Burno na komisiji Jelke Godec: Milojka Kolar Celarc (spet) stisnila rep med noge, Šabeder se je sprenevedal, Möderndorfer pa se mora izločiti zaradi konflikta interesov

Jelka Godec je zasliševala nekdanjega direktorja UKC in aktualnega zdravstvenega ministra Aleša Šabedra. Foto: Nova24TV.

Preiskovalna komisija o ugotavljanju odgovornosti nosilcev javnih funkcij na programu otroške kardiologije ter področju nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom je danes nadaljevala s svojim delom. Kot priča bi tokrat morala nastopiti ministrica za zdravje v Cerarjevi vladi Milojka Kolar Celarc, ki se je v preteklosti že večkrat izmikala, potem ko je tokrat potrdila udeležbo, pa je na koncu spet nenadoma zbolela in se opravičila. Med drugim je predsednica komisije in poslanka Slovenske demokratske stranke Jelka Godec naslovila dopis na predsednika državnega zbora dr. Dejana Židana za izločitev nadomestnega člana komisije Janija Möderndorferja zaradi njegovega navzkrižja interesov, saj je bil v tistem času nadzornik v UKC Ljubljana. Godčeva je v dopisu izrazila tudi obžalovanje, da poslanec Möderndorfer na to dejstvo državnega zbora ni opozoril že v fazi pred imenovanjem preiskovalne komisije.

Edina priča, ki je danes nastopila pred komisijo, je bil aktualni minister za zdravje Aleš Šabeder, ki je bil generalni direktor UKC Ljubljana od začetka leta 2018 do konca marca 2019. Svojo odgovornost, tako objektivno kot subjektivno, za dokončen propad programa v UKC Ljubljana je zavrnil, češ da so se problemi vlekli celo desetletje, odpovedi kirurgov pa da so ga že pričakali na mizi, ko je prišel v klinični center. “Verjetno sem edini, ki je stvari res začel reševati,” se je zagovarjal in našteval imena kirurgov, ki jih je kasneje pripeljal v UKC Ljubljana.

Zaradi neprestanega zamikanja časovnice je bilo po besedah Šabedra vzdušje v UKC Ljubljana, v katerem naj bi deloval NIOSB, vse bolj napeto, zahteve NIOSB do kliničnega centra pa je bilo po njegovem mnenju nemogoče realizirati. Svoje odgovornosti za nedelovanje inštituta prav tako ni priznal, temveč je zelo jasno s prstom pokazal na ustanovitelje inštituta, torej na nekdanjo vlado.

Šabeder je med drugim tudi precej zanimivo komentiral dejanje tedanje strokovne direktorice UKC Ljubljana Jadranke Buturović Ponikvar, ki je kljub prvotnemu sklepu tedanje vlade, ki je naložila sodelovanje inštituta in UKC Ljubljana, podpisala sklep, s katerim je naloženo sodelovanje prekinila. Buturović Ponikvarjeva je sklep napisala sama (zapisnika celotne seje sploh ni) in kar na roko, čeprav navadno zapisnike sestankov piše tajnica. “Verjetno je bila tajnica na dopustu,” se je sprenevedal Šabeder.

Jani Möderndorfer bi se lahko politično higienično sam izločil iz komisije
Iz vse pregledane dokumentacije izhaja, da je bil Jani Möderndorfer več let (vsaj leta 2009, 2010 in 2011) eden izmed 11 članov sveta Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Tretji člen zakona o parlamentarni preiskavi določa, da v preiskovalni komisiji ne sme sodelovati poslanec, “če je bil sam odgovorna oseba v organu ali pravni osebi, katere dejavnost se preiskuje, v času, na katerega se nanaša preiskava”. Svet UKC Ljubljana je po 29. členu zakona o zavodih organ upravljanja, kar je navedeno tudi v priloženih letnih poročilih UKC Ljubljana.

UKC Ljubljana je sicer pravna oseba, katere dejavnost preiskovalna komisija preiskuje, kar nedvoumno izhaja iz samega predmeta parlamentarne preiskave, ki je bil določen z aktom o odreditvi parlamentarne preiskave. V omenjenem aktu je tudi navedeno, da preiskovalna komisija preiskuje obdobje od 1. januarja 2007 do datuma odreditve parlamentarne preiskave, kar pomeni, da obdobje, ko je bil namestnik članice preiskovalne komisije Jani Möderndorfer član sveta UKC Ljubljana, to je v letih 2009, 2010, 2011, sodi v čas, na katerega se preiskava nanaša.

Luka Perš

 • rubec

  V Semenarni prodajajo prašek proti štakorju. Kot vidim, pravega učinka ni.

 • JANEZ GUS

  Modrndorfer baraba erste klase.Peta kolona.Levuharski potuhnjeni krt.

  • zokispoki

   Ciganov hlapec in ritoliznik. Vse ve o lopovscinah, nicesar ne pove. Omerta, de ! In kobajagi, da sta skregana med sabo, verjami kdor hoce , jaz mu ne, de !

 • Boy

  Kaksne zakone imate, da se mora kahlar sam izlociti.
  Moral bi biti denarno kaznovan, ker ni sam opozoril na svoj konflikt interesov.

 • SIMON ROZIC

  Modendorfer ima kožo iz emajlirane pločevine, prav take iz katere izdelujejo
  kahle, zelo debelo in – smrdljivo!

 • antimur

  Möderndorfer je prebutast, da bi sam ugotovil, da je v konfliktu interesov, ta osebek je tako omejen, da ga bodo v parlamentu morali spremljati na stranišče, da se ne bo vrnil poscan in posran. Celarčeva, ki jo je nastavil sam prekleti “strokovnjak” ustavnega prava Cerar, ter Šabeder, ki so ga nastavili samo zaradi njegove hudobije in priseženega kučanizma , govorijo v prid temu, da je vse, kar je zasvinjano s kučanizmom, primerno še samo za odpad in to v zabojnik za ekološko škodljive in nevarne odpadke.

 • Antonius

  Jani Möderndorfer je dejstvo, da izvoljen kahlonosec, kot parlamentarec, lahko zlahka preživi na naš račun.
  Jaz imam čisto vest, plačujem ga pa kljub temu vsak mesec.

 • montyamp

  Verbalno nasilno in zaletavo ščene moderni dolfek,spominja na kameleonsko hijeno.
  Dokaz da politični konvertiti ne bi smeli smetiti po državni upravi , je prav slovenistan .
  Veliki čudeži se dogajajo in Slovenija je eden izmed njih .
  A to mogoče ni čudež , da država še sploh funkcionira s takšno bando retardov na oblasti ???

 • Minovak

  Nastal je cel hudič, ker nobenega desničarja ni zraven, Seveda ne, ker…
  Ne kradi! Vlada ne mara konkurence.
  J.B.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!