Sirski uporniki s klorom in fosforjem nad civiliste

Datum:

Rusija obtožuje sirske upornike uporabe prepovedanega kemičnega orožja, za kar naj bi imela tudi dokaze. Obtožbe se pojavljajo prav v času, ko naj bi Rusija želela pomagati uradnim sirskim oblastem pri osvoboditvi nekaterih delov mesta Aleppo. 

Rusko ministrstvo za obrambo je upornike na območju Aleppa obdolžilo uporabe kemičnega orožja. Obtožbe prihajajo prav v času, ko mnogi domnevajo, da bo največja država sveta sirskim oboroženim silam s svojimi letali pomagala osvoboditi območja uničenega mesta, ki so trenutno še pod oblastjo upornikov. Aleppo je bil pred vojno znan kot pomembno gospodarsko središče. Na območju mesta je sicer prišlo do prave humanitarne katastrofe, še zlasti poleti, ko je bilo odrezano od vode, in to v času najhujše vročine.

Med uporabljenimi kemičnimi substancami tudi prepovedani klor
Ruska stran ob tem trdi, da ima dokaze za svoje navedbe. Med drugim naj bi ruski strokovnjaki v mestu odkrili neeksplodirano topniško strelivo z vsebnostjo strupenih snovi. Po navedbah ruskih oblasti gre po vsej verjetnosti za klorov plin, pa tudi za beli fosfor. Uporaba klora za vojaške namene v skladu z Konvencijo o kemičnem orožju ni dovoljena. Rusi obenem obljubljajo izvedbo temeljite kemične analize zaseženega orožja, navaja rferl.

V Aleppu prava humanitarna katastrofa
Zaradi dolgotrajnih vojaških spopadov v omenjenem sirskem mestu pa najvišji davek plačuje prav civilno prebivalstvo. Govori se celo o humanitarni katastrofi, za premirje pa si še posebej prizadevajo Združeni narodi. V samem mestu naj bi se nahajalo kar okoli 2 milijona ljudi, ki so poleti v času najhujše vročine ostali brez vode. Sirska vojska je poleg tega tedaj zaprla vse poti na vzhodnem delu mesta.

D. M.

Sorodno

Zadnji prispevki

Huligan sredi Ljubljane napadel Ukrajinko!

Na spletnem forumu Reddit se je pojavil videoposnetek incidenta...

[Video] Prizori z ameriških univerz vse bolj spominjajo na nacistično Nemčijo

"Al Qassam nas naredi ponosne, zdaj ubij še enega...