Alarmantne razmere na Onkološkem inštitutu Ljubljana: zaradi pomanjkanja medicinskih sester zaprli del oddelka

Foto: STA

Pod novim zdravstvenim ministrom Alešem Šabedrom so se težave v slovenskem zdravstvenem sistemu začele samo še dodatno kopičiti. Zadnji primer, ki jasno nakazuje na to, so alarmantne razmere na ljubljanskem onkološkem inštitutu, kjer so bili zaradi drastičnega pomanjkanja medicinskih sester primorani delno zapreti Oddelek C1.

Problemom v slovenskem zdravstvu ni videti konca. Po tem, ko je, uradno iz zdravstvenih razlogov, odstopil prejšnji zdravstveni minister Samo Fakin, je namreč minister za zdravje postal Aleš Šabeder, pod katerim so se težave v zdravstvenem sistemu začele samo še dodatno kopičiti. Zadnji primer, ki jasno nakazuje na to, so alarmantne razmere na Onkološkem inštitutu Ljubljana, na katere so nas opozorili naši bralci. Glede podrobnejših informacij smo se obrnili na vodstvo onkološkega inštituta, od koder smo prejeli pisni odgovor z obrazložitvijo situacije, ki je vse prej kot rožnata.

Delno zaprtje Oddelka C1 
Tamkajšnji strokovni direktor, izr. prof. dr. Viljem Kovač, je potrdil alarmantne razmere na Onkološkem inštitutu Ljubljana. Zapisal je, da so 14. maja 2019 zaradi pomanjkanja medicinskih sester začasno zaprli 6 bolniških sob Oddelka C1, “vendar ne na račun zdravljenja onkoloških bolnikov. Hospitalne bolnike smo namreč prerazporedili po drugih oddelkih in so ustrezno oskrbovani.” Ob tem je dodal, da se vedno več onkoloških bolnikov zdravi v dnevnem hospitalu, kjer prejemajo sistemsko zdravljenje. Glede na to, da se vedno več pacientov bolnišnično zdravi samo čez dan, se oddelek za dnevni hospital širi. O tem je Kovač zapisal: “Od skupno šestih sob oddelka C1 smo že v preteklosti dve sobi uporabili tudi za dnevni hospital, saj število bolnikov, ki potrebujejo samo dnevni hospital, narašča. Tako so tudi sedaj vsaj tri sobe na oddelku C1 (desno) čez dan polne.” Poudaril je tudi: “Začasni ukrep zaprtja dela oddelka C1 zahteva več organizacijskih naporov, vendar upamo, da bo ukrep res kratkotrajen, saj se trudimo zaposliti dodatne medicinske sestre. Kot je znano, je pomanjkanje srednjih medicinskih sester že dlje časa navzoče v celotni državi.”

Viljem Kovač (Foto: STA)

Glavni problem pomanjkanje medicinskih sester
Na Onkološkem inštitutu Ljubljana so v obrazložitvi postregli tudi s podrobnejšimi podatki, vezanimi na pomanjkanje medicinskih sester, ki jasno kažejo na to, da zdravstveni minister Šabeder nezadovoljivo opravlja svoje delo. Zapisali so, da so samo v letu 2019 zabeležili 2 odhoda diplomiranih medicinskih sester ter 6 odhodov srednjih medicinskih sester. Poudarili so, da se razpisi za omenjena delovna mesta stalno objavljajo in ponavljajo na Zavodu za zaposlovanje in svetovnem spletu: “Trenutno je bilo objavljenih 6 delovnih mest za srednje medicinske sestre na različnih oddelkih za nadomeščanje odhodov in po planu 2019. Ravnokar zaključujemo izbiro kandidatov za razgovore v naslednjem tednu.” Ob tem so zapisali še, da že za naslednji teden pripravljajo tudi ponovitev razpisov za diplomirane medicinske sestre, saj za omenjeno delovno mesto doslej ni bilo prijavljenih kandidatov.

Aleš Šabeder (Foto: STA)

M. D.

 • stajerc5

  Glejte pozitivno, procentualno bo padel rak v zloveniji za 50%-ov!
  PS.: Vsem prizadetim se od srca opravicujem.

 • Valter BraniSlav

  Ni blema.
  Pridite k nam v ZDA. Ce prodaste vse kar imate bo dovolj za kak teden.
  In ko denarja ne bo vec vas bo teta Amerika deportirala in pustila crknit….

 • Andrej

  Kako to, da so na vladi pozabili povedat, da je Janša kriv? Če se bo oglasil mu bodo zabrusili, da samo politične točke nabira.

 • Andrej

  Naj Šebeder EN SAM DAN dela na Onkologiji tako kot tam sestre delajo vse dni, pa mu bo jasno, zakaj odhajajo in nobene nove ni. Šebedrova vlada živi v oblakih.

 • xtc

  Ne samo nizke plače,marveč tudi lenoba je kriva za to,zakaj bi delali,če pa je sociala,fuš in razni dodatki?

 • Anton

  prej boste priznali levaki , da ste radikalno nesposobni in odstopili, večjo uslugo boste naredili ljudstvu, aja sej res, vi niste populisti, saj pravite odkrito, da smo populisti desničarji

  populist, to je tisti, ki dela v interesu, blagor naroda, in proti eliti

  sarkazem press

 • Olga101

  Premier mizar, zdravstveni minister semenar…. Uboga Slovenija!

 • McBobo

  Venezuela prihajamo oz. smo že skoraj tam.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!