Bizarno pojasnilo RTV Slovenija ali kdo je kriv za osebno stisko in stres voditeljice Tanje Gobec

Foto: STA

Medijski svet je včeraj pretresla novica o nestrokovnem nastopu novinarke in voditeljice Odmevov na RTV Slovenija Tanje Gobec. Zapletanje med govorom in nenadzorovano hihitanje je sprožilo številna glasna ugibanja, da je voditeljica pred kamero stopila vinjena. RTV Slovenija, ki je potrebovala celo dopoldne, da je napisala kratko izjavo za javnost, pa se je gledalcem med drugim opravičila z besedami, da je bila Gobčeva v osebni stiski in pod stresom. A kdo bo odgovarjal za to, da je voditeljica v takšnem stanju sploh stopila pred gledalce?

Ali ima  novinarka in voditeljica Tanja Gobec težave z alkoholom, se je spraševal marsikateri gledalec, ki je v sredo zvečer na RTV Slovenija spremljal večerno oddajo Odmeve in pred tem tudi napovednik, ki je sledil TV Dnevniku.

RTV Slovenija bo sodelavki pomagala. Prepozno?
Čeprav se je ob posnetku voditeljice marsikdo pošteno nasmejal, pa gre za skrajno resno temo, s katero se vsakodnevno sooča slovenska družba. Ravno zato bi pričakovali, da na RTV Slovenija ne bodo dovolili, da se oseba oz. njihov zaposleni sploh znajde v takšni situaciji. Po tem, ko se je novica o novinarkinem stanju hitro razširila po družbenih omrežjih in ostala glavna tema tudi naslednji dan, so si na RTV Slovenija vzeli kar nekaj časa, preden jim je uspelo spisati naslednji sestavek:

“Nastop voditeljice v napovedniku oddaje Odmevi, dne 11. oktobra 2017, je bil posledica osebne stiske in stresa, a brez dvoma neprimeren in ni ustrezal standardom javnega nastopanja. 
Vodstvo RTV Slovenija okoliščine neljubega dogodka že preučuje in bo sodelavki nudilo vso potrebno pomoč ter ukrepalo v skladu s postopki in pravili, ki so predvideni za take primere. 
Vsem gledalcem se iskreno opravičujemo in dogodek obžalujemo.”

Foto: YouTube.

Vprašanje alkohola in RTV Slovenija
Sporočilo je bilo enako za vse, ne glede na to, da smo službi za odnose z javnostmi in tudi urednici nesrečne sredine oddaje Meti Dragolič poslali več vprašanj v povezavi z dogodkom. Tako med drugim nismo dobili odgovora na vprašanje, zakaj so Tanjo Gobec sploh spustili v eter in niso poiskali zamenjave. Posledično so tako za stisko in stres odgovorni tudi tisti, ki bi morali ob vseh rdečih utripajočih lučeh ukrepati, pa tega niso storili. Med drugim na RTV navajajo, da ji bodo ponudili pomoč. Pomoč, ki bi ji jo morali nuditi, še preden je voditeljica prestopila prag studia.

Glede na to, da gre najverjetneje res za vinjenost na delovnem mestu, smo pogledali, kaj o alkoholu in njegovem uživanju navajajo Poklicna merila in načela novinarske etike v programih RTV Slovenija. Pod točko 7 zasledimo naslednji citat:

“V otroških oddajah se je treba izogibati kajenju in pitju alkoholnih pijač. V igranih in informativnih programih pa je, na primer, kajenje včasih bistveno za neki lik ali zgodbo. Na splošno je zaželeno, da v oddajah, kot so pogovori v studiu, kajenju nasprotujemo, prav tako tudi kakršni koli uporabi mamil. Sodelujoči v oddajah TV Slovenija ne kadijo. Pitja alkoholnih pijač ne poveličujemo.”

Foto: iStock

Zakon, ki je jasen
Glede alkohola pa je nadalje toliko jasnejši Zakon o varnosti in zdravju pri delu.

Na podlagi 51. člena “delavec ne sme biti na delovnem mestu pod vplivom alkohola, drog ali drugih prepovedanih substanc. Delodajalec mora imeti izdelana Navodila o prepovedi dela pod vplivom alkohola, drog in drugih substanc na delovnem mestu, opredeljene postopke preverjanja in ukrepanja v primeru suma na delo pod vplivom alkohola ali drugih substanc.”

Prihod na delo v alkoholiziranem stanju oziroma pod vplivom prepovedanih substanc, vnos ali poskus vnosa alkoholnih pijač in prepovedanih substanc v prostore podjetja ali v službena vozila, uživanje alkohola in prepovedanih substanc v delovnem času predstavlja kršitev delovnih obveznosti oziroma kršitev določil Zakona o varnosti in zdravju pri delu /ZVZD-1/ (Ur. l. RS, št. 43/2011).

Vsakemu zaposlenemu se lahko odredi izvajanje preizkusa alkoholiziranosti neposredno pred nastopom dela ali v delovnem času, prav tako se lahko vsakega zaposlenega napoti na strokovni pregled k izvajalcu medicine dela. Delodajalec ugotavlja stanje pod vplivom alkohola po postopku in na način, ki ga opredeljuje interni akt. Vanj morajo biti vključene natančne smernice, kako pridobiti dokaze o alkoholiziranosti, ki morajo imeti ustrezno veljavo tudi na sodišču.

Težave s hrbtenico?
Ob številnih komentarjih in razpravah na družbenih omrežjih nam je v oko padlo pojasnilo, da naj bi imela Tanja Gobec hude težave s hrbtenico in naj bi jemala zelo močne tablete. Kombinacija bolečine, tablet in nespečnosti naj bi bil torej razlog za njen ponesrečen nastop. Kakorkoli, dopuščamo tudi to možnost, ki pa ne spremeni dejstev – ljudje s tovrstnimi težavami si zaslužijo bolniški dopust.

Vsekakor upamo, da bo RTV Slovenija v prihodnje svojim delavcem pomagala, preden stopijo pred kamere, in jim bo tako prihranila še dodatno osebno stisko in stres.

Nič se ne naučimo
Človek bi sicer pričakoval, da se bodo ljudje na podlagi primerov iz preteklosti česa naučili, a očitno pričakujemo preveč. Nastop Tanje Gobec namreč ni edini (najverjetneje) vinjeni izpad pred kamerami. To se je zdaj v etru že pripetilo nekaterim sodelavcem iz RTV Slovenija, a kar je še najbolj skrb vzbujajoče, to se je pripetilo tudi našemu ministru za pravosodje Goranu Klemenčiču v hramu demokracije. Spomnimo na februarsko sejo v Državnem zboru RS, ko je minister v parlamentu uprizoril pravi “cirkuški” nastop. A težava ni bil samo njegov govor, pač pa tudi vonj, na katerega so opozarjali poslanci, ki so prišli dovolj blizu.

Alkohol vsekakor ostaja “rak rana naše družbe”.

A. P.