Sindikatu vojakov Slovenije prekipelo zaradi zavajanj Karla Erjavca: Zahtevajo javno opravičilo pripadnikom SV in preklic razrešitve brigadirja Mihe Škerbinca!

Datum:

Sindikatu vojakov Slovenije (SVS) je več kot očitno prekipelo zaradi zavajanja s strani ministra za obrambo Karla Erjavca. V izjavi za javnost sindikat poleg obsodbe štirih ključnih neresnic vztraja in ponovno poziva Erjavca k javnemu opravičilu pripadnikom Slovenske vojske in k preklicu razrešitve brigadirja Mihe Škerbinca, ki je sicer v petek podal ugovor zoper razrešitev. “V SVS razumemo, da je minister v neugodnem položaju, pričakujemo pa, da bo do pripadnikov Slovenske vojske, do slovenske javnosti in volivk ter volivcev vsaj spoštljiv,” so jasni.

“V potrjenih dokumentih na vladi ni opredelitev glede streljanja s težkimi kalibri,” poudarjajo v sindikatu, kjer jim kljub večkratnemu branju ni uspelo najti dikcije, ki bi vsaj približno lahko veljala kot usmeritev za streljanje z “najtežjimi kalibri”. Minister pa je kljub temu navajal, da v dokumentih, ki so bili na začetku leta potrjeni s  strani vlade z namenom potrditve vaje, ni bilo navedeno, da se bo streljalo s težkimi kalibri. “V dokumentih ni nobenih opredelitev o streljanju s težkimi kalibri, je pa navedeno dolžno ravnanje ministra in generalštaba. V  potrjenem načrtu vaj obrambnega sistema je jasno navedeno, da ministrstva (minister) ter službe (generalštab) za izvedbo posameznih vaj po potrebi določijo podrobnejše usmeritve in preverjanje dejavnosti,” navajajo.

Preberite več: Marjan Šarec se naravnost norčuje iz slovenskih vojakov: Vojaki, ki varujejo državno mejo pred migranti, dobili kar 19 odstotkov nižjo plačo, MORS molči?!

Ob tem v sindikatu, katerega predsednik je Gvido Novak, zagovarjajo prepričanje, da bi po odpovedanem dogovoru z ministrstvom s strani Občine Postojna lani decembra poveljstvo sil moralo dobiti jasne usmeritve glede streljanja na vadišču Poček. Poveljstvo sil pa tako s strani ministrstva kot tudi s strani generalštaba ni prejelo nikakršnih usmeritev glede streljanja s težkimi kalibri ponoči v povezavi z odpovedjo dogovora. Usmeritve poveljstvu sil so bile, da se strelja v skladu z dogovorom, kar je načelnica generalštaba na eni izmed tiskovnih konferenc tudi povedala. “Slovenska vojska, kljub temu, da je odstop od dogovora bil enostranski med ministrstvom za obrambo in Občino Postojna, izvaja določila tega dogovora tako, kot je zapisan.

Izsek načrta vaj obrambnega sistema, ki ga je vlada sprejela s sklepom.

SVS: Erjavec ni dal pisnih usmeritev poveljniku sil Slovenske vojske
Čeprav je minister Erjavec večkrat navedel, da naj bi glede časovne omejitve streljanja podal usmeritve na kolegijih in ob drugih priložnostih, pri sindikatu še vedno vztrajajo, da minister poveljniku sil Slovenske vojske ni dal prav nikakršnih usmeritev. Ob tem poudarjajo, da celo verjamejo, da pisne usmeritve niso bile podane niti s strani Generalštaba Slovenske vojske. V sindikatu opozarjajo, da jih lahko minister le z objavo zapisnika kolegija, kjer naj bi to povedal, prepriča v nasprotno, drugače pa ne. “Mi pa še vedno trdimo in pri tem vztrajamo, da brigadir Škerbinc ni niti član kolegija ministra niti mu minister ne more zakonito dajati takšnih usmeritev. Če je na kaki novinarski konferenci morda to res omenil, pa verjamemo, da tudi minister Erjavec verjetno tega ne pojmuje kot usmeritev za delo Slovenske vojske, do katerih ima zakonito pravico, vendar pisno preko generalštaba po liniji vodenja in poveljevanja.”

Foto: STA

Erjavec trdi, da s streljanjem z “najtežjimi kalibri” na vaji naj ne bi bil seznanjen
Erjavec je po navedbah sindikata zamolčal, da je 17. decembra lani, torej mesec dni pred sejo vlade, podpisal pooblastilo za podpis Načrta skupnega usposabljanja med Slovensko vojsko in oboroženimi silami ZDA. Iz priloge pooblastila je bilo razvidno, s čim se bo na vaji streljalo. V dokumentu, pod katerega se je podpisal Erjavec, je navedeno, da se bo streljalo z minometi 60 mm, 81 mm in 120 mm,  z avtomatskim bombometom Mk19, z mitraljezi 12,7 mm in protioklepnimi raketami Javelin.

