Slovenija in Švica: močni politični in gospodarski partnerici

Datum:

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je na uradnem obisku gostil zveznega ministra za zunanje zadeve Švicarske konfederacije Ignazia Cassisa. Strinjala sta se, da sta Slovenija in Švica močni politični in gospodarski partnerici.

Ministra sta se pogovarjala o odličnih odnosih med državama, tako na političnem področju kot na gospodarskem področju. Švicarska konfederacija je drugi največji zunanjetrgovinski partner Slovenije in tretji največji vlagatelj v slovensko gospodarstvo. Glavnino trgovinske menjave predstavljajo farmacevtski proizvodi. “Zelo sem zadovoljen, da se je Novartis odločil in preselil del proizvodnje, polnjenje in pakiranje cepiva Pfizer-BioNTech, v Ljubljano,” je na novinarski konferenci poudaril minister dr. Logar. S švicarskim ministrom sta si v okviru obiska skupaj ogledala Novartisov obrat v Ljubljani.

Prav zdravstveni sektor je tisti, v katerem so dodatne priložnosti za sodelovanje. Slovensko poslovno okolje je s svojim znanjem, tehnologijami in obrati priložnost za švicarske naložbe. Dodatne možnosti za krepitev sodelovanja med državama so tudi na področju obnovljivih virov energije, digitalizacije gospodarstva, informacijsko-komunikacijskih tehnologij, logistike, električne mobilnosti in umetne inteligence.

Minister dr. Logar je sogovorniku predstavil tudi ključne dosežke drugega slovenskega predsedovanja Svetu EU. Zvezni zunanji minister Cassis pa je gostitelju predstavil švicarski pogled na prihodnje odnose z Evropsko unijo. Sogovornika sta izmenjala stališča in poglede glede migracij in schengenskega prostora. Govorila sta tudi o spopadanju s pandemijo covida-19, pri čemer sta se strinjala, da so za prihodnost ključni močni zdravstveni sistemi po državah.

Zunanji minister dr. Anže Logar in švicarski zvezni minister Ignazio Cassis | Avtor Tamino Petelinšek, STA

Zunanja ministra sta izmenjala stališča o aktualnih mednarodnih temah, kot so Kitajska, migrantska kriza na belorusko-poljski meji, Ukrajina, Ruska federacija in Iran. Zvezni minister za zunanje zadeve Švice je slovenskemu zunanjemu ministru predstavil reformni proces za Ukrajino – leta 2022 bo Švica organizirala konferenco na to temo.

Minister dr. Logar in minister Cassis sta se že srečala ob robu Generalne skupščine Združenih narodov septembra letos v New Yorku. To je po petih letih prvi uradni obisk zveznega zunanjega ministra Švicarske konfederacije v Sloveniji.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Globalni indeks dezinformacij temelji na ideoloških, ne znanstvenih predpostavkah

Globalni indeks dezinformacij sledi ideološkim in političnim idejam, ne...

Poljaki na ulicah: Poljski poslanci EU parlamenta pozivajo k sprejetju protiustavnega zakona

Poljski poslanci Evropskega parlamenta pozivajo Donalda Tuska, naj uzakoni...

Otvoritev nove učne poti na Radenskem polju pri Grosupljem

Danes se je pri Centru ohranjanja narave Žabja hiša...

“Depolitizirana” RTV deluje kot ojačevalec protizahodnih narativ

Eden izmed sadov "depolitizacije" RTV je tudi uredniška politika,...