Simbolika na pikniku Svobode, ki je ni mogoče prezreti

Datum:

Boris Tomašič je v oddaji Kdo vam laže naredil kratek pregled “humorističnega dogodka, imenovanega festival Svobode”. Pravi, da je bil poln simbolike, ki se je ne da prezreti. Festival se je namreč že začel tako, kot deluje naša vlada – “izgubljeno in neorganizirano”.

Še preden se je dogodek začel, je namreč zmanjkalo elektrike in s tem tudi ozvočenja. “Ni bilo več tona – sicer je tu razlika med vlado in festivalom, saj se pri vladi sliši le ton, nič pa se ne zgodi,” je ocenil Boris Tomašič.

Simbolika, ki jo je težko prezreti. Na dogodku prvega človeka energetike v državi Roberta Goloba zmanjka elektrike. Drugo simboliko, ki jo je opazil Tomašič, je ime “festivala”. “Tako so svobodni, da našega snemalca niso spustili na dogodek. Niso dovolili, da se vidi svoboda iz drugega zornega kota.”

Ko so elektriko vzpostavili nazaj, so se pohvalili, da jim je tudi na ustanovnem kongresu zmanjkalo elektrike. Očitno ni naključij. Na to izjavo je zaploskalo vseh 200 udeležencev piknika, je povedal Tomašič in ob tem pripomnil: “To ni bil festival, saj so bili udeleženi le družinski člani in prijatelji. Še posebej pa ne svobode, če so izbirali, kateri mediji bodo na dogodku in kateri ne.”

Kaj je pravzaprav cilj Svobode?
“Glasnogovornik vlade” Matej Arčon je v nadaljevanju povedal, da “govori jezik vseh Slovencev po svetu”. “Ali razumete to? Kateri jezik pa je to?” se sprašuje Tomašič. Arčon je prav tako izpostavil, da so pred njimi “zahtevni cilji” in da včasih zamenjajo pot, “ampak cilj vedno ostane enak”. Ob tem se je predsednik vlade zasmejal. “Kaj je tu smešno?” se sprašuje Tomašič. “Cel kup enih šal, ki niso razumljive. Ali je želel citirati Machiavelija? Cilj opravičuje sredstva? Je to cilj, da Svoboda ostane na oblasti, četudi pri tem ukinejo vse demokratične medije, si podredijo policijo in TV, tožilstvo, sodišče?” Pot je pomembna, pravi Tomašič.

Ponižali so koalicijske partnerje
V nadaljevanju je imel svoj govor Klemen Boštjančič, ki je povedal, da so ministri Gibanja Svoboda precej drugačni od koalicijskih partnerjev. “Torej – vi ste edini pošteni, zazrti v prihodnost, vaši koalicijski partnerji pa so precej drugačni, nesposobni? To kaže na prepotentnost, samovšečnost.”

Festival Svobode (Foto: Bobo)

Bistvo piknika
Sledilo je bistvo festivala oz. piknika, in sicer govor Roberta Goloba: “Danes je super sobota, tam nekje je Sava, sonce sije, sami S-ji, česa pa je največ tukaj? Svobode.” Na to izjavo se je odzval tudi Tomašič in komentiral: “Ali je mislil SS? To je bila zloglasna Hitlerjeva policija. Kaj je hotel s tem povedati, mi tudi približno ni jasno. Je pa jasna njegova naslednja izjava. Povedal je namreč ‘kjer je Svoboda ni štroma’. To ni smešno, kjer je Svoboda, je štrom tako drag, da si ga ljudje ne morejo privoščiti. Tega humorja ne razumem.”

Festival Svobode (Foto: Bobo)

Šolanje predsednika vlade plačajo državljani
“Je pa dobra lastnost. Ko nam je na kongresu zmanjkalo elektrike, smo potrebovali dve uri, da smo jo vzpostavili nazaj, danes smo bili hitri – v pol ure. Sproti se učimo in smo vedno boljši,”
je o mrku povedal predsednik vlade. “Vi vodite državo. Ali boste naredili kakšen ‘dogodek’, kjer ne bo zmanjkalo elektrike? Kakšno reformo, ki ne bo propadla? Za tistega, ki prevzame vodenje države, se pričakuje, da nekaj že zna, ne pa, da se uči. Za njegovo šolanje pa plačujemo državljani. Do konca mandata se boste ravno ‘naučili’ in potem odšli, stranka SS,” je kritično povedal Tomašič.

Logična enačba
V nadaljevanju je Golob povedal, da “smo v najtemnejših časih demokracije uspeli to, da se nihče več ne sprašuje o svobodi, ampak jo živimo”. “Najprej izklopiš elektriko, itak da je temno in najtemnejše,” je sarkastično pripomnil Tomašič in nadaljeval, da živijo svobodo tako, da Nova24tv ne sme na svoboden dogodek. “Tako, da ‘mečete janšiste na cesto’, svobodo živite tako, da čistite policijo, da upokojenci komaj živijo in da je elektrika tako draga, kot še nikoli.” 

V navezavi na to je voditelj oddaje zaključil: “Najtemnejši časi so, ko ni elektrike, kjer je svoboda, ni elektrike, torej so najtemnejši časi tam, kjer je svoboda – logična enačba.”

A. G.

Sorodno

Zadnji prispevki

Po infarktu je na helikopter čakal kar uro in pol

Osebo, ki jo je zadel srčni infarkt je kar...

Nove obdavčitve: Za vrtno uto ali rastlinjak boste mogli plačati komunalni prispevek

Vlada Roberta Goloba oziroma ministrstvo za naravne vire in...

Vabljeni na Ritem srca – festival sodobne krščanske glasbe

Radio Ognjišče tudi letos pripravlja festival sodobne krščanske glasbe...

V Kongu spodletel državi udar

Vojska Demokratične republike Kongo trdi, da je danes preprečila...