[VIDEO] Od komunista do najbolj vplivnega kapitalista v državi: To je Kučanov človek Janez Kocijančič

Datum:

Dobri poznavalci levice pravijo, da je bil Janez Kocijančič vselej desna roka Milana Kučana za posebne operacije v gospodarstvu, predvsem pa je Kocijančičeva vizitka pogosto romala v roke tujih podjetij, ki so imela ambicije po delovanju v Sloveniji.

Janez Kocijančič se je tako od odhoda iz Kavčičeve vlade leta 1973 pozicioniral kot generalni direktor družbe Interexport, preko katere je koordiniral večino uvozno-izvoznih poslov, leta 1982 pa se je zavrtel na čelo takrat vplivne in pomembne Adrie Airways, ki jo je vodil dobrih 11 let. Po pisanju portala Kavarna Hayek je bila Adria Airways leta 1991 eno najbolj zadolženih podjetij, saj je njen dolg – preračunano po metologiji, po kateri se je izračunala delitvena bilanca SFRJ – znašal kar 700 miljonov evrov.

Večina Slovencev Janeza Kocijančiča pozna kot “večnega” predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije, ki mu je predsedoval kar 23 let, in sicer vse od leta 1991 do decembra 2014.

Pedigre je – pričakovano – izjemno rdeč
A fasada športnega delavca je bila le lutkovna predstava za javnost. V resnici je Janez Kocijančič – v ozadju kot eden najzvestejših sopotnikov Milana Kučana – vselej veljal za enega najvplivnejših ljudi v slovenski politiki in gospodarstvu. Politična pot Kocijančiča je bila aktivno prepletena z Zvezo komunistov, v katero se je včlanil že leta 1957. V 60-ih letih prejšnjega stoletja je kmalu za tem prevzel funkcijo predsednika Centralnega komiteja Zveze mladine Slovenije ter kmalu nato še funkcijo predsednika Centralnega komiteja mladine celotne Jugoslavije.

Slednje pozicije so mu omogočile, da je v politiko Zveze komunistov stopil skozi velika vrata, kar je njegov stik z Milanom Kučanom le še okrepilo.

Tako je začel napad na slovensko demokracijo
Ko se je maja 1993 Zveza komunistov Slovenije združila z Delavsko stranko, Socialdemokratsko unijo (SDU) in dvema skupinama iz tedanje Socialistične stranke in Demokratične stranke upokojencev ter se preimenovala v Združeno listo socialnih demokratov (ZLSD), je Janez Kocijančič postal njen predsednik. Da je bil že takrat izbranec režima, ki bo primerno “uredil” vstop tujih gospodarskih družb v Slovenijo, je že takrat kazal izbor njegovih funkcij v državnem zboru.

Od komunista do kapitalista
A Kocijančičeva pot na politični odprti sceni ni trajala dolgo, zaradi slabega vodenja stranke je namreč ta na volitvah 1996 doživela fiasko in s slabimi 9 % pristala šele na 5 mestu – za LDS, SLS, SDS in takratno SKD. Takrat se je odločil, da se s politične scene umakne ter začne pohod na gospodarstvo in medije – leta 1997 je ustanovil podjetje JK Consulting d. o. o. in hkrati postal predsednik sveta RTV Slovenije. Janez Kocijančič je trdno obvladoval RTV Slovenijo in v obdobju svojega predsedovanja na ključna mesta RTV na široko kadroval “prave in primerne” ljudi. Prav on nosi posledično odgovornost za to, da je RTV danes verjetno najbolj spolitizirani javni servis v Evropski uniji.

Celotno včerajšnjo oddajo Hobotnica si lahko ogledate tukaj.

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Trump ob koncu konvencije RNC napovedal deportacijo nezakonitih priseljencev in podpornikov Hamasa

Donald Trump je tudi uradno republikanski predsedniški kandidat. Nominacijo...

Ministrica se še naprej trudi razdeliti neuporabne Linux računalnike

Ministrica za digitalno preobrazbo  Emilija Stojmenova Duh bi morala...

Vlada želi davčno uničiti še eno priljubljeno obliko podjetništva

Vlada Roberta Goloba pripravlja nov predlog zakona o dohodku...

Ni služb: Švarc Pipanova, Škoficeva in Kaja Širok ostajajo na nadomestilih

Robert Golob je ta mesec prejel 6726 bruto ali...