dokaj nagnjen k temu, da raje posluša razne Potrče in Ribičke, še večja težava pa nastopi, če imajo tovrstni anticovid glasniki pred imenom dejansko tudi doktorski naziv. Ljudje namreč kar dosti dajo na titule, ne glede na to, če lastniki le-teh v svojih stavkih ne pokažejo kaj prida znanja in intelekta. Dejstvo je, da smo sredi epidemije, četudi ni uradno razglašena. Številke okuženih so vsak dan višje, postelj v bolnišnicah bo začelo primanjkovati, še prej pa ustreznega kadra za oskrbo bolnikov. Res je, da bi se morali posvetiti tudi drugim boleznim, ne le covidu-19, vendar pa s pospešenim širjenjem virusa k temu prav gotovo ne bomo prav nič pripomogli. Z upoštevanjem ukrepov se lahko vsaj potrudimo širjenje do neke mere omejiti in nadzorovati. Žalostno je, da posamezniki vidijo v svojem uporniškem obnašanju določeno politično držo oziroma sporočilo vladi. Morali bi se le ozreti okoli sebe in pomisliti, kaj s svojim vedenjem povzročajo soljudem. Še bolj žalostno pa je, da se tega ne zavedajo niti nekateri zdravniki, ki bi praviloma morali imeti skrb oziroma čut za ljudi še toliko bolj izražen. Morali bi se tudi zavedati, da so sooblikovalci javnega mnenja in temu prilagoditi svoje izjave in svoja ravnanja. V nasprotnem primeru pa bi bilo res vredno razmisliti, ali si sploh še zaslužijo imeti zdravniško licenco.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Joveva na zaslonih škodi svoji stranki

Nosilka liste Gibanja Svobode za evropske volitve Irena Joveva...

Dr. Krek: Referendum o konoplji se lahko zelo grdo zlorabi

"Referendum o konoplji, tako kot je napisan, se lahko...

Je oblast res tako mamljiva?

V Ilirski Bistrici še vedno vre. Temperatura je dosegla...

Putiniste in prebujence druži več, kot želijo priznati

Tucker Carlson je znan ameriški konservativni komentator. V nasprotju...