fbpx

Bo Gašpar Gašpar Mišič spet postal šef Luke Koper? Tako naj bi se dogovorila Cerar in Popovič

Gašpar Gašpar Mišič, nekdanji poslanec Pozitivne Slovenije, državni sekretar v kabinetu Alenke Bratušek, ko je bila še predsednica vlade, in direktor koprske komunale, naj bi kmalu spet postal predsednik uprave Luke Koper, piše Bojan Požar na pozareport.si.

Takšen naj bi bil, po navedbah Požarjevih virov, načelni tajni dogovor med aktualnim predsednikom vlade Mirom Cerarjem in koprskim županom Borisom Popovičem. Spomnimo. Koprski župan je v referendumski kampanji ostro nasprotoval vladni različici drugega tira, nato pa je čez noč zamenjal stališče in začel vladni predlog zagovarjati. To se je zgodilo le dan po zasebnem sestanku s predsednikom vlade Cerarjem.

Miro Cerar je šibek premier
Požarjevi viri pa opozarjajo, da je eno načelni dogovor, drugo pa je izvedba, saj opozicija in mediji tega dogovora zagotovo ne bodo sprejeli z odprtimi rokami. Spomnimo, da bo Popovič v tem primeru tudi pod udarom režimskih medijev, saj ima že dolgo trajajoč “fevd” z eno najvplivnejših “delavk” na RTV Eugenijo Carl. Carlova, ki skupaj z Mojco Pašek Šetinc in Jeleno Aščić na javni televiziji RTV skrbi za ohranjanje pridobitev revolucije, nenehno piše in poroča o Popoviču, kar kaže tudi na to, da v različnih krogih znotraj iste klike močno škriplje.

No, dogovor med premierjem in županom naj ne bi kazal na dobra pogajalska izhodišča Popoviča, temveč na šibkost Mira Cerarja. Požar se sprašuje, kako bo lahko premier, ki mu župan Kopra tako zlahka vzame nadzor nad Luko Koper (večino novih članov nadzornega sveta Luke Koper so na nedavni skupščini sicer postavile stare strukture Socialnih demokratov), suvereno ubranil novo slovensko mejo pred diplomatsko mnogo bolj spretnimi in agresivnimi Hrvati.

Bo Gašpar Gašpar Mišič dobil 130.000 evrov odškodnine?
Spomnimo, da je Gašpar Gašpar Mišič Luko Koper vodil v letih 2013 in 2014, dokler ga ni razrešil nadzorni svet Luke Koper pod vodstvom Alenke Žnidaršič Krajnc. Mišič je bil razrešen, vsaj uradno, zaradi “nedelovanja uprave”. Žnidaršič Krajnčeva je bila tudi tista, ki je sprožila revolt delavcev Luke, ko je hotela vlada pod vodstvom Mira Cerarja zamenjati nadzorni svet, 30. junija pa so Žnidaršič Krajnčevo le odpoklicali na skupščini Luke Koper.

Mišič je po razrešitvi tožil Luko zaradi nezakonite razrešitve. Tožbo naj bi dobil, saj je sodišče v Kopru delno ugodilo njegovemu tožbenemu zahtevku. Prisodili so mu 130.000 evrov odškodnine, ki jo bo morala plačati Luka Koper.

A. R.