Afera Dimic: Oba z očetom sta bila kreditno nesposobna

Simona Dimic (foto: STA).

Sojenje nekdanjim vodilnim v NLB – nekdanjemu predsedniku uprave Drašku Veselinoviču in nekdanjima članoma uprave Mateju Naratu in Miranu Vičiču – se nadaljuje. Na današnjem sojenju sta izvedenki tožilstva in obrambe predstavili mnenja o upravičenosti kredita Simoni Dimic za nakup hiše v Murglah.

Na ljubljansko okrožno sodišče je bil kot priča danes vabljen tudi partner Dimičeve Roman Horvat, ki je bil s svojo družbo porok pri posojilu, vendar na sodišče ni prišel. Tožilec Luka Moljk je vztrajal, da se Horvata zasliši, saj da se nahaja v Sloveniji, ker poteka na sodišču zoper njega sojenje tudi v drugem primeru, povezanem z obnovo hiše v Murglah.

Nekdanja vodja kabineta takratnega predsednika vlade Boruta Pahorja je s Horvatom leta 2009 za pol milijona evrov kupila hišo, za njen nakup in obnovo pa sta Simona Dimic in njen oče Viktor Dimic pri NLB najela vsak po 335 tisoč evrov kredita. Tožilec je prepričan, da so nekdanji prvi mož ter nekdanja člana uprave banke – ko so odobrili kredit, da bi Dimičevi in njenemu očetu pridobili za več sto tisoč evrov premoženjske koristi v obliki nižjih obresti – sodelovali pri zlorabi položaja.

Fišerjeva: Uprava banke je delovala z vso potrebno skrbnostjo
Izvedenka Romana Fišer, ki je pripravila mnenje za obrambo, je ocenila, da je uprava banke delovala z vso potrebno skrbnostjo. Postopek je bil po njenih besedah izveden v skladu z vsemi pravili in internimi akti, obrestna mera, kot je bila odobrena, pa je bila v skladu z vsemi pravili in tudi ekonomsko logiko banke.

Tožilstvo: Simona Dimic in njen oče sta bila kreditno nesposobna
Nasprotno je menila Jožica Capuder, ki je ocenila, da je šlo v primerih odobritve kreditov za Simono Dimic in njenega očeta za veliko tveganje za banko, predvsem zaradi tega, ker je bila pri obeh ugotovljena kreditna nesposobnost. Capuderjeva je prepričana, da kredita nista bila zadostno zavarovana, na drugi strani pa jima je bila kljub temu dana najnižja obrestna mera.

Zaradi obnove hiše nekdanje šefice kabineta nekdanjega predsednika vlade je obtožnica doletela tudi nekdanjo direktorico Vegrada Hildo Tovšak, njenega sodelavca Mateja Košiča ter partnerja Dimičeve Horvata. Sojenje zanje se je začelo konec lanskega leta, vsi trije pa so očitke zanikali.

N. K., STA

 • Peter

  Kako pa kaj Pahorjeva roka?
  Kera roka?
  Tista, ki jo je dal v ogenj za tov Dimičevo.

  • samsara

   Morda pa Desanka Šakić, he he.
   Varianta tudi Levanka Rukić.

   • rubec

    hahahahaha gazda, lepa tale.

  • pajot

   Skrbi me,da ne bo šel po stopinjah enonogega in bo postal enoroki.

 • Peter

  Ker je bila pri obeh ugotovljena kreditna nesposobnost, je uprava banke delovala z vso potrebno skrbnostjo.

  Ampak to, da so nas lepo na…ili za cca 650 000 ojrčkov levičarjev ne zanima. Tipkajo tam pod člankom o enem tvitu in se iz vsega srca zgražajo.

 • andrej

  zanimivo, da je portalu na strani resnice pomembna novica kdo je kreditno sposoben in kdo ne…o novici twita o JJ pa nikjer niti besede…kao, kot, da nič ni bilo…bravo..ta dijaški portal vedno preseneča

  • antimur

   Kaj pa o nenehnem lažnivem, (sicer vse v okviru poročanja bande571) gofljanju teh dveh političnih konkubin, to te pa očitno ne zanima.

