Bogatija na Zvezi slovenskih častnikov, revščina v Slovenski vojski

Zvezo slovenskih častnikov vodita brigadir Martin Jugovec (levo) in generalmajor Alojz Steiner (desno). (Foto: STA/ZSČ)

Medtem ko ministrica za obrambo Andreja Katič ob vsaki priložnosti jadikuje nad katastrofalnim stanjem v Slovenski vojski – kjer primanjkuje tako streliva kot hrane za vojake –, si v Zvezi častnikov Slovenije, ki dobiva denar iz obrambnega proračuna, izplačujejo visoke potne stroške.

Aferam v Slovenski vojski ni videti konca. Po negativni oceni vojske s strani predsednika Boruta Pahorja, po razkritju neoperativnosti vojske in pomanjkanju denarja za njene osnovne potrebe ter predimenzioniranosti upravnega dela obrambnega ministrstva in bajnih plačah tamkajšnjih sekretarjev razkrivamo, da je obrambni sistem prestreljen z luknjami za odtekanje denarja, ki služijo kot bankomat za izbrance – predvsem tiste, ki so bili bolj kot Teritorialni obrambi zvesti jugoslovanski agresorski armadi.

Tokrat smo iz zanesljivih virov izvedeli, da eno od zlatih jam za nekdanje častnike JLA predstavlja Zveza slovenskih častnikov, ki jo vodita generalmajor Alojz Steiner in brigadir Martin Jugovec.

Vojno preživel v JLA
Brigadir v pokoju in generalni sekretar Zveze slovenskih častnikov Martin Jugovec je še eden izmed tistih Slovencev, ki je osamosvojitveno vojno preživel kot zvest JLA, saj je izpisnico iz nje podal šele jeseni leta 1991. V prejšnjem sistemu je služboval kot predstavnik Jugoslavije na jugoslovanski ambasadi v Nemčiji, kjer je ostal tudi po osamosvojitvi države. Tudi njemu so kot večini drugih zamudnikov po vojni ponudili podpis pogodbe v Slovenski vojski. Po naših informacijah je za prestopnike-zamudnike skrbel nekdanji udbovec Anton Peinkiher.

Država – molzna krava Zveze slovenskih častnikov
Zveza slovenskih častnikov ima svoje prostore v Vojašnici Edvarda Peperka v Ljubljani, ki jih dobiva v brezplačno uporabo. Poleg tega v Zvezi od države – konkretno od ministrstva za obrambo – za svoje delovanje prejemajo ogromne zneske. Od leta 2003 do 2016 so prejeli skupno skoraj 2,5 milijona evrov. Letni zneski, ki jih prejemejo od MORS-a, se zadnja tri leta gibljejo okoli 155 tisoč evrov, še leta 2010 in 2011 – ko je zvezo vodil Bojan Potočnik, poznan iz afere Patria, kjer se je aktivno vključil v akcijo proti takratnemu predsedniku vlade Janezu Janši – pa več kot 200 tisoč evrov na leto. Aktualni generalni sekretar Zveze slovenskih častnikov Jugovec naj bi si po trditvah našega vira izplačeval 800 evrov mesečnih stroškov, predsednik Steiner pa naj bi si poleg pokojnine, ki jo prejema, prav tako izplačeval visoke vsote za potne stroške.

Medtem ko Slovenska vojska varčuje in nima denarja za popravilo zastarele in pokvarjene opreme ter za naboje za orožje, pa v vojaških organizacijah še vedno prejemajo velika proračunska sredstva, vodilni pa si poleg ogromnih pokojnin mirno izplačujejo visoke honorarje.

Si vse izplačujejo zakonito in racionalno?
V Zvezi slovenskih častnikov so izplačevanje visokih potnih stroškov pojasnili s tem, da za izvoljene člane vodstva nadomestila prevoznih stroškov obračunavajo skladno z internimi pravili Zveze, pravica do nadomestila potnih stroškov pa je v ZSČ urejena enako kot drugod v javnem sektorju Republike Slovenije.
Pri tem smo racionalni in je poraba finančnih sredstev za te namene nižja kot v prejšnjih letih oziroma prejsnjem obdobju,” so odgovorili in dodali, da o poslovanju zveze vsakoletno poročajo skupščini.
Marko Puš