fbpx

Afera Dimic: Oba z očetom sta bila kreditno nesposobna

Simona Dimic (foto: STA).

Sojenje nekdanjim vodilnim v NLB – nekdanjemu predsedniku uprave Drašku Veselinoviču in nekdanjima članoma uprave Mateju Naratu in Miranu Vičiču – se nadaljuje. Na današnjem sojenju sta izvedenki tožilstva in obrambe predstavili mnenja o upravičenosti kredita Simoni Dimic za nakup hiše v Murglah.

Na ljubljansko okrožno sodišče je bil kot priča danes vabljen tudi partner Dimičeve Roman Horvat, ki je bil s svojo družbo porok pri posojilu, vendar na sodišče ni prišel. Tožilec Luka Moljk je vztrajal, da se Horvata zasliši, saj da se nahaja v Sloveniji, ker poteka na sodišču zoper njega sojenje tudi v drugem primeru, povezanem z obnovo hiše v Murglah.

Nekdanja vodja kabineta takratnega predsednika vlade Boruta Pahorja je s Horvatom leta 2009 za pol milijona evrov kupila hišo, za njen nakup in obnovo pa sta Simona Dimic in njen oče Viktor Dimic pri NLB najela vsak po 335 tisoč evrov kredita. Tožilec je prepričan, da so nekdanji prvi mož ter nekdanja člana uprave banke – ko so odobrili kredit, da bi Dimičevi in njenemu očetu pridobili za več sto tisoč evrov premoženjske koristi v obliki nižjih obresti – sodelovali pri zlorabi položaja.

Fišerjeva: Uprava banke je delovala z vso potrebno skrbnostjo
Izvedenka Romana Fišer, ki je pripravila mnenje za obrambo, je ocenila, da je uprava banke delovala z vso potrebno skrbnostjo. Postopek je bil po njenih besedah izveden v skladu z vsemi pravili in internimi akti, obrestna mera, kot je bila odobrena, pa je bila v skladu z vsemi pravili in tudi ekonomsko logiko banke.

Tožilstvo: Simona Dimic in njen oče sta bila kreditno nesposobna
Nasprotno je menila Jožica Capuder, ki je ocenila, da je šlo v primerih odobritve kreditov za Simono Dimic in njenega očeta za veliko tveganje za banko, predvsem zaradi tega, ker je bila pri obeh ugotovljena kreditna nesposobnost. Capuderjeva je prepričana, da kredita nista bila zadostno zavarovana, na drugi strani pa jima je bila kljub temu dana najnižja obrestna mera.

Zaradi obnove hiše nekdanje šefice kabineta nekdanjega predsednika vlade je obtožnica doletela tudi nekdanjo direktorico Vegrada Hildo Tovšak, njenega sodelavca Mateja Košiča ter partnerja Dimičeve Horvata. Sojenje zanje se je začelo konec lanskega leta, vsi trije pa so očitke zanikali.

N. K., STA