   • andrej

    karkoli je bil razlog…to ne more biti orpavičilo za tako dejanje. Ta način komunikacije ni primeren za politiko, in če sam ne ve kje mu je mesto bi morala za to posrkbeti stranka in če stranka to ne posrkbi pa volilci…

    • Peter

     Seveda. Vedno veste, kaj je prav in kaj ne, ko je treba obsojati desne. Ko pa novinarji 24/7/365 lažejo o opoziciji, vas ni pa niti vas niti vašega zgražanja ni nikjer opaziti.

    • tomven

     Ta članek govori o tem, kako sta dimička in njen fotr pobasal iz banke 700 jurjev, ne o tem a so cipe vredne 30 eur.

    • pajot

     če se ne motim je tole članek o kreditni nesposobnosti Simone Dimic. Ne o Janezu Janši.

   • tomven

    Ne, ker ima očitno očala z rdečimi “šipcami”. Za nekatere ni važno, da je nekdo pobasal velike cifre, zatikajo se ob raznih tvitih in podobno. To je kot če te ujamejo policaji, ker si peljal 240 km/h po avtobanu, pa jim rečeš, ja saj sem plačal cestnino.

  • rubec

   Ti, Janša je baje kupil ta levo lampo za volvota. Brž v akcijo.

   • andrej

    žalostno, da fok primerja verbalen nivo komunikacije z lampo…pojma nimaš kaj pišeš..

    • rubec

     A ji ti ko greš k prostitutki za predigro Danteja bereš, mislim tako za nivo?

     • Jefferson Vendski

      Če lahko doprinesem k debati, moja Lolita iz Dravelj med čakanjem na, khm, stranke bere Lady. Sicer nekaj slišim da tega cajtnga ni več, ampak očitno si je nabrala zalogo za hude čase. Ali pa so spet začeli izdajati? Andrejček bo ziher vedel.

     • rubec

      hehehhehehehe

    • lidija

     andrej tebe ta forum preveč razneži. Čuvaj se ga !

 • Iza Demos

  Zdaj pa nič več ne razumem. Ali ni bilo prav na tem portalu zapisano, da se kredit redno odplačuje? Če je to res, potem ne vem zakaj toliko besed in procesov. Že samo odplačevanje kredita je dokaz, da so v banki pravilno ocenili tveganje.
  Novinar ali novinarka naj raje razišče kdo in komu so bila odobrena posojila, ki se ne odplačujejo in so že ali pa še bodo pristala v bančni luknji. In s temi naj se ukvarja tudi pravosodna veja oblasti.
  Drugače pa, kaj hočemo, če imamo srečo in se prav pišemo ali pa poznamo na banki ali zavarovalnici kakega referenta operativca in smo z njim v dobrih odnosih smo “na konju”. Žalostno, a resnično, pa ne le v teh ustanovah……A ja, pa to velja tako za leve, pa desne, pa sredinske, pa katerekoli vere, pa…………..

  • Gr8_1

   Kredit sta dobila zaradi poroka, podjetja njenega moža. Vse lepo in prav. Ker je to podjetje sedaj izbrisano me zanima kdo je nadomestil poroka?

 • antimur

  Nova24TV!
  Ne nasedajte levaškim zameglevanjem in zahrbtnostmi. Dimiceva bo posojilo vsaj vrnila, čeprav ga je morda dobila neupravičeno, zaradi posredovanja barab iz ozadja. Vsa ostala kriminalna dejanja v NLB pa gredo mimo kučanističnega tožilstva in sodstva, sicer razumljivo, saj zaradi kraje našega skupnega premoženja, kučanisti in zombiji živijo kot harambaše, tako kot se za okupatorje spodobi. Brez našega denarja, ki nam ga vsem na očeh kradejo, bi že zdavnaj gagnali.

