[Video] Simoniti brez dlake na jeziku: Golobovo nastopaštvo je premosorazmerno z njegovo neumnostjo!

Datum:

Beseda svoboda, ki je zelo plemenita, se je popolnoma zbanalizirala, slišal sem tudi bivšega predsednika države, ki je govoril o vrnitvi svobode demokracije, glejte, tisti g. predsednik je bolj malo potoval po tujini, on je doma tukaj po gostilnah bil in praktično v Moskvi, kaj lahko on pove o svobodi. Kar pa se tiče stranke Svoboda, me bolj spominja na socialno gibanje Svoboda in asociira na Italijo. Tudi če pogledamo zadnje tri mesece, je bolj malo govora o svobodi, ampak o neki pretirani samozavesti, nastopaštvu, premosorazmerni z gospodovo neumnostjo,” je bil oster nekdanji kulturni minister v oddaji Intervju z dr. Jožetom Možino tako do nekdanjega predsednika Milana Kučana in premierja Roberta Goloba, ki sta po njegovem mnenju za Slovenijo predvsem škodljiva.

Gost tokratnega Intervjuja je bil slovenski zgodovinar in nekdanji minister za kulturo dr. Vasko Simoniti, ki je bil med svojim ministrovanjem pogosto tarča hudih napadov, a se je nanje ostro odzival tudi sam. V pogovoru, ki ga je vodil Jože Možina, sta se dotaknila trenutnih razmer v Evropi, ko sta zaradi ruskega napada na Ukrajino pod vprašajem enotnost in prihodnost Evropske unije, ki bo ključna za nadaljnje civilizacijske spremembe. Izid zadnjih parlamentarnih volitev ga je presenetil zaradi radikalne razlike med strankami, meni pa tudi, da je bil izid posledica agresivne propagande osrednjih in levičarskih medijih, ki so ves čas vztrajno napadali nekdanjo vlado. Njegovo presenečenje izvira iz dejstva, da je bila vlada Janeza Janše izredno uspešna pri boju tako z epidemijo kot njenimi posledicami, kar so kazali tudi rezultati tako na državnem kot mednarodnem nivoju.

Uvodoma sta se z voditeljem dr. Možino na kratko dotaknila vojne v Ukrajini, ki je po mnenju nekdanjega ministra za kulturo glavni akter za prihodnost Evrope in njenega razvoja, “če bo Evropa pustila na cedilu Ukrajino v tej trenutni situaciji, se obetajo po moje ne samo slabi, ampak najslabši časi, ker se bo odslikavalo v burnih reakcijah tudi na Balkanu in prišlo bomo do tistih civilizacijskih konfliktov, ki lahko pripeljejo tudi do civilizacijskih sprememb“.

Simoniti meni, da je trenutno stanje bližnje nesvobodi kot svobodi
Glede zdajšnje oblasti in zlasti Gibanja Svoboda Simoniti pravi, da ga spominja “na neke zadeve, ki so bližje nesvobodi kot svobodi, ki jo zagovarjajo.” Simonitija motita pretirana samozavest in nastopaštvo, ki je po njegovem “premosorazmerno z gospodovo neumnostjo“. Skrajno nedopustna propaganda, ki si jo po njegovem privoščita nekdanji predsednik Kučan in tudi premier Golob, pa je za Simonitija etiketiranje političnih nasprotnikov s fašisti.

Predsedniku vlade Golobu svetuje, da glede fašizma pomete pred svojim pragom in dodaja: “To so zelo hude besede in so zelo žaljive, teh izrazov se ne more kar poljubno uporabljati. To niso preproste stvari, ker so ljudje res ogromno trpeli, in v demokratičnem sistemu ni primerno kar tako lepiti neke nalepke. Mislim, da je človek, ki to govori, ki na tak način žali, bedak Ne morem drugače reči.” Pojasnil je tudi svoje ostre nastope ob interpelaciji v parlamentu, ko je poslanca Matjaža Nemca okarakteriziral, da “ne zna nič”. Neizvoljenega evropskega poslanca je označil za nesposobnega,  @strankaSD je malo podobna bleščeči pločevini, ki pa ni zlato in o @MatjaNemec, ki je absolutno nesposoben človek“.

V pogovoru sta se z voditeljem dotaknila tudi afere Smodej. Glede  nje je Simoniti napovedal, da ob morebitni vpletenosti politike v afero sodnega epiloga ne bo, ker sta dela policije in pravosodja “dobesedno v žepu leve politične opcije“.

Simoniti računa na uspeh referenduma pri zakonu o RTV
V nadaljevanju se je nekdanji minister za kulturo opredelil tudi do novele zakona o RTV-ju, ki jo je po njegovem mnenju treba zavrniti, saj namesto napovedane depolitizacije prinaša politizacijo javnega zavoda pod krinko nekaj izbranih levičarskih organizacij civilne družbe, ki naj bi imele vodilno vlogo v programskem svetu, “javna televizija ni privatna hiša, obstajajo pravila in norme, to je javna televizija, kjer se zahteva znanje, vedenje in izobraženost,” je komentiral Simoniti negativne kadrovske selekcije, ki je na številna vodilna mesta v državi naplavila nekompetentne kadre. Simonitija skrbi predvsem prihodnost Slovenije v luči obujanja totalitarnih vzorcev in pojavov paravojaškega organiziranja.

Dr. Vasko Simoniti v Intervjuju z dr. Jožetom Možino (Foto: zajem zaslona)

Komentiral pa je tudi po njegovem nesprejemljivo ravnanje v zadnjih dneh, ko nekateri novinarji in uredniki zlorabljajo programski čas javnega medija za aktivizem. Ob koncu je dr. Simoniti o prihodnosti Slovenije in Evrope poudaril, da velja vztrajati pri demokraciji, pluralni družbi in svobodi govora, pa tudi, da si želi, da bi Evropska unija obstala in bila dosledna pri obrambi svojih temeljnih načel. Gost je menil, da je nujna večja osebna angažiranost slovenskih intelektualcev za slovenske in evropske vrednote. Kot nujnost za obstanek in prihodnost Evrope pa vidi zaščito vsega, kar je Evropo zgradilo.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Aktivistični levičarski norci jih v ZDA končno dobivajo po grbi

Študentski "revolucionarji" v ZDA so jih začeli dobivati po...

Fico ni več v smrtni nevarnosti

Slovaški premier Robert Fico ni več v smrtni nevarnosti,...

[Ekskluzivno] Brutalne čistke Svobodnjakov: Doktorja kemijskih znanosti vrgli na cesto

Jutri bi se moral Zvone Čadež, odstavljeni direktor URI...