Alarmantni podatki OECD: Delež migrantov se je v Sloveniji od leta 2000 podvojil in znaša več kot 15 odstotkov, so pa manj delovno aktivni od Slovencev!

Foto: epa

Delež migrantske populacije se je v Sloveniji od leta 2000 po podatkih OECD skoraj podvojil in znaša že skoraj 20 odstotkov celotne populacije. S tem se uvrščamo v sam vrh držav OECD po deležu migrantov, ki pa so očitno manj delovno aktivni od domače populacije, kot kažejo podatki!

Organizacija za sodelovanje in razvoj je prek družbenega omrežja Twitter sporočila, da so ljudje, rojeni izven države prebivanja, v povprečju v državah OECD leta 2018 predstavljali že 13 odstotkov celotne populacije posameznih držav, medtem ko je povprečni delež leta 2000 znašal 9,5 odstotka. Podatki so zlasti zaskrbljujoči za Slovenijo, kjer se je delež v tujini rojene populacije od leta 2000 do leta 2018 skoraj podvojil in zdaj znaša že skoraj 20 odstotkov vseh prebivalcev.

Pri tem smo se uvrstili tik pod Švedsko, ki je znana po svoji multikulturnosti, skupno pa se je pred Slovenijo uvrstilo le 8 držav OECD. Na samem vrhu je majhna država Luksemburg s skoraj polovico migrantske populacije, sledita pa Švica in Avstralija. Najnižje deleže migrantske populacije imajo Mehika, Poljska in Japonska.

Migranti so delovno manj aktivni od domačinov
Pogosto se kot argument v podporo migracijam poudarja potrebe na trgu delovne sile, ki je ni mogoče zagotoviti z domačimi delavci, ob največjem valu migrantske krize leta 2015 pa so najbolj zagreti fantazirali celo o arabskih kirurgih, astrofizikih in jedrskih inženirjih, kmalu pa je postalo jasno, da je resnica povsem drugačna. Oskrba vsakega nelegalnega migranta nas po izračunu Računskega sodišča stane vsaj 1.963 evrov mesečno. Velik problem predstavljajo tudi migranti iz nekdanjih jugoslovanskih republik in iz Albanije, ko se en član družine zaposli za minimalno plačo, njegovi družinski člani pa ne delajo in pri tem koristijo vse mogoče socialne transferje, z neznanjem jezika pa močno obremenjujejo tudi šolski in zdravstveni sistem.

Delež delovno aktivne, v Sloveniji rojene populacije (Vir: OECD)

Pri OECD so v ta namen izračunali stopnjo delovne aktivnosti populacije, ki je rojena v državi, in populacije, ki je rojena izven države. Podatek je izračunan kot delež zaposlenih in nezaposlenih v starosti med 15 in 64 let. Kot zaposleni se pri tem štejejo vsi tisti, ki so delali vsaj eno uro ali pa so sicer imeli službo, pa so bili odsotni z dela v referenčnem tednu. Nezaposleni so tisti, ki so uradno prijavljeni kot brezposelni, a so na voljo za delo in naj bi bili aktivni pri iskanju delovnega mesta.

Delež delovno aktivne migrantske populacije (Vir: OECD)

Po vsej Evropi so ljudje, rojeni zunaj posamezne države, delovno aktivni v manjši meri kot domača populacija, pa čeprav je bilo včasih prav delo dejanski razlog migracij. V Sloveniji je bilo tako delovno aktivne 74,4 odstotka doma rojene populacije in 72,4 odstotka v tujini rojene populacije. V Nemčiji, kjer so leta 2015 z veliko vnemo vabili bližnjevzhodne nelegalne migrante, je razlika še občutnejša, delovno aktivnih je namreč 79,6 odstotka v Nemčiji rojenih prebivalcev v aktivni starosti in le 72,7 odstotka migrantske populacije.

