Sindikat ostro nad Šarca: Denar za resničnostni šov je, za vojake ga pa ni

Datum:

Novica, da bodo na ministrstvu za obrambo, vojaške vrste okrepili s snemanjem dokumentarno-resničnostnega šova, je razburila tudi sindikat ministrstva za obrambo. V odprtem pismu, ki so ga naslovili na ministra Marjana Šarca, so zapisali, da je promocija vojaškega poklica za 1,9 milijona evrov nerazumna poteza, medtem ko se še vedno zanemarja sodne odločbe o plačilu ur pripravljenosti pripadnikom Slovenske vojske.

                   

Odločitev ministrstva za obrambo (MORS) pod vodstvom Marjana Šarca je dodobra razburila tako javnost kot člane koalicije, zdaj pa so se odzvali tudi s sindikata za ministrstvo za obrambo, ki sicer podpira promocijo “častnega poklica”, vendar je po njihovem mnenju “nerazumno” za to zapraviti dva milijona evrov, medtem ko se na drugi strani ignorirajo odločitve sodišča glede plačila ur pripravljenosti pripadnikom Slovenske vojske in kadrovska podhranjenost.

Kot pravijo, sicer podpirajo napore in sodobne pristope ministrstva, s katerimi bi pritegnili mlade, da bi se odločili za vojaški poklic, saj se zavedajo kadrovske podhranjenosti Slovenske vojske, s katero se “soočajo, in še toliko bolj ob nenehnih angažiranjih pripadnikov Slovenske vojske tako v pomoči državljanom RS ob nesrečah, ki jih rezultirajo podnebne spremembe, kot tudi zaostrene varnostne situacije v svetu. Ob navedenem pa se v sindikatu soočamo z resno stisko pripadnikov, v kateri ugotavljamo, da prihaja med pripadniki do izgorelosti, ki ji botruje dejstvo, da pripadnik SV v povprečju oddela 240 ur na mesec.”.

Foto: Facebook

Ob navedenem, dodajajo, še posebej bode v oči nerazumno dejstvo, da so na ministrstvu za promocijo vojaškega poklica pripravljeni odšteti 1,9 milijona evrov, medtem ko na drugi strani ignorirajo odločitve Sodišča EU in Vrhovnega sodišča glede plačila ur pripravljenosti pripadnikom Slovenske vojske. Pri tem vnovič izpostavljajo, da je v zvezi s tem že več kot 1700 pripadnikov Slovenske vojske vložilo tožbe.

“Prav tako ugotavljamo, da se zaradi kadrovske podhranjenosti SV in specifike dela povečuje odrejanje dela pripadnikom SV v neenakomerno razporejenem delovnem času.” Po pisanju sindikata se tako od nekaterih vojakov v zadnjem mesecu pred iztekom šestmesečnega referenčnega obdobja nerazumno zahteva, da so po ukazu cel mesec doma, da bi delodajalec izravnal zahtevano povprečno obremenitev 40 ur na teden. “In to vse zato, da delodajalcu ne bi bilo potrebno izplačati presežnih ur v višini 130 odstotkov, kot jih narekuje zakon.”

Foto: STA

SMO: Zadovoljni vojaki so najboljša promocija
Ministru za obrambo Marjanu Šarcu zato sporoča, da je edina realna promocija vojaškega poklica zadovoljen pripadnik Slovenske vojske, ki mu ni potrebno iskati pravice na sodiščih in prejme pošteno plačilo za opravljeno delo. Promocijski učinek dostojno plačanega vojaka pri pridobivanju novih pripadnikov SV je po njihovi oceni bistveno bolj verjeten od učinka resničnostnega šova.  Sindikat od Šarca zahteva spoštovanje odločitev EU sodišča in Vrhovnega sodišča RS glede pripravljenosti na določenem kraju in prenehane zlorabe inštituta neenakomerno razporejenega delovnega časa in da se za izvajanje nalog uporabi nadurno delo, referenčno obdobje pa se skrajša iz 6 mesecev na 4 mesece, kot to velja za policijo.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Kulturni boj je zadnja “deviza” levice

"S tem bi radi na plano potegnili devizo, ki...

Prepoved Airbnb bo stanovanjsko krizo še poglobila

Kot smo že pisali tukaj, je stranka Levica glavni...

Za samopromocijo bi tudi lagal

Kako daleč gre lahko posameznik za pridobivanje "všečkov", slave...

Ali so partizani osamosvojitelji? Malo morgen!

Predsednica države Nataša Pirc Musar je ob dnevu državnosti...