  • macon

   Zamisli si, da nek kvazi elitnik dobi kredit po obrestni meri o kateri lahko navaden smrtnik samo sanja in potem glavnico kar veže v isti banki za recimo 2% več. Pri taki glavnici se razlika že kar lepo pozna v denarnici elitnika, banka pa siromaši samo sebe. Ampak to ni noben problem, saj bo raja dokapitalizirala.

   V normalni državi bi Dimičeva in bančnik letela v zapor, Pahor pa bi bil politični mrlič in bi od njega nemudoma vsi ne glede na strankarske barve zahtevali odstop iz funkcije. Borat pa je pozneje zmagal še na predsedniških volitvah, kar spet pove, kako nizko stopnjo politične zavesti imamo volilci.

   • 19slovenec91-2

    Dokapizalizacija bi morala biti zakonsko prepovedana, saj gre v bistvu za neke vrsto “legalne kraje”; v kateri davkoplačevalci rešujemo propadle naložbe koruptivnih politikov.

 • samsara

  NI važno, da sta le s tovarišem Komijem Armanijem še naprej tesna prijatelja in da to prijateljstvo negujeta dalje.

 • Poštenje velja

  A ŠE KDO VERJAME V TO PODALPSKO VUKOJEBINO?

  • totex39

   Ja očitno levaki,ker imajo od tega še veliko haska.

 • rubec

  Nizkodupnica. Če jo postaviš na krtino zgleda krt kot Goran Dragić.

  • Jefferson Vendski

   Če ji skriješ britvico, pa kot Dragan Dabić.

 • garfi

  Se lahko temu reče prostitucija ?
  Postavco ima dobro.

 • tomven

  Tožilstvo: Simona Dimic in njen oče sta bila kreditno nesposobna….

  kakopak; vsak je dobil po 335t eur. Kaj bluzi fišerjeva?

  “Izvedenka Romana Fišer, ki je pripravila mnenje za obrambo, je ocenila, da je uprava banke delovala z vso potrebno skrbnostjo. Postopek je bil po njenih besedah izveden v skladu z vsemi pravili in internimi akti, obrestna mera, kot je bila odobrena, pa je bila v skladu z vsemi pravili in tudi ekonomsko logiko banke.” …. očitno ni niti vloge prebrala, še manj pa preverjala osebne podatke in potrdila o plači in penziji. Kako je lahko izračunala, da bosta to vrnila? Če bi vračala po jurja (1000eur!) vsak mesec bi to trajalo 28 let! Fotr je star sigurno 70 plus, dimička pa 47. Ma ne me j…. fišerca, zrela si za Ig! Mater, kako se delajo norca iz nas!

  • indijanka

   Poleg očetove starosti, kreditne sposobnosti, je dama namenski stanovanjski kredit prejela v gotovini na svojem računu. Gotovino naj bi tudi odnesla. Verjetno iz tistega čemur je bil resnično ta kredit namenjen, tudi kredit vrača. Kljub kreditni nesposobnosti. Zanimivo bi se bilo poigrati tudi z zavarovanjem teh dveh kreditov.

 • 19slovenec91-2

  Zanima me, kje si lahko pridobim take veze kot jih imajo vsi tile, tudi sam bi rad dobil zastonj hišo pa tako naprej.

  • Janez

   Vprašaj Pahorja,mogoče se pa še da kaj storiti.Če se je prej Dimičevi lahko,ni hudič ,se bo našlo kaj zate,če si “prave vere”

 • Jefferson Vendski

  Če smem prenesti sporočilo lektorsko-cenzorskega oddelka Hrastovca: prosijo, da se v naslovu članka črta beseda “kreditno”.

  • rubec

   in da se pred očetom vstavi “neznanim”

 • viktorh

  “Oba z očetom sta bila kreditno nesposobna”
  Po mojem, skromnem mnenju, pa so bili vsi opravilno nesposobni.
  So what?. Takšna je pač bil politika post komunistov, ki nam še danes grenijo življenje.

 • cosmosjasnovidec

  Ali sem spregledal ali pa Pahorju ne bodo sodili?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!