Rok Krajnc

 • Oliva

  So delovno manj aktivni, važno je, da imajo pravice večje in seveda zagotovljene. Večina jih je itak na sociali.

 • skorpijon93

  po podatkih statističnega urada iz leta 2018 pri nas živi 12 % populacije migrantov, se pravi da niso bili rojeni v sloveniji ali njihovi otroci z vsaj enim staršem od drugod, še leta 2002 je delež znašal 8,5 %, prvo povojno štetje pa 5 %. Podatki statističnega urada tudi kažejo da smo med leti 2012-2018 izgubili največ državljanov po osamosvojitvi , to pomeni da so ostali v tujini namesto doma, kar 37.153 državljanov je ostalo na tujem od 58.048 državljanov izseljenih, zato se ne sprašujete zakaj doma ni delovne sile

 • skorpijon93

  Slovenija je daleč dale od Češke, Češka je tista druga švica o kateri sanjate, tudi evra niso sprejeli , pa primerjajte se z Čehi če si upate

 • skorpijon93

  podatki OECD so lažne novice, pravi delež migrantske populacije v Sloveniji je 12 %

  • KAPIBARA

   UUU razlika..
   – že eden je PREVEČ !!

 • Dragan Krstič

  Poglejte video na googlu pako se muslimanska zajklja s 4 otroki pritožuje nad zastonj stanovanjem in opremo: COMING HERE IS MENTAL TORTURE

  • KAPIBARA

   Povezava…

  • Dragan Krstič

   Iz zavrženih ladijskih kontejnerjev se izdelujejo prelepe hiše in vikendi če zunanjost obdaš z lesom.
   zvezeš 2 ali več v eno bivalno enoto. Spoh ne veš da je hiša iz kontejnerjev. Applov arhitekt ima svoj prelep vikend, ki se ga ogledate ne: Apple architect picks prefab house.

  • Nata

   Če smatrajo , da živijo v kontejnerju, naj gredo nazaj v puščavo . Tam imajo dovolj prostranstev !!

 • Slovenec

  Se malo pa bo zavladal zakon ulice, kar je zasluga komunistov, liberalcev, Sarcevega
  nedela in nesposobnosti.

 • Slovenec

  Se to bom napisal: Slovenci zbudimo se in gremo na ulice, da se osvobodimo in zazivimo.

  • mona lisa

   Zadnji čas.

 • skorpijon93

  na hrvaškem delež muslimanov znaša 1,5 %, v Sloveniji ta delež znaša 3,6 % po podatkih pew research center 2016 leta, še leta 1991 je bilo v Sloveniji 1,4 % muslimanov

  • KAPIBARA

   Ja treba je otroke delat- štepat, na pa samo za osebni blagor in luksuz

  • Nata

   Hja. . . . .sedaj so se spomnili ( ali pa so jih spomnili ) , da so muslimani tudi tisti, ki jim do sedaj ni bilo veliko mar. Samo , da so lahko delali in preživeli !!

 • ZatonMesecnikov

  Na pa imaš lažnive Levičarje, ki nabijajo v prazno. Kot vedno. Na vrhu lestvice imaš države, za katere Levičarji kričijo, da so ksenofobne pa rasistične. Izrael, Australija, Nova Zelandija. Slovenija…

  Na dnu pod povprečjem so pa multikulti družbe po levičarskem okusu. Nemčija, Francija, Italija,

 • pajot

  En migrant na dan ti odžene Slovenca stran.
  Nasvidenje v naslednji vojni.

 • mona lisa

  Kako dolgo bomo to še požirali? Naši upokojenci pa životarijo, delavci delajo za mizerne plače in za bolne otroke se zbirajo zamaški mi pa redčimo te izmečeke.

  • Slovenka

   Ko bi jih res redčili, kot pišeš, v resnici jih pa redimo!

 • Unikatna

  Poslance na socialo…nevladnikom ukiniti denar…potem bomo videli kako bodo goflje vrteli glede migrantov oz. azilantov!

