Slike paradižnikov, ki “poganjajo” Nigerijce v jok

15
Foto: EPA

Špansko mesto Bunol se vsako leto spremeni v vojno območje. Zadnjo sredo v avgustu mesto preplavijo paradižniki, s katerimi se obmetavajo domačini in turisti, ki v mesto pripotujejo prav s tem namenom. Festival La tomatina, v okviru katerega poteka obmetavanje s priljubljeno zelenjavo, do sedaj ni vzbujal posebne pozornosti. Vse to pa se je spremenilo, ko je v Nigeriji zavladalo veliko pomanjkanje paradižnika. Nigerijci na socialnih omrežjih namreč že od samega začetka zbijajo šale na račun festivala.

Paradižniki so v tem trenutku v Nigeriji resna tema. Odkar je vrtnino prizadel molj po imenu Tuta Absoluta, je na severu države propadlo približno 80 odstotkov vsega pridelka paradižnikov, ki je sicer pomemben del nigerijskega jedilnika. Nigerijski komisar za kmetijstvo je potrdil, da je cena košarice paradižnika z 1 evra na košarico zrasla na vrtoglavih 36 evrov, poroča BBC.

Paradižnikova ebola
Nigerijski minister za kmetijstvo in lokalni razvoj Audu Ogbeh je že komentiral, da je zaradi paradižnikovih moljev, ki se neverjetno hitro množijo, že odredil posebno preiskovalno komisijo, ki se bo morala soočiti s težavo, saj so običajni pesticidi nehali delovati. Stanje v tem delu kmetijskega sektorja je tako slabo, da so ga nekateri že poimenovali paradižnikova ebola.

Kaj ima to opraviti s španskim festivalom?
Nigerijci so med soočanjem s krizo ugotovili, da v oddaljeni Španiji obstaja festival, na katerem se letno uniči več kot 100 ton paradižnika, ki ga sami tako pogrešajo. Novica o festivalu je hitro zaokrožila med nigerijskimi uporabniki socialnih omrežij, kjer se je oplemenitila s humorno noto.

https://twitter.com/UNCLE_AJALA/status/734493166833913856

“Slike, ki vas bodo spravile v jok”
Neka nigerijska novičarska spletna stran je celo objavila članek z naslovom “Pet fotografij, ki bodo Nigerijce spravile v jok”. Slike v članku so prikazovale Špance in turiste, ki so se veselo valjali v uličnih pelatih.

Kaj o vsem skupaj menijo Španci?
Na spletno šalo in resno krizo v ozadju se je že odzval župan mesta Bunol, ki trdi, da s krizo v Nigeriji sicer sočustvuje in razume njene razsežnosti, vendar festival nima nobenega vpliva na težave, s katerimi se soočajo nesrečni Afričani. Ne glede na to je z zadržkom izjavil, da je pripravljen preučiti možnosti, kako bi lahko skupaj premagali pomanjkanje. “Mi smo tako majhni, problem pa je tako velik,” je zaključil.

Ž. K.