Sirec je pripravljal teroristični napad na Danskem

Datum:

Sirski državljan je bil obsojen na 16 let zaporne kazni na Danskem, ker je pripravljal bombni teroristični napad. Gre za najhujšo zaporno kazen, ki jo v tej državi lahko dosodi sodišče za primer terorističnih dejavnosti. 

Sodišče na Danskem je v torek obsodilo 35-letnega sirskega državljana na 16 let zaporne kazni, ko je bil spoznan za krivega poskusa izvedbe terorističnega napada in financiranja ter promoviranja teroristične organizacije. Sodišče v Holbæku v predmestju Kopenhagna je ugotovilo, da je bilo dokazano, da je Ali Al Masry načrtoval in pripravil teroristični napad na Danskem ali v tujini. Sodili so mu skupaj z njegovo 31-letno ženo, rojeno v Iraku, in njegovim 37-letnim starejšim bratom, ki sta bila prav tako obsojena na nižji zaporni kazni devetih in šestih mesecev zapora zaradi financiranja teroristične dejavnosti prek nakazovanju finančnih sredstev Al Masryju, poroča Remix News.

Žena mu je poslala 750 dolarjev. Kazen je najstrožja  možna kazen v primeru terorizma, ki jo je doslej izreklo dansko sodišče, pri čemer nekateri predsedujoči sodniki in porotniki menijo, da bi morala biti kazen še višja. Sirec je bil aretiran 6. februarja 2021 skupaj z ženo in več člani njegove družine po obvestilu nemške policije. Po preiskavi njegove vile v mestu Holbæk so danske oblasti odkrile 16 kilogramov kemikalij, ki jih je mogoče uporabiti za izdelavo bomb, poleg delov avtomobila na daljinsko vodenje, ki bi lahko prevažal bombo, težko do 20 kilogramov.

Danska policija, fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Skeniranje Al Masryjevega računalnika in osebnega mobilnega telefona je po navedbah danskih medijev odkrilo priročnike o bombah in veliko količino propagandnega gradiva Islamske države vključno s številnimi samomorilnimi videoposnetki in zapisi o džihadu. Ekstremistu je sodišče prav tako prepovedalo ohranjati stike z drugimi radikalci za obdobje desetletja, po odsluženi zaporni kazni pa bo primoran zapustiti ozemlje Danske. Ženina obramba (sodišče se je strinjalo, ne pa tudi tožilstvo) pa je izrazila željo, da se je ne vrne v Irak, ker tam nima nikogar, ki bi zanjo poskrbel. Več kot 23 let je preživela na Danskem. Govori predvsem dansko, arabsko pa precej slabše. Starejši brat potencialnega terorista pa bo deportiran za obdobje šestih let po prestani kratkotrajni zaporni kazni.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Britanci pretreseni: Moški zabodel vojaka in iz noža lizal kri

Britanskega vojaka je sredi belega dne, ko se je...

[X odzivi] “Brezsramno je tole; ga ni bilo junaka, ki bi ga poslal domov”

"Hiša, podarjena s strani zasebnega podjetja, hudi birokratski zapleti...

Radgonske gorice osvojile šampionsko odličje in deset zlatih medalj

V sredini julija je v prostorih Pomurskega sejma potekalo...