  • Nata

   Ja, potem se bomo pa zbudili !!! Svojih nevladnikov pa vlada ne da !!
   Tu je kavelj !

 • skorpijon93

  Hrvati ne sprejemajo muslimanov

 • Nata

  + + + + + + Bravo ! In to bi morali dopovedati EU. Res ne potrebujemo še ljudi iz Afrike !! Številke so neverjetne.

 • Stric iz ozadja

  Vceraj: “Številni Slovenci zaradi visokih socialnih pomoči nočejo več delati: V zadnjem letu tujci v Sloveniji prejeli kar 2,5-krat več novih zaposlitev od državljanov Slovenije!?”

  Danes: “Alarmantni podatki OECD: Delež migrantov se je v Sloveniji od leta 2000 podvojil in znaša več kot 15 odstotkov, so pa manj delovno aktivni od Slovencev!”

  Potem se bo trend obrnil in bodo tujci bolj delovno aktivni?

  • macon

   Seveda se bo trend obrnil in bomo kot družbe večina Evrope dolgo časa padali in padali. Trend bo -3% vsako leto na vseh področjih. Uvažanje socialcev, višanje kriminala, zelena energija za vsako ceno, lgbtq, permisivnost mladih, skrajna levica v družboslovju in inštitucijah, islam, tehnološko in razvojno zaostajanje, vse je samo za minus in vrtanje družbenih lukenj.

   Zaenkrat nas nad vodo držimo Evropejci srednje in starejše generacije, ki strukturirano delamo in živimo. Prej kot v desetletju bo tega konec, lahko že v par letih.

 • Miran Pavličič

  Poglejte ta posnetek iz Nemčije. Od 7:20 naprej. Ta migrant ima 25 identitet samo v Nemčiji. Enkrat je iz Iraa, Sirije,…. Samo šlepa se brez denarja brez vsega. Še kazni ne more plačat. Ampak ga ne izženejo. Materno ej…

  https://www.youtube.com/watch?v=auni7LPC8wk

  • Nata

   Brez komentarja !!

 • antimur

  Za Šarca in njegovo bando ni pomembno kaj pravi OECD, ampak zločinec in izdajalec Kučan. Tako kot za anketne hiše ni pomembno kaj pravi in želi ljudstvo, ampak kučanistična drhal.

 • Slovenka

  Ukiniti podpore za družinske člane, pa se bodo ročno pobrali domov. Njihova babšeta naterati na tečaje slovenščine, drugače ni podpore, prav tako njihovim pamžem ne sme biti mesta v šoli, dokler se ne naučijo jezika!

 • Dragan Krstič

  To niso samo nedelavni in brezposelni ampak tudi sloj prebivalstva ki je največ v bolniškem staležu, kljub socialnim dodatkom in beneficijam so najpogostejši obiskovalci RK in Karitasa, njihovi otroci so najpogostejši učenci šol s prilagojenimi programi.

 • Olga101

  Uvozniki so levi fašisti, uničevalci Slovenije, ki zavestno uvažajo balkance, državljane “bratskih” republik, zdaj pa se nezakonite divjake!!!!
  Sramotno je, da pri slednjih ustavno sodiščet tako dolgo “razmišlja” o zaprtju meja, češ, da gre za “človekove pravice”?!!! Tisti, ki prihajajo v Slovenijo, prihajajo skozi varne države, zato niso begunci!!! Torej so NEZAKONITE MIGRACIJE” človekova pravica?!!! In to večja od pravice slovenskih državljanov do varnosti?!!!

 • baubau

  toliko nam manjka potencialnih potomcev po vojni načrtno pobitih domoljubov

 • xtc

  Treba samo status priznat Umelt zu libeling.

 • Celcar Mojca

  Seveda, preživljamo jih davkoplačevalci. Neverjetno, da to odobrava naša vlada!!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!