“Zagotovo ni res, ko minister pravi, da ni vedel za streljanje z ‘najtežjimi kalibri’,” poudarjajo v sindikatu. Erjavec je namreč 17. decembra lani podpisal pooblastilo za podpis načrta skupnega usposabljanja, ki je vseboval prav te podatke. 18. marca letos pa je celo podpisal naslednji dokument, t. i. TAP, to je načrt vadbenih aktivnosti na vaji Sokol. Tudi ta načrt je vseboval identične podatke, da se bo na vaji streljalo z minometi 60 mm, 81 mm in 120 mm, kot tudi z avtomatskim bombometom Mk19, z mitraljezi 12,7 mm in protioklepnimi raketami Javelin. “Vaja Sokol je bila tudi v vseh načrtih SV in predvidene aktivnosti na njej so bile objavljene (minister bi to moral vedeti), vključno z vrstami streljanja, časom streljanja in kalibri, na javnih spletnih straneh ministrstva,” izpostavlja sindikat.

Vir: SVS

Erjavec trdi, da je z nočnim streljanjem s “težkimi kalibri” prišlo do kršitve sklepa vlade
Generalmajorka Alenka Ermenc naj bi po besedah Erjavca predlog za razrešitev brigadirja Mihe Škerbinca argumentirala z razlogom, da je prišlo do kršitve sklepa vlade. “To ni res. Gre za popolno izkrivljanje dejstev,” poudarjajo v sindikatu in Erjavca javno sprašujejo, če je sploh prebral poročilo Ermenčeve, ki ga je 30. marca izdelala na podlagi njegove zahteve. “Če bi ga, potem bi prebral, da kršitev med streljanjem ni bilo, kar je načelnica tudi javno pojasnila (citirano v 1. točki). Krivde brigadirja Škerbinca in enot Slovenske vojske v nočnem streljanju ni, razen če minister ne zaupa načelnici in ima drugačne podatke.” V sindikatu ob tem izpostavljajo, da imajo to poročilo v rokah in ga bodo tudi objavili, ko bo to potrebno. Do takrat pa poudarjajo, da načelnica Generalštaba Slovenske vojske ni podala predloga za razrešitev brigadirja Škerbinca iz krivdnih razlogov, prav tako pa ni, kot je navajal Erjavec, v predlogu razrešitve omenjala domnevnih kršitev sklepa vlade.

Foto: STA

Sindikat vojakov Slovenije je sicer od ministrstva za obrambo že zahteval informacijo javnega značaja, konkretneje, zahteval je predlog načelnice za zamenjavo brigadirja z obrazložitvijo, odstop ugovora brigadirja Škerbinca z mnenjem načelnice in zapisnik kolegija ministra, na katerem je načelnici generalštaba podal ustne usmeritve v zvezi s streljanjem na vadišču Poček, ki se jih ta očitno ni držala. V sindikatu poudarjajo, da izredno težko razumejo, kako je mogoče, da podpredsednik Vlade RS, mož na tako odgovornem položaju, kot je minister za obrambo, človek, ki so mu Slovenci zaupali, v teh kritičnih in nestabilnih časih na takšen način skrbi za našo obrambo in varnost. “Ni nam jasno, kako ne zmore v celoviti izjavi za javno televizijo povedati niti ene same resnice. Štiri ključne stvari je povedal in prav nobena od njih NI RESNIČNA. Ne glede na to, koliko se sedaj v ministrovi ekipi trudijo najti kakršen koli razlog, kakršen koli dokument, stavek ali še tako šibek dokaz, na podlagi katerega bi lahko zvalili krivdo na brigadirja Škerbinca, v SVS z veseljem in neizmernim zadovoljstvom ugotavljamo, da jim to ne uspeva in se vedno bolj zapletajo.”

H. M.

Sorodno

Zadnji prispevki

Azijski vrh: Peking, Seul in Tokio so za jedrsko razorožitev Severne Koreje

Danes v južnokorejski prestolnici Seul poteka vrh voditeljev Južne...

Makarovič na zatožni klopi zaradi izbruha sovražnega govora in žalitve

“V Ljubljani se bo zaradi satirične pesmi Utrip laži...

Metlika: Obnovljen most do gradu Gradac

Grad Gradac, eden redkih kulturnih spomenikov državnega pomena v...