fbpx

Bo Cerar razrešil ministra Klemenčiča zaradi nezakonitega delovanja?

(Foto: STA)

Poslanci SDS so na Mira Cerarja naslovili pismo, v katerem ga sprašujejo, ali integriteto ministrov v njegovi vladi določa politična moč koalicije, kje je meja integritete, ki je ministri ne bi smeli prestopiti, in ali se mu zdi primerno, da je minister za pravosodje oseba, ki je – po besedah trenutnega predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Borisa Štefaneca – zlorabil svoja pooblastila za dosego političnih ciljev. 

Poslanci in poslanke SDS so premierju Miru Cerarju vprašanja zastavili na podlagi pričanja aktualnega predsednika KPK Borisa Štefaneca na 20. seji mandatno-volilne komisije, ki je potekala zaradi morebitne razrešitve slednjega. Štefanec se je na kritike na svoj račun, ki so mu očitali, da je stopil v prevelike čevlje predhodnikov – torej Draga Kosa in Gorana Klemenčiča – slikovito odzval: dejal je, da v čevlje predhodnikov niti ne namerava stopiti, saj da so okuženi z glivicami političnega ravnanja.

Štefanec je na seji tudi razložil, da so bili njegovi predhodniki pri svojem odločanju politično motivirani. Pri tem je govoril predvsem o preiskavi premoženja predsednikov političnih strank. Pri izdaji poročila je Goran Klemenčič po njegovem mnenju deloval nezakonito, saj je sporočilo objavil, še preden so se predsedniki strank glede le-tega sploh uspeli izjasniti. Nato se je sicer izgovarjal, da pravna praksa na tem področju še ni bila izoblikovana.

“To je bilo politično odločanje in to je huda napaka, ki jo, zagotavljam, v času ko bom sam predsednik, nikoli ne bomo zagrešili, ker se od Komisije za preprečevanje korupcije nikoli ne pričakuje in ne dovoljuje politično odločanje. Magister prava in doktorica pravnih znanosti ne moreta sprejemati svojih odločitev in se pri tem skrivati za dejstvom, da ni izoblikovana ustrezna sodna praksa na tem področju. Prav zaradi tega je padla takšna odločitev komisije in zaradi tega je padla tudi Vlada Republike Slovenije,” je na seji povedal Štefanec.

Ali Miro Cerar še vedno zaupa Klemenčiču?
Cerar se na Štefančevo izpoved zaenkrat še ni odzval. Nedavno je sicer dejal, da Goran Klemenčič uživa vso njegovo podporo. “Kar neko navajanje na pamet, sem in tja, brez nekih otipljivih dokazov se je že večkrat izkazalo, da je pripeljalo do tega, da so se ti t. i. dokazi, tudi tiste navedbe, ki so z vaše strani prišle, izkazale za neresnične. Tako da jaz zaupam tu gospodu Klemenčiču in tistim dejstvom, ki jih poznam v zvezi s tem, kar ste govorili, in ta nikakor ne postavljajo pod dvom njegovega dela in njegove integritete,” je trdil Cerar. Ali se je njegovo mnenje spremenilo, pa bo jasno v prihodnjih dneh.

Ž. K.